Blue Air avea datorii de 79 mil. € în 2009, cât 50% din afaceri

Autor: Mirabela Tiron 06.09.2010

Compania aeriană low-cost Blue Air, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, avea la sfârşitul anului trecut datorii de 331 mil. lei (79 mil. euro), ceea ce înseamnă puţin peste jumătate din cifra de afaceri înregistrată, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Acestea sunt primele date oficiale legate de nivelul da­tori­ilor operatorului aerian de anul trecut, după ce în 2008 da­toriile companiei erau în jurul a 130 mil. lei, potrivit Ministerului de Finanţe.
"Toate datoriile care figurau anul trecut pe site-ul Mi­nis­te­ru­lui de Finanţe au fost achitate în primele opt luni ale anului acesta", au trans­mis reprezentanţii com­paniei, care nu au do­rit să pre­ci­ze­ze care este gradul de în­da­to­rare în prezent.

Operatorul aerian, care a transportat 1,7 milioane de pa­sa­geri anul trecut şi care a obţinut o cifră de afa­ceri de 150 mil. euro, trece în pre­zent printr-un proces de re­struc­turare, în urma căruia a re­tur­nat patru din cele 11 aero­nave pe care le ope­rea­ză sub contract de lea­sing, a renunţat la zbo­rurile interne şi a demarat un proces de disponibilizări. Potrivit datelor de la Tribunalul Bucureşti, mai multe com­panii au cerut insolvenţa Blue Air pentru datorii neachi­ta­te. Printre companiile la care Blue Air avea datorii se numără Regia Aeroportuară din Bacău şi hotelul Decebal din Ba­cău (la care se caza echi­pa­jul de zbor al companiei).
Specialiştii în do­me­niul insolvenţei susţin că în ca­zul în care o com­pa­nie înre­gis­trează un ni­vel al dato­ri­ilor situat la ju­mă­tate din ci­fra de afa­ceri, indicatorul de risc pe care îl prezintă este mult mai mare. "În această si­tua­ţie, toate mă­su­rile de re­struc­tu­rare pe care le ia com­pania nu împiedică cre­di­to­rii să ceară in­sol­ven­ţa aces­teia", a declarat Ra­du Lo­trean, asociat co­or­donator în cadrul com­pa­niei Casa de In­sol­ven­ţă Tran­silvania. El a mai pre­cizat că problemele apar atunci când ter­me­nul de plată a datoriilor depăşeşte 90 de zile.

Restructurare dură

Începând cu luna august, Blue Air a renunţat la toate cursele interne din cauză că nu erau profitabile. După această măsură, operatorul aerian a anunţat că renunţă şi la unele zboruri externe şi că returnează patru avioane companiilor de leasing cu care lucra, reducându-şi capacitatea de zbor cu 33%, potrivit calculelor ZF.
Mai mult, în ultima săptămână două din avioanele Blue Air au fost blocate la sol pe aeroporturile Paris Beauvais (Franţa) şi Luton (Marea Britanie) pentru neîndeplinirea obligaţiilor financiare ale companiei low-cost, potrivit surselor din piaţă.