Dicţionar universal al spionilor (II). Cei douăzeci de la litera B

Autor: Dr. Alexandru Popescu 09.09.2010

Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de a oferi un instrument de lucru pentru specialiştii în activităţi informative, dar şi pentru istorici, politologi, sociologi, precum şi un "ghid" în "lumea spionajului" adresat unui public larg, interesat, dincolo de clişee, mistificări şi exagerări, de trecutul, dar şi de prezentul, probabil şi de viitorul unui domeniu care se împleteşte atât de intim, uneori insesizabil, cu istoria şi existenţa noastră cotidiană…

BAKER, Josephine (1906-1975), dansatoare, actriţă şi cântăreaţă de origine americană, agentă franceză pentru Aliaţi în al doilea război mondial. Şi-a oferit colaborarea Serviciului francez de contrainformaţii, având sarcina de a strânge date (transcrise cu cerneală simpatică pe partiturile sale) în timpul turneelor întreprinse în Germania, Franţa ocupată şi în alte ţări. Ca o recunoaştere a meritelor sale, B. este distinsă cu diferite ordine şi medalii, iar generalul american George Patton îi apreciază meritele: "Josephinei Baker, care ne-a ajutat cu atâta eroism".

BĂLAN, Maria ("B9"), spioană pentru România în primul război mondial.
A transmis multă vreme informaţii deosebit de preţioase despre mişcările trupelor austro-ungare în Banat. Contraspionajul austro-ungar o descoperă cu mare dificultate pe tânăra şi frumoasa femeie. Arestată, este condamnată la moarte, dar reuşeşte să evadeze, reapărând la Bucureşti. Despre B., ziarul francez "Paris Soir" scria că a fost "regina spionajului", "o Mata Hari" autohtonă care "a adus imense servicii României".

BASTIEN, Lydie (1922-1993), spioană pentru Germania în Franţa în al doilea război
mondial. Infiltrată de Gestapo în mişcarea de Rezistenţă, îi trădează, între alţii, pe Jean Moulin, unul dintre conducătorii acesteia. După Eliberare, reuşeşte să scape de condamnare şi se implică în diferite afaceri veroase, fiind denumită "diabolica". A murit otrăvită probabil de unul din complicii săi.

BAZNA, Elyesa (1904-1970) ("Cicero"), spion pentru Germania în Turcia în al doilea război mondial. Angajat ca valet al ambasadorului Marii Britanii la Ankara, sir Hughe Knatchbull-Hugessen, transmite, din octombrie 1943, documente secrete Ambasadei Germaniei, contra unor sume de bani. Se pare că i s-a atribuit numele de cod "Cicero" pentru că documentele pe care le procura erau deosebit de… elocvente, privind, între altele conferinţele de la Casablanca şi Teheran cu participarea preşedintelui SUA, a primului ministru al Marii Britanii şi a lui Stalin. B. a fost plătit de germani cu suma de 300.000 de lire care, de fapt, erau…false.

De BEAUMARCHAIS, Pierre Augustin Caron (1732-1799), scriitor, agent pentru serviciul secret francez. Devine spion datorită problemelor financiare pe care le avea. Îndeplineşte diferite misiuni, între care recuperarea de la cavalerul d'Eon, în Anglia, a unor scrisori compromiţătoare pentru rege, transportarea în America de arme pentru răsculaţii împotriva Angliei.

BEHN, Aphra (1640-1689) ("Incomparable", "Astrea"), scriitoare şi spioană britanică. A fost considerată una dintre cele dintâi scriitoare, dar şi spioane profesioniste. În 1666, este trimisă de rege în Ţările de Jos, de unde transmite informaţii preţioase despre mişcările şi capacitatea flotei olandeze, ca şi despre planurile de atac ale acesteia asupra Angliei.

