ButanGas: Parcul eolian de 44 de milioane de euro pe care îl construim în Constanţa va fi operaţional în ianuarie 2011

Autor: Roxana Petrescu 08.09.2010

ButanGas România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a distribuţiei de gaz petrolier lichefiat (GPL), spune că la începutul anului viitor va pune în funcţiune un parc eolian de 25 MW, în valoare de 44 de milioane de euro, localizat în judeţul Constanţa.




Investiţia pe care ButanGas Ro­mâ­nia o rea­lizează la Constanţa repre­zintă pri­mul pas concret pe care compania îl face în dome­niul energiilor regenera­bile, în contextul în care orientarea firmei către acest sector a fost anunţată încă din 2007 de către fondatorul grupu­lui, omul de afa­ceri Iosif Constantin Drăgan.
"Intenţia noastră este de a deveni pro­ta­go­nişti în sectorul energiilor re­ge­nerabile aşa cum suntem în GPL. Inves­ti­ţia în energii regenerabile este o deci­zie strategică trasată de Iosif Con­stan­tin Dră­gan. În 2007, domnul Drăgan spu­nea că «viitorul aparţine energiilor rege­ne­rabile şi vom investi în această direcţie». Această stra­te­gie devine rea­litate sub conducerea doamnei Daniela Veronica Guşă de Drăgan, care din po­ziţia de preşedinte al grupului a dat un im­puls investiţiilor în acest sector, în care are mare încre­dere.
Investiţia din România nu este singu­lară, grupul având proiecte simi­lare în dife­rite stadii şi în alte ţări din Europa în care acti­vează", spun repre­zen­tanţii companiei.
Grupul ButanGas a fost înfiinţat în anul 1948 de către Iosif Constantin Drăgan, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Ro­mâ­nia, care a încetat din viaţă în 2008. Chiar din 2001 Drăgan decide să cedeze conducerea ope­ra­ţiunilor grupului către soţia sa, Veronica Guşă, care ocupă funcţia de preşedinte executiv al ButanGas.
Potrivit estimărilor făcute de Forbes, Veronica Guşă de Drăgan este cea mai bo­gată femeie din România, cu o avere estimată la 420 - 450 mil. euro.

Cum s-a făcut pasul spre eoliene
La fel ca majoritatea companiilor care au decis să plaseze fonduri în do­me­niul parcurilor eoliene, intrarea Bu­tan Gas România în acest sec­tor s-a fă­cut prin achiziţia unei firme locale care dez­vol­ta astfel de proiecte.
Este vor­ba des­pre compania Romconstruct Top, care îna­inte de această tranzacţie era con­tro­lată de omul de afa­ceri suedez de ori­gine română Emanuel Munt­mark, unul dintre cei mari mari dezvol­ta­tori de eoliene din România, caracterizat prin­tr-o prezenţă extrem de discretă.
Înainte de tran­zacţia cu ButanGas, Muntmark a mai vândut pro­iecte către cehii de la CEZ şi către Petrom, cea mai mare com­pa­nie locală.
În pre­zent, Muntmark mai are 10% din Romcon­struct Top, restul ac­ţiunilor fiind în posesia Bu­tanGas România.
"Parcul eolian Siliştea1 va avea o capacitate de 25 MW, 10 turbine General Electric de 2,5 MW, şi este localizat în comuna Tortoman, ju­de­ţul Constanţa", spun reprezentanţii Butan Gas România.
Potrivit datelor Transelectrica, operatorul reţe­lei naţionale de trans­port a energiei elec­trice, firma Rom­con­struct Top are deja semnat con­tractul de racordare la reţeaua de electri­citate ad­mi­nistrată de Enel Dobrogea pentru par­cul de 25 MW, ceea ce reprezintă una dintre cele mai importante etape în con­cretizarea unei investiţii în domeniul eolian.
"Totalul investiţiei va fi de apro­ximativ 44 de mi­lioane de euro din care mai mult de 30% sunt din surse proprii şi diferenţa din finanţare ban­cară", mai spun reprezentanţii compa­niei. Potrivit datelor existente, Romcon­struct Top este beneficiarul uneia dintre cele mai mari fi­nan­ţări europene acordate până acum pe piaţa lo­cală pentru creşterea competitivităţii, firma beneficiind de fonduri de 62,48 milioane de lei (circa 15 milioane de euro) pentru realizarea par­cului eolian Siliştea. Reprezentanţii Bu­tanGas au explicat că aceste fornduri vor veni după realizarea investiţiei şi de aceea până la acel moment realizarea acesteia va fi asigurată din surse proprii şi credite.
"Parcul eolian Siliştea1 va fi operativ în ianua­rie 2011", spun oficialii companiei.

Afaceri mai mari cu vânzări mai mici
ButanGas România spune că în prima jumătate a anului a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 10% faţă de perioada similară a anu­lui trecut, deşi cantităţile vândute au fost în scădere cu 9%.
Evoluţia rezultatelor este similară pentru toate companiile care activează în domeniul distribuţiei de produse petroliere şi care au reuşit să înregis­treze creşteri ale afa­cerilor prin majorarea preţurilor de vânzare, deşi cantităţile vândute au scăzut.
Majoritatea com­paniilor au motivat creşterile de preţ, chiar şi în pofida unei cereri în scădere, prin faptul că s-au aliniat la cotaţiile internaţionale.
"Cifra de afaceri a ButanGas România pe pri­mele 6 luni din 2010 este cu 10% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2009. S-a înre­gistrat pierdere operaţională din cauza creş­terii puternice a preţului de achiziţie a GPL-ului şi a scăderii cantităţii de GPL vân­dute, -9%", au mai spus reprezen­tan­ţii compa­niei.
Potrivit celor mai re­cente infor­maţii, în primul semestru din 2009 compania a avut afaceri de circa 28 de milioane de euro.