Atenţie, se închid uşile Poeziei!

Autor: Lucian Vasilescu 09.09.2010

Bonsai şi pietre vii la Muzeul de Geologie

Cine nu a auzit despre tehnica bonsai? Sau câţi dintre noi nu am încercat să creştem un astfel de pomişor? În schimb, de suiseki au auzit doar puţini.
Suiseki face parte din categoria artelor tradiţionale japoneze - alături de bonsai, bonkei şi bonseki - şi desemnează «arta aranjării pietrelor».
Pentru a vedea adevărate opere de artă realizate prin îmbinarea tehnicii bonsai cu suiseki, sunteţi invitaţi la expoziţia temporară cu vânzare "Bonsai şi pietre vii...", deschisă la Muzeul Naţional de Geologie, sub patronajul Institutului Geologic al României (foto 1, 2).
Expoziţia, semnată de Lucian Radu Rusu şi Paul Vlad, va putea fi vizitată până pe 30 septembrie, in intervalul orar 10.00-18.00 (ultima intrare, 17.30).
Cei care vor să se iniţieze în tehnicile bonsai şi suiseki pot participa la workshop-ul organizat la Muzeul Naţional de Geologie în ziua de 4 septembrie, ora 10.30. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 021/212.89.52.


Mari Întâlniri cu artistul japonez care a crescut într-un templu budist

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de Taiko (tobe japoneze), va susţine un concert extraordinar împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Horia Andreescu, în 20 octombrie, ora 19.00, la Sala Palatului din Bucureşti (foto 3, 4).
Eitetsu Hayashi va interpreta "Hi-Ten-Yu - A Concerto for Japanese Drum and Orchestra", lucrare semnată de compozitorul Isao Matshushita. Prima parte a concertului din seria "Marilor Întâlniri" va cuprinde lucrări ale lui George Enescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah şi Grigoraş Dinicu.
Eitetsu Hayashi, solistul concertului "Hi-Ten-Yu", este o legendă vie în Japonia, fiind considerat artistul care a revoluţionat modul cum este interpretat Taiko. Parte a ceremoniilor budiste şi shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percuţie.
Hazashi s-a născut la Hiroshima în 1952 şi a crescut într-un templu budist, ascultând zilnic sutrele recitate de tatăl său. La 19 ani cântă la tobe într-o trupă, iar în 1972 înfiinţează legendarul grup de taiko Sado-Ondekoza sau The Demon Drummers of Japan, recunoscut pentru parcurgerea zilnică a 60 de kilometri şi pentru repetiţiile desfăşurate la temperaturi apropiate de cele de îngheţ.
Un eveniment realizat cu sprijinul: Ambasadei Japoniei din Romania, Tokio Metropolitan Governement şi Japan Foundation.
Preţul biletelor variază între 50 şi 180 de lei. Biletele sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone şi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro.


Concerte Butterflies in my stomach la Grădina Verona şi Green Hours

Formaţia Butterflies in my stomach concerteaza vineri, 10 septembrie, în Grădina Verona (Librăria Cărtureşti, Str. Arthur Verona 13-15) şi joi, 16 septembrie 2010, în Grădina Green Hours (Calea Victoriei 120, Bucureşti), de la ora 20.00 (foto 5, 6). Cele două evenimente prefaţează concertul "Enescu Re-Imagined" de pe 22 septembrie, un proiect iniţiat de pianistul Lucian Ban şi contrabasistul John Hébert şi susţinut de Institutul Cultural Român.
Butterflies in my stomach (BiMS) s-a născut în primăvara anului 2005. Alcătuită din Maca (voce), John (chitară), Meghi (pian electric şi sintetizatoare), Bujor Stoicovici (chitară bas, contrabas), Ieronim (trombon, sampling, drum programming) şi Ciprian Moisescu (tobe), formaţia a fost selectată, în 2006, printre cele mai bune trei trupe noi din lume la secţiunea Electronic, în urma unui concurs iniţiat de casa de discuri Sony şi prestigioasa publicaţie Billboard. Muzica BiMS combină elemente de funk, nu-jazz, electro, trip-hop, chill. Detalii pe www.bimsromania.blogspot.com.
Intrarea la concertele de pe 10 şi 16 septembrie este liberă, în limita locurilor disponibile.


