EBS Cluj: Piaţa s-a înrăutăţit şi nu se văd semne de redresare

Autor: Laurentiu Cotu 09.09.2010

Grupul EBS din Cluj-Napoca, furnizor de soluţii software integrate de gestiune (Enterprise Resource Planning - ERP), a anunţat că a încheiat primele şapte luni ale acestui an cu o cifră de afaceri de circa 3,8 mil. euro, în creştere cu peste 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. EBS şi-a bugetat pentru 2010 o creştere cu 12% a afacerilor şi cu 15% a profitului brut faţă de 2009, până la valoarea de 6,7 mil. euro, respectiv 1,2 mil. euro.
Anul trecut, profitul înregistrat de EBS a fost de 1,13 mil. euro, cu circa 22% mai mic decât cel obţinut în anul precedent, evoluţia profitului fiind afectată atât de condiţiile dificile de pe piaţa ERP, cât şi de investiţiile derulate de companie în direcţia dezvoltării businessului SAP.
"În contextul în care piaţa locală de ERP se află în continuare într-o situaţie dificilă, activitatea noastră pe piaţa externă este cea care a influenţat în mod direct creşterea veniturilor EBS. Am obţinut primele rezultate pozitive de la demararea businessului SAP, iar divizia de servicii de application management şi suport a înregistrat o creştere peste medie", a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, CEO EBS România.
În vara anului trecut, EBS a realizat un parteneriat cu SAP România, grupul clujean fiind astfel autorizat să comercializeze, să implementeze şi să asigure suportul pentru soluţiile ERP SAP, în special pentru aplicaţia SAP Business All-in-One.
"Comparativ cu anul trecut, situaţia pe piaţa locală s-a înrăutăţit, neexistând încă semnale de redresare. Piaţa externă, mă refer aici îndeosebi la industria auto - domeniu din care provin majoritatea clienţilor noştri, şi-a revenit. Pentru noi este o oportunitate de care profităm din plin, iar odată cu extinderea businessurilor EBS, putem oferi clienţilor actuali şi alte servicii, pe lângă cele existente deja", a spus Metz.
Pe lângă industria producătoare de automobile, EBS furnizează pe piaţa externă servicii şi pentru industrii precum asigurări, utilităţi, sectorul public, sectorul bancar, media, IT. Pe segmentul BPO (Business Process Outsourcing), EBS dezvoltă servicii payroll, precum şi suport şi mentenanţă pentru sistemele informatice. Pe piaţa externă compania furnizează servicii de IT outsourcing (Nearshore) şi dezvoltă aplicaţii software la cerere.
Compania a investit în acest an în pregătirea profesională a echipei, vânzări şi marketing şi în îmbunătăţirea bazei tehnice şi materiale peste 200.000 de euro.
Pentru piaţa locală EBS dezvoltă, comercializează, implementează şi oferă consultanţă pentru soluţiile SAP, produsele proprii Clarvision ERP şi Clarvision Salarizare, precum şi pentru aplicaţiile Clarvision CRM şi Clarvision BI, soluţii dezvoltate în parteneriat cu Microsoft, respectiv Oracle. Grupul EBS este format din companiile EBS România (activităţi de realizare a soft-ului la comandă) şi EBS Consulting (activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management). EBS are trei sedii în Cluj-Napoca şi filiale deschise la Sibiu şi Braşov.
Acţionarii EBS România sunt oamenii de afaceri Daniel Metz cu 75% din acţiuni şi cetăţeanul german Andreas Thomas Kammerle cu 25% din acţiuni. Anul trecut EBS a realizat o cifră de afaceri de circa 6 mil. euro, în uşoară creştere faţă anul precedent, când s-a ajuns la circa 5,8 mil. euro.
laurenţiu.cotu@zf.ro