Lungul drum până la reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu

Autori: Iulian Anghel , Mediafax 09.09.2010

Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut ieri, însă pentru un fapt ce pare periferic faţă de acuzaţiile care i-au fost aduse de-a lungul vremii în legătură cu prăbuşirea FNI. Vântu a fost reţinut pentru 24 de ore în legătură cu favorizarea fugii din ţară a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat în urma prăbuşirii FNI acum un deceniu.



Vântu a fost reţinut sub acuzaţia că ar fi favorizat plecarea din ţară a lui Popa, aflat acum în Indonezia de unde va fi extrădat în urma unei decizii din ianuarie a justiţiei indoneziene.
Ieri, procurorii i-au audiat, între alţii, pe Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom (apropiat de Vântu), Octavian Ţurcan (om de încredere al lui Vântu) şi pe Alex Stoian, şoferul lui Vântu, în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea FNI. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a informat că ieri au avut loc percheziţii în zece locaţii, fiind audiate o serie de persoane în cazul Nicolae Popa.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Ro­­mâne, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sus­trăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani.
Fostul director al Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind con­­dam­nat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Instanţa supremă a menţinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpaţii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activităţi de brokeraj şi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şi tranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI. Astfel, Ioana Maria Vlas a rămas cu pedeapsa de zece ani de detenţie pentru înşelăciune şi abuz în serviciu.

Cine este Luca

Liviu Luca (foto stânga) a fost unul dintre cei mai puternici lideri sindicali din România pentru că avea în spate toţi sindicaliştii de la Petrom şi din industria de petrol şi gaze. Având peste 20.000-30.000 de oameni, Luca a fost un puternic al zilei. El a folosit banii sindicaliştilor pentru a intra în diferite afaceri, inclusiv la postul Realitatea TV al lui Sorin Ovidiu Vântu. Petromservice era principala companie folosită de Luca pentru afaceri. Petromservice a fost înfiinţată în 2002 prin desprinderea din Petrom, atunci deţinută de stat, a activităţilor de întreţinere. După privatizarea din 2004, când Luca a acceptat venirea grupului austriac OMV şi când sindicaliştii primiseră, prin lege, posibilitatea de a cumpăra 8% din Petrom, ironia sorţii a fost că Petromservice a fost cumpărată de Petrom pentru o sumă ce a depăşit 300 mil. euro. Acum Petromservice este în insolvenţă, iar creditorii caută milioanele de euro care au dispărut.

Legăturile lui Vântu cu politica şi conflictul cu Băsescu

Sorin Ovidiu Vântu nu are legături doar cu afacerile, ci şi cu politica. Discret, iniţial, în a-şi exprima gusturile politice, el s-a remarcat apoi prin războiul deschis cu Traian Băsescu. Ieri, la ieşirea de la Parchet a spus-o clar: când Băsescu va ajunge la primul eşec, aş vrea să fie în locul meu. Totuşi, în perioada de "neagră opoziţie", a lui Traian Băsescu, pe când era primar al Capitalei, prin anii 2004, postul său de televiziune, Realitatea, l-a sprijinit mediatic pe actualul şef al statului, aproape izolat de celelalte canale media controlate de PSD. Mai aproape de noi, dacă ar fi să credem ce spun cei din PSD, dar şi analiştii politici, fostul şef al social-democraţilor, Mircea Geoană, a pierdut alegerile prezidenţiale pentru că, cu câteva zile înainte de confruntarea finală cu Traian Băsescu, din decembrie 2009, a mers la Vântu acasă pentru a se "relaxa", după cum singur a spus. Mircea Geoană a admis că făcut o greşeală politică. Cum s-a aflat, totuşi, despre această vizită, în miez de noapte, când străzile sunt goale, iar toate pisicile sunt negre? Greu de spus. Serviciile secrete care urmăreau activitatea lui Vântu şi care apoi i-au turnat lui Băsescu informaţia pe care acesta i-a aruncat-o în faţă lui Geoană în singura confruntare electorală dintre cei doi şi care se presupune că a cântărit mult în ecuaţia alegerilor? Sau însuşi Vântu a oferit această informaţie? Şi cu ce scop? În orice caz, Băsescu l-a ameninţat pe SOV că va înfunda închisoarea. Replica lui Vântu nu a fost mai puţin acidă. El i-a reproşat lui Băsescu că a uitat că în anii 2000 îşi dădeau întâlnire în parcările din comuna Corbeanca pentru că actualul preşedinte se temea de oamenii lui Adrian Năstase.