Secretele doctorului Paracelsus

Paracelsus (foto 7) este cunoscut mai ales pentru scrierile sale despre alchimie. Însă geniul acestui autor, pe cât de misterios pe atât de clar şi riguros, a adus o serie de contribuţii şi în domeniul medicinei. Paracelsus este considerat, printre altele, părintele toxicologiei moderne. A fost primul care a pus în discuţie efectul exercitat de substanţe asupra corpului uman, susţinând în premieră utilizarea preparatelor chimice şi a mineralelor în medicină.
Concepţia sa era aceea că boala şi sănătatea din corp se bazează pe asemănarea dintre om (microcosmos) şi Natură (macrocosmos). Având o abordare foarte diferită faţă de metodele practicate din Antichitate şi până în epoca sa, Paracelsus a pus un accent fără precedent în ştiinţa medicală asupra observaţiei şi experimentului, redefinind practic atât rolul medicului cât şi pe cel al medicinei ca artă.
Paracelsus rămâne o figură renascentistă de mare complexitate, cercetările sale asupra alchimiei, medicinei, cosmologiei, astrologiei, precum şi personalitatea sa controversată fiind încă aduse în discuţie în universităţi şi în diferite cercuri culturale din Europa secolului XXI.
Acum, "doctorul" Paracelsus poate fi cunoscut din cartea "Opus paramirum. Principiile artei medicale", apărută la Editura Herald (foto 8).


"La Soluzione Migliore" - turneu european, premieră în România

Coproducţia româno-italiană "La Soluzione Migliore" ("E mai bine aşa"), cu Christo Jivkov (Apostolul Ioan din "Patimile lui Hristos" regizat de Mel Gibson) şi Dorotheea Petre în rolurile principale (foto 9), a fost selectată în programul competiţional al Salento International Film Festival (SIIF) şi Culture & Cultures Intercultural International Film Festival (C&CIIFF).
Prezenţa la cele două festivaluri continuă periplul cinematografic început de "La Soluzione Migliore" odată cu Premiul "Van Gogh" pentru excelenţă în cinematografie acordat de către juriul Festivalului de Film de la Amsterdam la sfârşitul lunii mai.
În cadrul Salento International Film Festival, care se desfăşoară în perioada 3-12 septembrie a.c, "La Soluzione Migliore" participă în competiţia pentru cel mai bun lungmetraj, alături de alte opt pelicule din Rusia, SUA, Italia şi India. Proiecţia filmului este programată pentru 11 septembrie.
În cadrul Culture & Cultures Intercultural International Film Festival (C&CIIFF), care se va desfăşura între 1-10 octombrie la Château de Padies, un castel din sudul Frantei, pelicula româno-italiană va intra în concurs la secţiunea Tomorrow, adresată producţiilor de documentar şi ficţiune care promovează dialogul intercultural şi înţelegerea globală prin intermediul cinematografiei.
Realizat exclusiv din fonduri private, "La Soluzione Migliore" a fost filmat anul trecut în Timişoara şi în oraşul italian Cividale dei Friuli, sub bagheta regizorului Luca Mazzieri (fost discipol al lui Michelangelo Antonioni).
"La Soluzione Migliore" spune povestea tânărului Marco (Christo Jivkov), un psihiatru italo-român care se află într-un moment de impas cauzat de sinuciderea soţiei sale, precum şi de relaţia bizară pe care o are cu sora sa vitregă, Maria (Elena Bouryka). Pentru a se refugia din această crudă realitate, Marco se întoarce la vechiul său loc de muncă, Spitalul Psihiatric Judiciar din Timişoara. Aici îl regăseşte pe Rikard (Enrico Lo Verso, cunoscut pentru rolul Riccardo Broschi din "Farinelli" de Gérard Corbiau), vechiul său prieten şi coleg, şi pe prietena acestuia, Laura (Dorotheea Petre), care lucrează la spital predând muzică în scop terapeutic. Dintre pacienţi, Marco îi acordă o atenţie specială lui Radu (Ovidiu Mihăiţă), un tânăr cu probleme grave, dar cu o luciditate şi o sensibilitate foarte pronunţate.
În timp ce Maria, rămasă în Italia, nu-i permite lui Marco să o uite, telefonându-i obsesiv, Laura, în mod evident atrasă de Marco, încearcă să înfiripe o legătură cu el, fapt care duce la înrăutăţirea relaţiilor cu Rikard. Dintre toţi, numai Radu pare să intuiască, în mod aproape profetic, alegerea pe care trebuie să o facă, "cea mai bună solutie"...
Din această toamnă, "La Soluzione Migliore" va putea fi vizionat şi în cinematografele româneşti.


