Bancherii au decis că vor şi un preşedinte executiv pe lângă Consiliul Director

Autor: Ciprian Botea 12.09.2010

Membrii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au aprobat joi un nou statut care prevede cel mult două mandate consecutive pentru un membru din conducerea organizaţiei şi un Consiliu Director format din şapte membri, incluzând un preşedinte şi un vicepreşedinte.

Bancherii nu au stabilit însă dacă vor face şi alegeri pentru conducerea asociaţiei conform noului statut sau vor lăsa să curgă până în 2012 mandatele actuale ale Consiliului de Administraţie condus de Radu Gheţea. Gheţea deţine funcţia de preşedinte al ARB de zece ani, fiind votat în luna mai 2009 pentru un nou mandat de trei ani.

Totodată, sistemul de cotizare la bugetul instituţiei a fost modificat în funcţie de cotele de piaţă stabilite în funcţie de capital, active şi personal pe ultimii trei ani. Astfel, primele 10 bănci din sistem vor plăti echivalentul a trei cotizaţii minime, următoarele 10 câte două, iar restul câte o cotizaţie minimă stabilită prin împărţirea bugetului anual al ARB la numărul de membri plus 30.

La nivelul organizaţiei se discută de mai bine de un an despre schimbarea structurii de conducere şi a nivelului cotizaţiilor plătite de băncile membre, ţinta fiind întărirea asociaţiei şi a eficienţei activităţilor acesteia.

Teoretic, noul statut ar urma să devină aplicabil de la 1 ianuarie 2011 cel puţin în ceea ce priveşte noile contribuţii ale băncilor care stau la baza constituirii bugetului asociaţiei.

Subiectul prioritar al întrunirii de joi a membrilor ARB, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, a fost considerat modul de abordare a Ordonanţei 50, hotărându-se angajarea unei case de avocatură cu expertiză atât locală, cât şi la nivelul legislaţiei europene în domeniu. Potrivit noului statut, deciziile vor putea fi luate cu participarea a cel puţin cinci membri ai Consiliului Director, iar dacă un membru a părăsit banca în numele căreia a candidat, poate rămâne în Consiliu cel mult o lună, faţă de trei luni până acum. În plus, ARB va avea o conducere executivă formată din una sau mai multe persoane numite de Consiliul Director.

Preşedintele executiv desemnat va avea atribuţii de reprezentare în limita împuternicirilor acordate de Consiliul Director. Astfel, ar urma să fie evitate discuţiile privind subiectivismul poziţiilor exprimate de unii membri ai conducerii atât timp cât aceştia deţin funcţii executive în bănci concurente.