Raport de forţă în "Rabla": Un tractor cumpărat la 256 de maşini

Autor: Bogdan Alecu 09.09.2010

AdministraŢia Fondului pentru Mediu va modifica începând de anul viitor programul "Rabla" pentru tractoare pentru a implementa şi în cadrul acestuia sistemul de tichete valorice, potrivit declaraţiilor lui Gheorghe Popescu, preşedintele AFM.
Această decizie a fost adoptată în condiţiile în care în prima jumătate a acestui an nu s-au casat decât 152 de tractoare, iar programul a fost oprit în urmă cu două luni. Potrivit programului actual, cei care casau un utilaj agricol primeau o primă de casare de până la 17.000 de lei, echivalentul a 4.000 de euro, sau maxim 50% din valoarea utilajului nou. În cazul firmelor, valoarea primei de casare nu poate depăşi 40% din valoarea tractorului nou.
"De anul viitor luăm în calcul să implementăm siste­mul de vouchere şi în cazul trac­toarelor. Cel mai pro­babil vom discuta de o va­loare mai mică a vouche­relor, dar cu o valoare cumu­lată mai mare", a declarat Gheorghe Popescu. Dacă în cazul maşinilor sunt foarte pu­ţine persoane care deţin trei "rable", în sistemul agri­col sunt multe companii care deţin mai multe tractoare vechi, care ar putea fi înlocuite de unul nou mai performant.
În ceea ce priveşte programul pentru stimularea înnoirii par­cului auto, în acest an numărul voucherelor emise se va opri la 190.000 de tichete şi nu va ajunge la 200.000, aşa cum era programat în urmă cu câteva luni.
În intervalul 18 februarie - 30 august, AFM a emis aproa­pe 188.200 de vouchere către unităţile REMAT, în con­diţiile în care până la aceeaşi dată s-au casat aproape 166.000 de maşini mai vechi de zece ani. Firmele au avut o participaţie scă­zută în cadrul programului, către acestea fiind emise 1.230 de tichete, adică mai puţin de 1% din totalul maşinilor casate.
Până în prezent prin programul "Rabla" s-au achizi­ţio­nat peste 39.000 de maşini noi, dintre care 17.600 de mo­dele Dacia produse la Mioveni, potrivit statisticilor AFM.
"Programul "Rabla" va exista şi anul viitor şi va funcţiona tot pe sistemul voucherelor. Nu s-a stabilit încă bugetul alocat, deci nu putem spune câte tichete valorice vor fi emise în 2011", a spus preşedintele AFM, care a subliniat că este puţin probabil ca şi anul viitor să existe un volum la fel de mare ca anul acesta, în condiţiile în care numărul de maşini casate este în scădere, deci implicit este o cerere mai mică.
În prezent în piaţă se tranzacţionează în continuare aproape 50.000 de tichete cu o valoare nominală de 3.800 de lei, valabilă până în 23 noiembrie. Potrivit preşedintelui AFM nu s-a luat o decizie cu privire la o posibilă extindere a termenului de valabilitate al tichetelor.