Afacerile firmei preluate de Pambuccian au scăzut cu 50%

Autor: Magraon Andreea 07.09.2010

Compania CCT Consultants, un furnizor de servicii de consultanţă IT deţinut integral de Varujan Pambuccian - membru în Comisia IT&C a Camerei Deputaţilor, şi-a redus anul trecut afacerile la jumătate prin comparaţie cu anul 2008 pe fondul închiderii unei linii de business.

"Am avut o zonă consistentă de finanţări europene, dar când am văzut că această parte este foarte greu de abordat, am renunţat la ea şi am rămas doar cu doi oameni care se ocupă de acest segment", a declarat pentru ZF Varujan Pambuccian, acţio­narul unic al CCT Con­sultants. "Nu am vrut să folosesc pârghiile pe care le-am avut la dispoziţie pentru a putea lucra în continuare cu acest domeniu", a mai spus Pambuccian.
CCT a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 870.000 de euro şi un profit net de 2.000 de euro, faţă de 1,74 milioane de euro şi un profit de 400.000 de euro în 2008, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Numărul mediu de angajaţi era în 2009 de 26 de persoane, potrivit aceleiaşi surse. Pambuccian a explicat că anul trecut compania s-a axat pe segmentul de securitate IT, în special pe audit bancar. Printre băncile care lucrează cu compania lui Pambuccian se numără Banca Transilvania, Leumi Bank, OTP Bank sau Credit Europe Bank, potrivit site-ului cabinetului de consultanţă.

"Pentru acest an ne vom axa în continuare pe segmentul de securitate IT, dar avem în plan şi intrarea în alte domenii, precum cel al energiilor regenerabile", a mai spus Pambuccian, membru în Comisia de IT&C a Camerei Deputaţilor, fără a oferi însă mai multe detalii. El a refuzat de asemenea să ofere detalii cu privire la numărul şi numele noilor clienţi din acest an.
Printre clienţii CCT se mai numără IBM, HP, Microsoft, Oracle sau Provision, iar din administraţia centrală, compania are drept clienţi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Sănătăţii sau Ministerul Co­municaţiilor. CCT a dezvoltat servicii grupate în patru categorii mari, respectiv consultanţă IT&C, consultanţă privind finanţările nerambursabile, consultanţă IT&C şi Business Hi-Tech şi servicii de management al proiectelor.

Cabinetul de consultanţă a fost înfiinţat în 2002 de Călin Tatomir - unul dintre cei mai cunoscuţi manageri IT de pe piaţa locală, în prezent directorul general al subsidiarei locale a gigantului american Microsoft. Tatomir a înfiinţat cabinetul după ce a părăsit funcţia de director de vânzări al Compaq România, ulterior preluării la nivel internaţional a companiei de către HP. Cabinetul şi-a schimbat denumirea în CCT Consultants în urmă cu doi ani, când Călin Tatomir i-a "predat" compania lui Pambuccian, odată cu preluarea funcţiei de la Microsoft. Potrivit contractului semnat între cei doi, cedarea acţiunilor este valabilă doar pe durata mandatului lui Tatomir la Microsoft, el urmând să redevină acţionarul unic al companiei imediat ce el îşi va încheia contractul cu compania americană.
Actualul director general al CCT Consul­tants este în prezent Mihai Petrov.
Piaţa locală de consultanţă IT&C a avut anul trecut o valoare de 25 de milioane de euro, potrivit lui Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de analiză şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC). Schwab estimează că în acest an valoarea pieţei se va menţine la acelaşi nivel.