BELEN-MONTES, Ana (1957-), spioană pentru Cuba în SUA. A spionat pentru Cuba timp de 16 ani, fiind considerată cea mai nocivă "cârtiţă" a regimului de la Havana care a acţionat vreodată pe teritoriul Statelor Unite. A lucrat în cadrul Biroului de Informaţii al Departamentului american de justiţie şi alte organisme contrainformative, de unde a transmis date privitoare la sistemul de apărare al Statelor Unite, identităţile şi misiunile unor agenţi americani aflaţi in Cuba sub acoperire. A fost arestată abia în 2002, acceptând să colaboreze cu autorităţile americane. Depoziţia ei s-a transformat într-un adevărat rechizitoriu la adresa politicii americane faţă de Cuba.

BELL, Gertrude Margaret Lowthian (1868-1926), scriitoare, arheolog, agentă engleză în Orientul Mijlociu în primul război mondial. Are misiunea de a atrage triburile arabe de partea britanicilor, împotriva turcilor. Analizele sale secrete asupra situaţiei din zonă sunt deosebit de apreciate. Căzută în dizgraţia guvernului britanic, B. se sinucide la Bagdad în 1926. A fost considerată "singura femeie de geniu care a servit guvernul britanic".

BENTLEY, Elisabeth (1906-1963), ("Mirna", "Umniza"), spioană americană pentru URSS în al doilea război mondial. A fost numită "regina spionajului roşu". Comunistă convinsă, a colaborat cu diferite "reţele" de spioni sovietici care acţionau în SUA. Informaţiile sale priveau potenţialul economic şi militar al Germaniei, ca şi pregătirile Statelor Unite în cazul unui eventual război. Ajungând la convingerea că spionii sovietici se purtau ca nişte "gangsteri", se autodenunţă, contribuind la anihilarea a 150 de agenţi pentru URSS, dintre care 37 erau funcţionari federali. S-a considerat că depoziţiile ei au avut un rol esenţial în declanşarea valului anticomunist al "maccarthism"-ului, deci în începutul Războiului Rece.

BERGER, Helga ("Nova"), spioană pentru RD Germană (Stasi) în RF Germania în perioada războiuluil rece. Recrutată prin aşa-numita "metodă Romeo", care presupunea seducerea şi transformarea în agenţi a unor femei din RF Germania de către agenţi Stasi, B. a fost una din cele mai "productive" şi longevive spioane pentru RD Germană din cadrul Ministerului Federal de Externe.

BERZIN, Ian Karlovici (-1939), agent GRU în Spania în perioada intebelică. A fost unul
dintre fondatorii CEKA. Devine şef al GRU în 1924. Călătoreşte în Orient pentru a-i executa
personal pe mai mulţi şefi ai NKVD consideraţi trădători. În 1936, este trimis la Madrid,
unde va deveni şeful suprem al trupelor sovietice în timpul Războiului Civil (1936-1939).
În 1939 este executat printr-un foc în ceafă la intrarea hotelului "Metropol" din Moscova.

BIBESCU, Martha (1889-1973), scriitoare, colaboratoare a Serviciului Secret de Informaţii al României în perioada interbelică şi al doilea război mondial.
Fără a fi fost o agentă "profesionistă", B. a acceptat să se implice în acţiuni de "diplomaţie secretă" şi de procurare de informaţii importante pentru statul român. Există documente din care reiese că B. a lucrat pentru SSI, condus de Mihai Moruzov şi apoi de Eugen Cristescu.

BLAKE, George (Georg Behar) (1922-), diplomat, spion pentru URSS (KGB) în perioada războiului rece. Aflat la misiunea diplomatică a Marii Britanii din Seul, capitala Coreii de Sud, este capturat de trupele nord-coreene şi, împreună cu ceilalţi diplomaţi vestici, este internat într-un lagăr, unde se pare că a fost supus, cu voie sau nu, unei operaţii de "spălare a creierului", de fapt de îndoctrinare, devenind un fervent partizan al URSS. Este integrat în MI6. Informaţiile furnizate de B. au contribuit la demascarea spionilor englezi şi din alte ţări vestice care acţionau în ţările din Lagărul sovietic, ceea ce a costat viaţa a nu mai puţin de 40 de agenţi. Demascat şi judecat în 1961, reuşeşte să evadeze şi să fugă în URSS.

