„Ziua recoltei” la literatura română

Autor: Stelian Turlea 09.09.2010

Constantin Stan
Gde Buharest
Editura Charmides

Un roman din care Ziarul de Duminică a prezentat ample fragmente anul trecut, cu o tramă stranie pentru literatura noastră şi influenţe mari ale unor clasici ruşi. A apărut deocamdată doar primul volum. Războiul, spune autorul, nu lasă în urma lui numai cimitire ale eroilor, ci şi viaţă şi întamplări ca aceasta. Eroul cărţii, convins că lumea e bine tocmită în simetria ei perfectă, mai e convins şi de ideea că undeva se află un frate aidoma lui, născut din tatăl care i-a dat şi lui viaţă. Aşa că pleacă în căutarea lui în ţara străină în care există un oraş pe nume Buharest... Dar până atunci, viaţa lui de activist e viaţa plină de muzică şi votcă a oricărui rus.

Florin Toma
Oraşul jumătăţilor de înger
Editura Cartea Românească

"Spre bucuria şi petrecania dumneavoastră, aflaţi că Oraşul jumătăţilor de înger este iconul şi coconul de umbră al aproximării în care trăim. Totodată, ca distribuitor de fantasme, atrag atenţia tuturor beneficiarilor că, în ciuda avizului de expediţie în regulă, ele ajung la destinaţie schilodite. Ca îngerii spintecaţi de un parlagiu fără chef. Explicaţia constă poate în faptul că nicio comunicare nu se face corect dacât dacă se pierde o parte din mesaj. Dacă disperaţi, vă salvează totuşi, întru chietudine, reciproca: Orice mesaj poate fi citit regulamentar doar atunci când comunicarea este relativă." (Florin Toma)

Maxim Crocer
Amo(u)r
Editura Humanitas

Maxim Crocer a debutat în 2008 cu micro-romanul "Cavitatea" aparut în colecţia Bilioteca erotică a Editurii Indigo, din Cluj-Napoca. Aceasta este a doua sa carte, în acelaşi registru. Este povestea căutării străbunicii (a "reconstrucţiei" ei), Aline de Jassy, o franţuzoaică opulentă, trăită la începutul secolului XX pe Coasta de Azur, dar şi în Romania, prostituată de lux, care a murit putred de bogată şi lipsită de voluptate, şi al cărei nepot (povestitorul) găseşte un fel de jurnal erotic pe care îl transcrie. Cu ilustraţii de Felix Aftene.


George Eliot
Middlemarch (vol I-IV)
Editura Allfa

Este capodopera lui George Eliot (pseudonimul literar al lui Mary Ann Evans, 1819-1880), apărut în 1871-1872, deopotrivă un roman clasic şi modern, o frescă a Angliei din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Eroina este o femeie care face un mariaj dezastruos din cauza unui idealism exagerat, iar soţul, considerat un om deosbebit, se dovedeşte a fi un mediocru. A doua căsătorie a eroinei pare mai fericită, dar ea nu-şi va putea pune în practică visele de reformă socială. "Unul dintre puţinele romane engleze scrise într-adevăr pentru adulţi", aprecia Virginia Woolf. Traducere şi tabel cronologic de Eugen B. Marian.


Andra Rotaru
Ţinuturile sudului
Poezii
Editura Paralela 45

Cartea apare în colecţia Avanpost, coordonată de Călin Vlasie, la cinci ani de la apariţia volumul său de debut, "Într-un pat sub cearşaful alb". "Am vrut - spunea poeta într-un interviu - ca aceste ţinuturi să fie precum poveştile pe care ni le citeau adulţii în copilărie, un spaţiu în care intrând, simţi că se poate întâmpla aproape totul, că bucuria există nestingherită de nimic, că persoanele dispărute pot fi vii, că <<nefericirea doare>>, că poţi arunca doar cu o privire, precum în <<Zabriskie Point>>, casele în aer. Şi nu eşti sigur de ceea ce se întâmplă în aceste spaţii, siguranţa nu este punctul forte în ţinuturi, până în momentul în care te simţi iar dependent de stările pe care le-ai avut trecând prin ele. Şi nu-ţi mai pasă de tine, vrei cu orice preţ să mai guşti exact din lucrurile de care ţi-e teamă, pe care te fereşti să le întâlneşti în viaţă." Un lirism autentic conturează o poetă cu profunzime.


Claudiu Simion
Să iubeşti un înger
Editura Tritonic fantasy

Autorul, născut în Romania în 1964, trăieşte în Danemarca, unde face parte din echipa centrală de management a unei companii daneze majore de transport maritim. Mama sa l-a iniţiat în practicile Reiki şi de foarte tanar a fost fascinat de fenomenele paranormale. "Cartea de faţă nu îşi propune să dea explicaţii ştiinţifice despre fenomenele fizice studiate de mecanica cuantică. Oferă numai o interpretare la nivel conceptual a unor fenomene dovedite ştiinţific, dar puţin intelese (e.g. noduri de eneregie ale pămantului, multidimensionalitatea spaţiului, legătura dintre materie şi energie), precum şi a unor fenomene paranormale cunoscute (corpul astral, chakrele, vibraţia corpului omenesc, sau transmiterea cunoaşterii către cei aleşi). Intriga se situează la limita dintre normal şi paranormal."