La târgul tIMOn dezvoltatorii vând mai mult în jurul Capitalei. Două treimi din oferte sunt în comune

Autor: Izabela Badarau 07.09.2010

Din cele peste 5.000 de locuinţe noi promovate la târgul imobiliar tIMOn, care va începe joi în Piaţa Constituţiei din Capitală şi va continua până duminică, 12 septembrie, în jur de 60-70% sunt locuinţe în zonele periurbane.

"Sunt şi proiecte de dimensiuni reduse, în centrul Capitalei, în zone precum Victoriei sau Cişmigiu, care au sub 50 de unităţi. Mai sunt ansamblurile din zonele rezidenţiale consacrate, Militari sau Titan, cu peste 100 sau chiar 200 de unităţi, dar cele mai multe oferte sunt la marginea Bucureştiului", spune Vlad Vlăsceanu, directorul evenimentului tIMOn.
Explicaţia vine din disponibilitatea terenurilor mult mai mare în zonele periurbane decât în centrul oraşului, explică el. "Acesta este trendul de dezvoltare al marilor capitale ale lumii. Este greu să construieşti proiecte de mare anvergură în centrul oraşului, pentru că nu mai ai unde. Chelsea de lângă Londra este de exemplu zonă periurbană".

Peste 100 de proiecte imobiliare îşi vor expune oferta la târgul tIMOn, aparţinând celor aproape 50 de dezvoltatori participanţi. Dintre aceştia, 22 vin în exclusivitate doar la tIMOn, afirmă organizatorii. Unii dintre ei sunt Adama, spaniolii de la Volumetric cu apartamentele Privilegio din Braşov, Obor Towers, Rezidenţial Orizont din comuna 1 Decembrie sau Green City din aceeaşi comună. Sub 500 euro/mp într-o garsonieră din localitatea Mogoşoaia, aflată la circa 15 km de centrul Capitalei, este oferta celor de la Casa Felice ca să vândă la târgul imobiliar din week-endul acesta, în condiţiile în care preţul mediu pe metru pătrat într-un apartament nou din Bucureşti sare de 1.000 de euro în prezent.

"Cea mai ieftină locuinţă de la târg va fi o garsonieră de 19.614 euro plus TVA, cu o suprafaţă de 42 mp. Este vorba de Casa Felice", spune Vlăsceanu. Casa Felice este un ansamblu de vile, cu 170 de locuinţe, dezvoltat de Metropolitan Capital Group în localitatea Mogoşoaia. Preţul standard al unei garsoniere este de 21.012 euro, dar pe durata târgului dezvoltatorii oferă "discount la discount". Un apartament de trei camere în acelaşi complex costă 35.800 de euro. Locuinţele din complex vor fi finalizate până la sfârşitul anului.
"Până la finalizarea proiectului clienţii nu vor trebui să plătească niciun ban. Vom face liste de aşteptare, vom verifica bonitatea financiară a celor interesaţi, iar contractul se va semna atunci când locuinţa va fi livrată. În concluzie, nu există niciun pericol ca beneficiarii proiectului să piardă bani", a declarat, într-un comunicat al organizatorilor târgului, George Diculescu, consilier imobiliar Eurometropola, agentul exclusiv al proiectului.
Un inginer din Bucureşti spune că ar prefera să locuiască în Mogoşoaia decât în centrul oraşului, dacă zona ar fi foarte liniştită şi verde. "Localitatea e destul de aproape de Bucureşti, accesul destul de facil. Pare foarte avantajos, în măsura în care blocurile sunt aşezate într-un spaţiu civilizat. Pentru că şi în Mogoşoaia, la fel ca peste tot, s-a construit destul de aiurea, e importantă şi zona", spune Radu, 30 de ani.
În comuna 1 Decembrie de lângă Bucureşti, gazda mai multor proiecte rezidenţiale, pot fi găsite de asemenea oferte speciale. "10.000 de euro discount pentru orice casă achiziţionată în perioada târgului în ansamblul rezidenţial Green City din comuna 1 Decembrie", mai spun organizatorii târgului.
Pe lângă oferta de locuinţe noi, la târg vor fi promovate şi 4.000 de locuinţe vechi, printre participanţi numărându-se şi 25-30 de brokeri şi agenţii imobiliare. Organizatorii târgului se aşteaptă la un flux de vizitatori cel puţin egal cu cel din primăvară, adică de 10.000 de oameni. Spre comparaţie, la o ediţie a târgului din 2007 au fost 19.000 de vizitatori.