Metrouri cu poezie la Varşovia

Metropoezia ("Wiersze w Metrze" / "Poems in the Underground") este o campanie de anvergură, realizată sub egida EUNIC Varşovia, de promovare a poeziei europene în rândurile publicului larg varşovian (foto 10). British Council, Institutul Polonez al Cărţii, Institutul Camões şi Institutul Cultural Român sunt organizatorii principali. Campania stă sub patronajul doamnei Hanna Gronkiewicz-Waltz, primarul Varşoviei.
Aflată la a treia ediţie, campania se desfăşoară anul acesta între 6 şi 30 septembrie. Mai multor poeţi din Austria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Franţa, Grecia, Irlanda, Islanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia le este afişată, timp de aproape o lună, câte o poezie, în original şi în traducere, în vagoanele şi staţiile de metrou din Varşovia, pe locurile destinate de obicei reclamelor. De asemenea, în şase dintre staţiile metroului varşovian vor fi plasate bannere imprimate cu versurile respectivilor poeţi. Dintre poeţii români, la campania de anul acesta, având ca temă "Oraşul - sărăcie şi excludere socială în poezia europeană contemporană" - ia parte poetul Răzvan Ţupa.


Muzeului Brukenthal s-a mutat la Gdansk

La Muzeul Naţional din Gdańsk a avut loc vernisajul expoziţiei "Van Eyck - Memling - Brueghel. Capodopere ale picturii din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu" (foto 11).
Expoziţia este rezultatul colaborării dintre cele două muzee, începută anul acesta, cu sprijinul ICR Varşovia. În cadrul ei suntprezentate publicului polonez stiluri de pictură şi pictori care se întâlnesc rar sau deloc în colecţiile poloneze. Pentru prima dată în istoria muzeală poloneză, în acelaşi loc se vor găsi trei tablouri de Hans Memling, două portrete din colecţia sibiană şi "Judecata de Apoi", care se află în colecţia Muzeului Naţional din Gdańsk.
Expoziţia va fi însoţită de un calendar de evenimente ştiinţifice şi educaţionale, care cuprinde mai multe prelegeri susţinute de critici şi istorici de artă polonezi (în special de la Muzeul Naţional din Varşovia), precum şi activităţi pentru copii şi tineri.
Tot în cadrul expoziţiei, va fi lansat albumul bilingv polon-englez "Van Eyck - Memling - Brueghel. Masterpieces of painting from the Collections of the Brukenthal National Museum of Sibiu, Romania", care a fost finanţat prin programul "Publishing Romania" al Centrului Naţional al Cărţii.
Expoziţia este deschisă publicului până în data de 31 decembrie 2010.


Poezia credinţei - icoane pe sticlă din România la Berlin

Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" prezintă începând cu data de 8 septembrie 2010 împreună cu fundaţia Kunstforum Berliner Volksbank expoziţia "Poezia credinţei - Icoane pe sticlă din România din secolul al XIX-lea".
Cea mai mare parte a celor 200 de exponate este prezentată pentru prima dată în public. Icoanele pe sticlă, un fenomen artistic deosebit din Transilvania, provin de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi din colecţiile private Irina Muntean (Berlin) şi Hartmut van Riesen (München). Expoziţia (vernisată pe 7 septembrie) va fi deschisă publicului până pe 19 decembrie a.c. Expoziţia este însoţită şi de un catalog.
În completarea expoziţiei, la sediul ICR Berlin va avea loc la data de 22 septembrie, ora 19.30, conferinţa "Icoane pe sticlă din Transilvania", susţinută de jurnalistul Italian Giovanni Ruggeri, un pasionat cunoscător al României. Vor fi expuse, de asemenea şi icoane pe sticlă realizate de Adriana şi Nicoleta Oltean, provenind din Sibiel - localitatea unde se află cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă din lume (circa 600 de exponate). Giovanni Ruggeri a publicat numeroase articole despre România şi este autorul volumului "Icoanele pe sticlă din Sibiel".


