Ştiri pe scurt - 7 septembrie

Ziarul Financiar 06.09.2010

Someş Dej vrea o majorare de capital de 25 mil. euro, pentru plata datoriilor şi investiţii

Consiliul de Administraţie al producătorului de celuloză şi hârtie Someş Dej (SMS) propune acţionarilor o majorare de capital de 107,5 milioane de lei (25 mil. euro), de la 26,4 milioane de lei la 134 de milioane de lei, prin aport de numerar, pentru plata datoriilor restante, capital de lucru şi investiţii. Operaţiunea se va realiza prin emiterea a aproape 52 de milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,1 lei pe unitate, potrivit unui comunicat al firmei. Producătorul de celuloză şi hârtie, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a avut în primul semestru pierderi de 11,2 milioane de lei, în creştere de aproape patru ori comparativ cu rezultatul negativ din perioada similară a anului trecut, de 2,28 milioane de lei. Cifra de afaceri a firmei a scăzut în perioada analizată cu 35,7%, de la 42,2 milioane de lei la 27 de milioane de lei. Someş face parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR). Potrivit celor mai recente raportări, firma A1 Impex, membră a SCR, deţine 62,6% din acţiunile Someş Dej, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) are 13,11% din titluri.

Rohan: Statul trebuie să aibă o viziune pe termen lung. Este necesar un mecanism de prevenire a crizei

Autorităţile ar trebui să aibă o viziune pe termen mediu şi lung la nivel politic şi administrativ, pentru stabilitate, şi să dezvolte un mecanism de prevenire a crizelor, astfel încât economia să se dezvolte constant, apreciază Mihai Rohan, preşedintele patronatului din industria cimentului CIROM. "Ar trebui să existe o preocupare pentru menţinerea unui mediu politic stabil şi pentru dezvoltarea unui mecanism de prevenire a crizelor/ problemelor prin identificarea potenţialelor zone de risc la nivel macroeconomic şi prin găsirea, din timp, a unor soluţii care să aducă o dezvoltare constantă a economiei", a declarat Rohan. Totodată, capacitatea statului şi a companiilor locale de a absorbi fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană este un alt aspect care va juca un rol important în dezvoltarea economiei locale şi în dinamica pieţei construcţiilor. Rohan estimează că în 2010 vânzările de ciment din România vor înregistra un declin de aproximativ 15%, influenţate, printre altele, de situaţia "destul de schimbătoare" din mediul de guvernare, de scumpirile anunţate pentru această toamnă, care favorizează scăderea cererii de materiale de construcţii şi de "probabilitatea mică" a începerii marilor proiecte de infrastructură anunţate de stat.

DTZ: Doar 1% din spaţiile de birouri închiriate au fost pentru extindere

Suprafaţa spaţiilor de birouri închiriată de companii în vederea extinderii activităţii a reprezentat doar 1% din totalul ariei tranzacţionate în al doilea trimestru, în timp ce relocările au cumulat aproape 90% din total, potrivit firmei de servicii imobiliare DTZ Echinox. Comparativ cu primele trei luni ale acestui an, livrările din trimestrul doi au înregistrat o scădere de 23%. Acelaşi trend a fost urmat şi de suprafaţa net închiriată (reprezentată prin tranzacţii de tip relocări, extinderi, subînchirieri şi preînchirieri), aceasta cumulând aproximativ 38.500 metri pătraţi în perioada martie-iunie 2010, după o scădere de 14% comparativ cu trimestrul precedent, informează DTZ Echinox. Din totalul net închiriat în perioada aprilie - iunie 2010, 89% au reprezentat tranzacţiile tip relocări, 6% preînchirierile, 4% tranzacţiile de subînchiriere, iar 1% extinderi. Cea mai recentă tranzacţie de închiriere intermediată de echipa de birouri a DTZ Echinox este cea prin care compania americană Vendio, unul din principalii furnizori de servicii de comerţ online, a preluat 545 metri pătraţi în AFI Palace Cotroceni Offices. Compania îşi va muta astfel operaţiunile în AFI Palace Cotroceni Offices începând cu luna ianuarie a anului 2011.

Grupaj realizat din surse Mediafax