Repatriaţi şi cu 300 de euro în buzunar, romii din Baia Mare se gândesc deja cum să se întoarcă în Franţa

Ziarul Financiar 12.09.2010

Romii care au revenit la Baia Mare după ce au fost expulzaţi, cu zece zile în urmă, din Franţa, fără să primească "ajutorul" de 300 de euro, au declarat că intenţionează să se întoarcă, săptămâna viitoare, la Lille, relatează La Voix du Nord în ediţia electronică, citată de Mediafax.

Familia Varga a fost repatriată cu zece zile în urmă, printr-o horărâre a prefecturii, iar în prezent locuieşte într-un bloc insalubru din Baia Mare. "Dar aici nu există bani sau de lucru. Nu există nimic pentru noi. La Lille, oamenii sunt foarte drăguţi şi generoşi, mai ales cu copiii. Este un loc mai bun pentru cerşit şi tot restul" decât Baia Mare, a declarat unul dintre memebrii familiei. "Eu şi familia mea dorim foarte mult să ne integrăm în societatea franceză, să ne şcolarizăm copiii. Vrem să muncim, orice", a declarat un Mihai Varga. Ei speră să ajungă săptămâna viitoare înapoi, la Lille.

Conform unui sondaj realizat de Agenţia Regională de Studiu şi Acţiune Socială (AREAS), care a intervievat 687 dintre romii care locuiesc la Lille, 26% dintre cei 1.200 de ţigani care locuiesc în metropola franceză erau locuitori ai judeţului Maramureş (nord-vestul României), majoritatea din Baia Mare. În timp, verii, unchii şi prietenii acestora s-au mutat şi ei la Lille. Citiţi mai multe despre problema romilor pe www.mediafax.ro.