Din cei 1.500 MW eolieni anunţaţi de Iberdrola, numai 80 MW intră în funcţiune în 2011

Autor: Roxana Petrescu 12.09.2010

Grupul energetic Iberdrola, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global în ceea ce priveşte proiectele eoliene, va pune în funcţiune anul viitor un parc eolian de 80 MW, în localitatea Mihai Viteazu, judeţul Constanţa, aceasta fiind de altfel singura investiţie care are contractul de racordare la reţea semnat, din cei 1.500 MW pe care spaniolii îi au în plan pentru România.

Semnarea contractului de racordare, fie cu Transelectrica, fie cu operatorul reţelei de distribuţie a energie din regiunea unde urmează să fie amplasat parcul eolian, este unul dintre cei mai importanţi paşi în ceea ce priveşte realizarea unei investiţii de profil.

Ţinând cont de capacitatea parcului, investiţia de la Mihai Viteazu ar putea ajunge la 120-140 de milioane de euro.

La fel ca mulţi alţi investitori care au ales să înceapă proiecte eoliene în România, şi Ibedrola lucrează împreună cu un dezvoltator, numit Eolica Dobrogea, alături de care au fost anunţate planuri privind construire a 50 de parcuri, în Dobrogea, cu o capacitate cumulată de 1.500 MW, aproape cât două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă. Potrivit datelor Transelectrica însă, din toţi cei 1.500 MW care ar urma să fie montaţi în perioada 2011-2017, numai 80 MW, adică parcul eolian de la Mihai Viteazu, are şi contractul de racordare semnat.

Numele spaniolilor de la Iberdrola a apărut în scandalul izbucnit la sfârşitul lunii iulie legat de parcul eolian pe care cehii de la CEZ vor să-l dezvolte în comuna dobrogeană Cogealac. La acea dată, circa 100 de oameni, care potrivit informaţiilor oficiale în mare parte nici măcar nu locuiau în Cogealac, au început să arunce cu pietre, intenţia lor fiind aceea de a dărâma gardul care împrejmuieşte locul în care se desfăşurau construcţiile CEZ. Agenţii care asigurau protecţia parcului din Cogelac al CEZ au tras cinci gloanţe de cauciuc asupra mulţimii. Tot potrivit unor surse oficiale, unul dintre motivele acestui conflict dintre autorităţile locale şi cehii de la CEZ ar fi faptul că primarul din Cogealac ar fi închiriat mai multe terenuri către Iberdrola, spaniolii având la rândul lor intenţia a construi un parc eolian pe suprafaţa comunei. Cum primarul şi-a dat deja terenurile, în calea investiţiei CEZ au apărut mai multe piedici privind procesul de avizare, compania luând decizia ca pentru moment să blocheze construcţiile de la Cogealac. Acest lucru vine în contextul în care cehii deja au montat 120 de turbine în comuna alăturată Cogealacului, Fântânele, din care 90 deja erau funcţionale, potrivit celor mai recente date disponibile. La mijlocul săptămânii trecute, preşedintele Iberdrola, Ignacio Galan, a avut o întâlnire cu Ion Ariton, ministrul economiei, discuţiile vizând, printre altele, noi proiecte de investiţii în domeniul producerii de energie din surse regenerabile.