Klaus Regling, omul care are la dispoziţie un arsenal de 440 mld. euro ca să apere moneda unică

Autor: Catalina Apostoiu 12.09.2010

Klaus Regling a primit misiunea de a salva moneda unică europeană, având la dispoziţie o echipă şi 440 de miliarde de euro. În ultimele săptămâni, el s-a pregătit pentru cele mai sumbre scenarii, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel.

Nimic din biroul lui Regling nu indică faptul că din acest loc ar putea fi activate fonduri de bailout în valoare de 440 de miliarde de euro.

"Totul s-a defăşurat foarte rapid", spune Regling, 59 de ani, încercând să se scuze pentru impresia creată de biroul său situat la etajul trei al unei clădiri de birouri de pe John F. Kennedy Avenue din Luxemburg. Regling se ocupă de fondul de bailout pentru zona euro, oficial cunoscut sub denumirea de European Financial Stability Facility (EFSF).

Economistul german are pe umeri o responsabilitate uriaşă. Liderii celor 16 state membre ale zonei euro se aşteaptă ca el să intervină cu fonduri de urgenţă în cazul în care moneda euro ar întâmpina probleme serioase în următorii trei ani, perioada pe care va rămâne activă plasa de siguranţă.

Noua organizaţie este menită să ajute ţările în cazul unei urgenţe fiscale. Scopul este eliminarea necesităţii unor colectări spontane de fonduri între statele membre, cum a fost cazul ajutorului financiar acordat Greciei.

Guvernele europene, deşi nu sunt recunoscute drept rapide şi agile, au stabilit fondul într-un timp record. La începutul lunii mai, când sistemul financiar se afla în pragul colapsului, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi restul liderilor zonei euro au convenit, în prezenţa preşedintelui BCE Jean-Claude Trichet, crearea unui "vehicul special" pentru salvarea euro.

Miniştrii de finanţe din zona euro au inaugurat EFSF la începutul lunii iunie. Regling, al cărui nume a fost rapid adus în discuţie pentru conducerea organizaţiei, a fost contactat într-o seară. A anunţat că dacă este interesat de poziţie va trebui să se prezinte a doua zi în Luxemburg.

Regling a fost interesat şi a acceptat invitaţia. "Am fost intervievat de trei miniştri de finanţe dimineaţa, am primit oferta după-amiaza şi am acceptat poziţia seara", îşi aminteşte el.

Economistul vrea ca uniunea monetară să supravieţuiască. Crede în beneficiile economice ale acesteia şi are legături strânse cu euro.

Pentru Regling, faptul că se află acum la conducerea unei organizaţii care probabil nici n-ar exista dacă Pactul de Stabilitate la care a contribuit ar fi funcţionat cum trebuie nu reprezintă o contradicţie. "Lumea nu este un loc ideal", spune el.

Pentru a preîntâmpina materializarea celui mai sumbru scenariu, Regling se grăbeşte să-şi formeze echipa, pe care vrea s-o folosească pentru a profita de instituţii existente. Banca Europeană de Investiţii va veni cu infrastructura şi se va ocupa de activităţile de contabilitate pentru fond, Administraţia Federală a Datoriilor din Germania va emite obligaţiunile dacă şi când vor fi necesare, iar BCE va administra conturile.

Regling este convins că efectele benefice ale noului mecanism de bailout se fac deja simţite. "Pieţele s-au calmat de când existăm", spune el.

Klaus Regling, gardianul zonei euro