Basel III, noul cod de legi al lumii financiare, va afecta profitabilitatea băncilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 12.09.2010

Cei mai importanţi bancheri centrali din lume s-au strâns la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul elveţian Basel pentru a se decide asupra noilor reglementări care vor face industria financiară mult mai stabilă.

Cele mai disputate reguli sunt nivelul capitalului de bază şi gradul de îndatorare (leverage). Au mai fost luate în discuţie încă două sisteme de siguranţă. Primul se numeşte "capital conservation buffer" şi va fi o cerinţă de capital suplimentară, peste capitalul de bază. În cazul în care băncile nu ating ţinta impusă acestui indicator, organismele de supraveghere au posibilitatea de a restricţiona acordarea de bonusuri, dividende sau răscumpărări de acţiuni.

Al doilea instrument, numit "countercyclical buffer" se va activa în momentul în care autorităţile observă apariţia fenomenului de creditare excesivă. El are rolul de a proteja băncile în cazul în care ciclul economic se schimbă brusc şi apare un număr mare de credite neperformante.

Noile reguli vor pune însă presiune asupra băncilor mai fragile, multe dintre care vor fi nevoite să strângă bani de pe pieţe, proces care se poate dovedi dificil din cauza reticenţei investitorilor. Acesta ar putea reprezenta un nou pas în divizarea lumii bancare în instituţii solide şi instituţii cu probleme, scrie The New York Times.

Autorităţile financiare din 27 de ţări, inclusiv Ben Bernanke, preşedintele băncii centrale americane (Fed), şi Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, încearcă să determine de luni întregi noile constrângeri la care ar urma să fie supusă industria bancară.

Dezbaterile privitoare la aşa-numitele reguli Basel III au sporit tensiunile de pe pieţe, deja agitate în ultimele săptămâni pe fondul problemelor Anglo Irish Bank şi noilor semne de întrebare privitoare la datoriile suverane din Europa.

Pe termen lung, dacă noile reguli vor funcţiona corect, băncile vor fi mult mai capabile să absoarbă şocuri violente, iar şansele izbucnirii genului de criză cu care lumea s-a confruntat în ultimii trei ani vor scădea.

"Sistemul nu mai are capacitatea pentru o nouă rundă de bailout-uri, şi nici publicul nu va mai tolera acest lucru", a declarat Nout Wellink, preşedintele Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară.

În acelaşi timp, însă, noile reglementări vor face sectorul bancar un business mai puţin profitabil. Conform unor predicţii, creşterea economică ar putea avea chiar de suferit dacă băncile îşi restrâng creditarea pentru a constitui rezerve mai mari.