Cât costă un EMBA de 35.000 de euro la Viena? 100 de euro dacă citeşti ZF

Autor: Adelina Mihai 06.09.2010

Cititorii ZF pot câştiga şi în acest an o bursă în valoare de 35.000 de euro pentru a urma cursurile celui mai scump program de EMBA de pe piaţă, oferit de WU Executive Academy din cadrul Universităţii de Ştiinţe Economice şi Administrative din Viena.
Anul trecut, 34 de manageri au fost finalişti în competiţia pentru această bursă, care a fost câştigată de Dorin Her­ban, un project manager de 31 de ani din cadrul centrului de inginerie
auto Renault Technologie Roumaine (RTR).
"Programul mi-a dat o cu totul altă pers­pectivă asupra vieţii şi m-a ajutat în dezvoltarea carierei. Înainte nu eram foarte exact în definirea clară a obiectivelor şi a strategiei proiectelor şi să motivez oamenii, dar am învăţat asta cu ajutorul cursurilor de leadership şi change management din cadrul programului", spune Herban, care urmează să finalizeze programul în luna februarie. El şi-a dorit să urmeze un program de MBA de dinainte să vadă anunţul în ZF şi chiar a solicitat angajatorului de la acea vreme - Honeywell - să-l ajute cu finanţarea programului, însă a fost refuzat. De altfel, numai o treime din angajatori finanţează integral programele de MBA pentru angajaţii performaţi, restul fiind nevoiţi să-şi plătească singuri cursurile sau să se înscrie la competiţii pentru a obţine burse.
Bursa se adresează executivilor de top cu cel puţin cinci ani de experienţă pe o poziţie de management. Cei care vor să se înscrie la competiţie trebuie să se aboneze pe 12 luni la Ziarul Financiar, preţul unui abonament anual fiind de 400 de lei (95 de euro).
Aproximativ 3.000 de manageri români au absolvit programe de MBA şi Executive MBA locale, iar numărul lor continuă să crească cu aproximativ 300 de absolvenţi în fiecare an. Executivii se înscriu la programele de educaţie managerială în perioadele de criză pentru că acesta este momentul cel mai potrivit din mai multe puncte de vedere. Atunci când economia merge bine, este destul de greu ca managerii să renunţe la salarii mari şi la oportunităţile de creştere pentru a se implica în programe de MBA. Cu toate acestea, o mare parte din angajatori au renunţat să mai finanţeze programele de MBA ale angajaţilor pentru a-şi reduce din costuri, iar piaţa programelor de MBA a scăzut destul de mult, ceea ce a determinat unele şcoli de afaceri să ofere burse în parteneriat cu companii private sau să reducă din tarife pentru a avea în continuare studenţi.
Pentru a aplica pentru bursă, candidaţii trebuie să completeze un formular standard (disponibil pe site-ul www.zf.ro/ bursa-emba), să redacteze o scrisoare de motivare, un CV, două scrisori de recomandare, diploma de licenţă, o copie după paşaport, o fotografie şi dovada de plată a abonamentului. Documentele trebuie redactate în engleză şi trimise la adresa de mail bursaemba@zf.ro. Ce sfat le dă executivilor câştigătorul bursei de anul trecut?
"Să fie foarte insistenţi şi hotărâţi şi să-şi focalizeze toate eforturile pentru obţinerea bursei. Deşi iniţial nu credeam că o să fiu selectat printre finalişti, nu m-am gândit niciodată la eventualele piedici", mai spune Herban.
Câştigătorul va fi anunţat pe 31 octombrie şi va fi selectat în urma unui interviu în faţa unei comisii formate din reprezentanţi ai WU Executive Academy şi ai ZF.
Programul de EMBA oferit de WU Executive Academy se desfăşoară pe o perioadă de 14 luni şi costă 35.000 de euro.