BCE, scandalizată de refuzul Slovaciei de a ajuta Grecia

Autor: Adrian Voicu 12.09.2010

Slovacia a oferit un exemplu negativ refuzând sustinerea pentru un împrumut acordat Greciei, iar Banca Centrală Europeană (BCE) nu va sustine intrarea în zona euro a altor ţări fără a se asigura că acestea nu vor acţiona la fel în viitor, a spus preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

Într-o notă a întâlnirii miniştrilor de finanţe din zona euro, din această săptămână se menţionează faptul că Trichet s-a declarat scandalizat de refuzul Slovaciei de a participa la salvarea economiei greceşti.

Mai mulţi oficiali UE au declarat în particular că Slovacia ar putea fi mustrată de celelalte ţări membre UE ca urmare a deciziei luate de această ţară, decizie ce ar putea afecta discuţiile asupra bugetului UE, ţările mai bogate putându-se arăta mai reticente în a acorda susţinere ţărilor mai sărace.

"Trichet a fost scandalizat la ultima reuniune Eurogrup de refuzul Slovaciei cu privire la un împrumut bilateral acordat Greciei şi a declarat că dacă ştia că Slovacia va avea un asemenea comportament nu ar fi susţinut deloc intrarea acestei ţări în zona euro", se arată în nota citată de Reuters.

"Dă un exemplu prost pentru viitoarele ţări dandidate. De asemenea, BCE nu va susţine alţi candidaţi la zona euro, dacă există riscul ca aceştia să se comporte asemănător".