Fanfara din Vorona şi demonstraţii de ţesut la Festivalul Tamisei

Institutul Cultural Român participă, la Londra, pentru al treilea an consecutiv, la Festivalul Tamisei, în perioada 11-12 septembrie 2010.
Prezenţa românească se regăseşte în toate cele patru secţiuni ale festivalului: "New European Village", "Bandstand", "Feast on the Bridge" şi "Carnival Night".
Etnografele Steliana Băltuţă şi Elena Văculişteanu de la Muzeul Judeţean Botoşani vor prezenta la standul României lada cu ţesături, broderii şi costume populare româneşti, însoţite de demonstraţiile meşterului popular Niculina Andronache la războiul de ţesut, adus special din Botoşani pentru acest eveniment.
Fanfara din Vorona (foto 12, 13), una dintre cele mai cunoscute orchestre săteşti din România, va lua cu asalt grădinile şi parcurile de pe malul Tamisei. Cei 11 membri ai Fanfarei vor purta costume populare româneşti specifice zonei şi vor invita lumea să încingă o "horă moldovenească" pe podul Southwark.
Fanfara va cânta şi defila totodată şi în seara de gală a festivalului alături de alte 30 de grupuri internaţionale, într-un carnaval ce se va încheia cu un foc de artificii.

"Atelierelelationale" cu Răzvan Ţupa
Atelierele relaţionale sunt o formulă de lectură şi dezbatere a actualităţii din punctul de vedere al potenţialului poetic. De fiecare dată când ne întâlnim cu evenimente şi situaţii pe care nu am fost obişnuiţi să le clasificăm, folosim elementele pe care le avem la îndemână pentru a contura o imagine coerentă în primul rând pentru noi înşine. Întâlnirea dintre aceste imagini subiective generează spaţiul poetic în care ne propunem să definim capetele de pod ale creativităţii.
În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, cafeneaua Dalles (intrarea prin librărie) găzduieşte Atelierele relaţionale cu teme de discuţie, invitaţi, proiecţii de materiale video, dezbateri şi exerciţii creative.
Atelierele relaţionale propun un proiect de publicare de literatură originală. Cărţile, care vor apărea la finalul lunii mai 2011, vor fi alese pe baza dezbaterilor din cadrul întâlnirilor săptămânale.
Care sunt principalele direcţii ale creativităţii poetice astăzi, cum se mai simt temele poeziei azi, ce fel de relaţie păstrează poezia cu realitatea, ce forme de expresie îşi asumă poezia în 2010 sunt o parte dintre temele pe care le veţi regăsi în cadrul Atelierelor relaţionale moderate de Răzvan Ţupa (foto 14).


Teatru independent la Sala Dalles

Asociatia teatrul.ro lanseaza cel mai nou spatiu alternativ dedicat teatrului independent din Bucuresti, in incinta Salii Dalles. Teatrul Apropo isi deschide stagiunea printr-un maraton teatral fara precedent in Romania.
Maratonul Teatrului Independent (foto 15) se desfasoara intre 10 si 12 septembrie reuneste 16 dintre cele mai apreciate spectacole independente din Bucuresti si din tara. Peste 80 de artisti tineri, proaspat absolventi sau actori déjà consacrati vor incerca sa demonstreze ca teatrul contemporan, farsele medievale, rendez-vous-urile, teatrul dans si improvizatiile pot coexista in acelasi spatiu, unite fiind de aceleasi principii: independenta si nevoia de creatie.
Scopul Maratonului, la care intrarea este libera, este de a prezenta publicului de teatru din Bucuresti posibilitatile si potentialul teatral al acestui nou spatiu generos, situat in centrul Bucurestiului. Cele mai gustate spectacole din Festival vor fi preluate si jucate in stagiunea Teatrului Apropo ce va incepe chiar din saptamana ce urmeaza manifestarii.