Războiul declaraţiilor SOV-Băsescu
Primăvara lui 2009
Traian BÂsescu: Au continuat denigrările şi atunci am înţeles că de fapt este alt joc şi, dacă aţi observat, pe două trusturi de presă: pe trustul lui Voiculescu şi pe trustul lui Vântu. Oameni care altfel te... dar le iese din gură propaganda mirosind a Rompetrol şi alta mirosind a bani de la FNI.
SOV: Dacă dumneavoastră credeţi că am investit atâţia bani pentru a vă agresa, înseamnă că aveţi vizavi de propria persoană o părere exagerat de bună.
Traian BÂsescu: Am fost şocat când am văzut zilele trecute un mogul, într-o emisiune în care voia să arate cum e el Dumnezeul patriei. Păi cum, domnule mogul, să se apere statul de tine!
SoV: Omul este mărunt. Funcţia lui este importantă, dar omul este mic.
Vara lui 2009
Traian BÂsescu: Trusturile de presă ne dau lecţii. Vine Realitatea lui Vântu şi ne spune ce să facem. Oamenii cu bani au acum un tupeu incredibil.
Toamna lui 2009
SOV, ieri 9 septembrie 2010.
Când Băsescu va pierde o bătălie, vreau să-l văd în locul meu.

Scandalul FNI, cea mai mare prăbuşire financiară

Căderea Fondului Naţional de Investiţii (FNI) este cel mai mare scandal financiar din istoria postrevoluţionare a României, scandal în care în care 300.000 de oameni şi-au plasat şi au pierdut economiile - pierderea totală în această afacere cifrându-se la 300 mil. dolari. Prăbuşit în vara lui 2000, FNI era administrat de societatea SOV Invest, după iniţialele lui Sorin Ovidiu Vântu. Ioana Maria Vlas, cea care a semnat prin poziţia avută actele de administrare a fugit din ţară după prăbuşirea FNI, dar s-a predat câţiva ani mai târziu în Israel. Ea a fost condamnată în 2008 la 10 ani de închisoare. În ciuda faptului că a spus la proces că Fondul şi prăbuşirea lui este legată de Sorin Ovidiu Vântu, nu s-au găsit acte în care controversatul om de afaceri să fie implicat în acest dosar. FNI a atras sute de mii de investitori prin faptul că oferea, săptămânal, creşteri ameţitoare ale unităţilor de investiţii. Listele investitorilor au arătat că mai mulţi politicieni şi oameni influenţi ai ţării au depus bani la FNI pe care, ulterior, i-au retras, înainte de prăbuşire. Totul a culminat când statul, prin CEC, a cauţionat, practic, activitatea FNI. În aprilie 2009, Ioana Maria Vlas i-a propus lui Camenco Petrovici, şeful CEC de atunci, să încheie un contract de cauţiune între CEC, FNI şi SOV Invest, lucru care s-a şi realizat. După prăbuşirea Fondului, mai multe instanţe au decis că, în urma acestei asocieri, statul este bun de plată pentru că CEC, societate cu capital de stat, a cauţionat escrocheria. Aşa se face că acum statul, prin AVAS, este obligată să acorde despăgubiri celor care au pierdut bani în Fond. Petrovici semnase singur contractul de fidejusiune/cauţiune, propus de Vlas, administratorul SOV Invest. Dar Petrovici a murit şi aşa se face că singurii inculpaţi mai de seamă în acest dosar au rămas Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa, directorul Gelsor şi membru în Consiliul de Administraţie al SOV Invest, cel care acum a produs reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu.