ING: Introducerea a două marje fixe în calculul dobânzii variabile este cea mai transparentă formulă

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 08.09.2010

Aplicarea ordonanţei privind creditele con­su­matorilor se realizează prin menţinerea pre­ţului actual al contractului, iar opţiunea ING de a utiliza două marje fixe reprezintă cea mai transparentă formulă de calcul al dobânzii, a declarat directorul de retail al ING Bank România, Maria-Cristina Matei.
"OUG 50, aşa cum a fost clarificat de altfel şi de ANPC, nu urmăreşte schimbarea preţului con­tractelor, ci implementarea unui mod trans­parent de calcul al dobânzii, ce poate fi ur­mă­rit de client. Acest lucru este realizat de le­ge, care prevede ca ROBOR / EURIBOR / LIBOR să fie unicul element variabil al ratei. De aici cerinţa de a avea una dintre aceste rate plus o valoare (marjă) fixă", a declarat Maria-Cristina Matei. Ea a menţionat că modul în care ING Bank România a stabilit translatarea preţului vechi a fost unul transparent, iar prezentarea a do­uă marje fixe a fost realizată tocmai pentru a prezenta clientului foarte clar structura preţului.
"Considerăm că spiritul legii este respectat întrucât odată cu aplicarea ordonanţei, peste EURIBOR / ROBOR nu există decât ele­men­te fixe. Prezentarea acestei valori fixe - şi repet, ea rămâne fixă pe toată perioada ulte­rioară a contractului - prin însumare sau prin rezultatul final, este o chestiune de formă şi noi am ales-o pe cea care ni s-a părut cea mai transparentă", a spus Matei.
Ea a adăugat că ING consideră că prin­ci­piul neutralităţii OUG 50/2010 asupra nive­lu­lui dobânzii este singurul posibil, iar o lege nu poate schimba numai o parte a preţului unui contract comercial.
Oficialul ING a dat ca exemplu contractele de credit ipotecar pentru care rata de referinţă a băncii era de 3,75 puncte la data intrării în vigoare a OUG 50.
"Această rată trebuia acum calculată în func­ţie de variaţia EURIBOR. De aceea, a fost luată în calcul media indicelui EURIBOR pentru luna iunie, de 1,28%. De aici provine procentul de transfer de 2,25 puncte ca dife­ren­ţă între rata de referinţă şi media EURIBOR (plus rotunjirea în minus la multi­plu de 0,25%, ceea ce a dus la o scădere adiţio­nală a preţului). (...) Clienţii au fost informaţi de translatarea contractelor, astfel încât noul preţ (egal în valoare sau chiar puţin diminuat) are următoarea structură: rata de piaţă (media EURIBOR) plus 2,25 puncte (procent fix) plus vechea marjă a contractului (procent fix)", a exemplificat Matei.
Clienţii nemulţumiţi ai ING Bank au for­mat un grup pe Yahoo, întrucât nu sunt de acord cu noua formulă propusă de bancă, care in­clude două marje. Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declanşat ample dispute la nivelul siste­mului bancar, atât din cauza nemulţu­mi­rilor bancherilor şi clienţilor, cât şi a anumitor punc­te neclare din legislaţie.
Una dintre problemele ridicate insistent de bancheri o reprezintă modul de calcul al ratelor la creditele cu dobânzi variabile, care potrivit OUG 50 trebuie să aibă ca referinţă exclusiv indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adaugă o rată fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial. Bancherii susţin că, în cazul înlocuirii rate­lor de referinţă practicate de bănci cu indicii independenţi fără posibi­li­ta­tea de a modifica marjele fixe vor avea pierderi de până la 900 mil. euro.