BLOCH, Stephen Felix (1933-), diplomat al SUA la Viena, spion pentru URSS (KGB) în perioada războiului rece. Activitatea de agent a lui B. a dat loc la "cel mai mare scandal de spionaj", după chiar expresia Departamentului de Stat al SUA. A transmis informaţii despre strategiile prevăzute de americani în negocierile de dezarmare cu URSS şi livrarea de tehnologie de vârf către statele din Blocul de Est. Arestat în 1989, nu a fost judecat pentru spionaj, fiind condamnat mai târziu pentru furturi din magazine

BLUNT, Anthony, sir (1907-1983) ("Tony"), istoric de artă, spion pentru URSS din "Grupul de la Cambridge" în perioada războiului rece. A fost considerat una dintre cele mai importante autorităţi ale domeniului istoriei artelor; custode al colecţiilor de artă regale. Intră în MI5 şi, în acelaşi timp, este recrutat de KGB, pentru care activează în perioada 1940-1945. După demascarea sa nu este judecat iniţial, pentru că acest fapt ar fi implicat Casa Regală. În cele din urmă, este eliberat din toate posturile pe care le deţine şi cade în dizgraţia publică.

BOYD, Belle (1844-1901) ("La Belle Rebelle"), actriţă, spioană pentru Confederaţie în Războiul Civil din America (1861-1865). A fost agenta care a furnizat o mare cantitate de informaţii, de cea mai mare importanţă, trupelor sudiste. B. este deţinătoarea unui adevărat record: în timpul activităţii sale de spion a fost arestată de trei ori, reuşind să scape de fiecare dată.

BUDBERG, Moura, baronesă (Maria Ignatievna) (1891-1974), agentă de influenţare pentru URSS (NKVD) în perioada interbelică. Aristocrată originară din Rusia, a acceptat să devină agenta NKVD, exercitând acţiuni de influenţare în sensul apărării intereselor URSS pe lângă scriitori prestigioşi ai perioadei, H.G. Wells şi Maxim Gorki, a căror amantă a fost. Aduce în Rusia însemnările confidenţiale ale lui Gorki. A fost supranumită "Mata Hari a Rusiei".

BUNKE, Tamara (Laura Gutterez) (1937-1967) ("Tania"), spioană pentru RD Germană şi URSS în Cuba în perioada războiului rece. Misiunea sa principală a constat în stabilirea faptului că Fidel Castro nu era un "comunist eretic" şi nu se afla sub influenţa lui Ernesto "Che" Guevara. În cele din urmă, pleacă cu Guevara în Bolivia, unde va fi asasinată împreună cu acesta.

BURGESS, Guy Francis De Moncy (1910-1963) ("Fata"), jurnalist, spion pentru URSS
în perioada războiului rece. Face parte din "Grupul de la Cambridge", de care aparţineau şi alţi spioni pentru URSS: David Maclean, Kim Philby. Din ianuarie 1939, B. lucrează pentru MI6, transmiţând informaţii importante către KGB, de care fusese recrutat încă la începutul anilor 1930. Fiind informat că se află sub urmărire, fuge în URSS, unde nu se adaptează şi, în urma exceselor alcoolice, moare.

BURTON, Richard (1821-1890), explorator, orientalist, agent englez în India, Orientul Mijlociu, Africa, America de Sud. Considerat unul dintre cei mai eficienţi spioni pe care i-a avut Anglia în secolul XIX, B. a fost, în acelaşi timp, un explorator şi om de ştiinţă de excepţie. Activitatea sa de agent începe în India, unde este însărcinat să culeagă informaţii şi să-i influenţeze pe conducătorii locali care se opuneau ocupaţiei britanice. Îşi continuă activitatea informativă în Orientul Mijlociu şi Africa, unde încearcă să găsească izvoarele Nilului, devenind o adevărată figură legendară. În cele din urmă, B. se dedică traducerii celor şase volume din "O mie şi una de nopţi", considerată de specialişti drept o capodoperă.


Volum în pergătire la Editura Meronia.

În imagini: 1. Moura Budberg; 2. Spioni din Grupul de la Cambridge: George Blake, Anthony Blunt, Guy Francis Burgess, Kim Philby