Tinerii patroni români vor înfiinţarea rapidă de firme după model francez

Autor: Adriana Rosoga 08.09.2010

Peste 320.000 de firme au fost create anul trecut în Franţa de către întreprinzători şi alte 110.000 în primul trimestru al acestui an, prin intrarea în vigoare a unei legi care prevede diverse facilităţi menite să încurajeze crearea de afaceri într-un context economic dificil.

Tinerii întreprinzători spun că adoptarea unui astfel de model în România ar putea duce la crearea câtorva sute sau chiar mii de firme anual de către debutanţii în afaceri.
"Reglementările legislative şi finanţarea sunt cele două bariere de care se lovesc cei care doresc să înceapă o astfel de afacere. Statul poate ajuta firmele prin crearea unui cadru legislativ stabil şi coerent, prin programe de finanţare şi prin reglementări pentru inter­naţio­nalizarea afacerilor", spune Florin Jianu (33 de ani), preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, care a fost înfiinţat în 2005 şi care reprezintă 1.000 de firme ale tinerilor cu vârste între 18 şi 40 de ani. El a terminat Facultatea de Matematică şi deţine din 2002, împreună cu Iulian Cazacu, firma Advice Group Media care activează în domeniul publicităţii, con­sul­tan­ţei în fonduri europene şi soluţii IT. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de euro, conform datelor publicate la Registrului Comerţului, şi are cinci angajaţi.

Modelul lansat de francezi, numit L'auto-entrepreneur, pe care Jianu îl dă ca exemplu, prevede, printre altele, o serie de avantaje, printre care modalitatea de înscriere online, fără obligativitatea declarării companiei la Registrul Comerţului, contabilitate simplificată prin depunerea unui cont de profit şi pierdere, întreprinzătorul debutant nu operează TVA, iar sistemul de plată a taxelor sociale şi a impozitelor are rate fixe şi numai legate de veniturile înregistrate. O altă prevedere se referă la impunerea unor praguri limită superioare pentru cifra de afaceri de 80.300 de euro pentru activităţi de comerţ şi 32.100 pentru alte activităţi. Firmele înfiinţate în urma adoptării acestei legi au înregistrat o cifră de afaceri de 6.300 de euro anual şi doar 30% din noii antreprenori au dat faliment.
"M-am gândit să-mi fac propria afacere, însă m-am lovit de partea birocratică şi lipsa finanţării. În România nu există un centru de informare pentru cei care doresc să afle ce acte au nevoie, care să-ţi dea mai multe detalii despre legislaţie şi modalităţile de finanţare. Este nevoie de o lege care să ofere facilităţi concrete tinerilor întreprinzători, nu doar pe hârtie", spune Diana (24 de ani), studentă la o facultate economică din Bucureşti.

Un act normativ care să faciliteze înfiinţarea de noi firme de către debutanţii în afaceri a fost iniţiată în 2008 şi în România, "Ordonanţa privind stimularea în­fiin­­ţării şi dezvoltării mi­cro­­întreprinderilor apar­­ţinând între­prin­ză­torilor tineri, debutanţi în afaceri - firme starter", care a suferit mai multe modificări după sesiunile de dezbateri publice de anul trecut şi din acest an şi despre care antreprenorii spune că nu va încuraja tinerii să-şi creeze afaceri".
"Ordonanţa nu este aplicabilă, nu te ajută cu nimic, pentru că practic nu există facilităţi. Un exemplu în acest sens este prevederea conform căreia micro­între­prin­derea aparţinând tânărului debutant are obligaţia să angajeze, în cel mult 90 de zile de la înfiinţare, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, şi să menţină în activitate cel puţin patru angajaţi, or conform statisticilor, o microîntreprindere la maturitate are în medie 1,64 de salariaţi. Dacă această lege ar intra în vigoare acum, tinerii care şi-ar crea o firmă ar trebui să plătească impozitul minim", mai spune Jianu.
Pe de altă parte, Dumitru Nancu, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), structură din cadrul Ministerului Economiei, spune că actul normativ va fi clarificat odată cu intrarea în vigoare a normelor de aplicare.
"Prin acest act normativ estimăm crearea a 200-500 de firme noi pe an. În crearea legii s-a preluat nu doar modelul francez, ci şi alte modele de bună practică din alte state. Odată cu intrarea în vigoare a normelor de aplicare se vor clarifica aceste aspecte."
El spune că ordonanţa urmează să fie aprobată în şedinţă de guvern în următoarele două săptămâni.