Provizioanele au mâncat 228 de milioane de euro din veniturile băncilor în iulie

Autor: Liviu Chiru 12.09.2010

Bancherii au făcut provizioane pentru a acoperi pierderile pe care le aşteaptă din nerecuperarea creditelor acordate de 228 de milioane de euro doar în luna iulie, nivelul fiind similar cu cel din iunie.

Astfel, la sfârşitul lunii iulie, băncile aveau în bilanţuri provizioane pentru riscul de credit în valoare de 21,15 miliarde de lei (echivalentul a circa 5 miliarde de euro, arată datele BNR.

Deşi majoritatea băncilor au presat în ultimul an pentru majorarea veniturilor operaţionale şi reducerea cheltuielilor curente, profitul obţinut din activitatea curentă acoperă tot mai greu cheltuielile mari cu provizioanele. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, a declarat recent că sistemul bancar înregistra o "pierdere mare" după primele şapte luni ale anului. Mai mult, inclusiv băncile de talie mare - care reuşiseră să obţină profituri în prima parte a anului, dau semne de slăbiciune iar în unele cazuri încep să închidă luni cu pierderi nete. În cazul băncilor de talie mică, care nu au o bază solidă de venituri, rezultatele nete erau în teritorul negativ încă de anul trecut. Cinteză afirma că "greul încă nu a venit", anticipând că măsurile de ajustare luate de guvern (reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea TVA de la 19% la 24%) vor eroda capacitatea clienţilor de a plăti ratele, conducând astfel la o accelerare a provizioanelor.

Provizioanele acoperă 69% din valoarea creditelor clasificate ca "pierdere" (care au întârzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile sau pentru care s-au început proceduri judiciare împotriva debitorului), nivelul fiind similar cu cel din iulie anul trecut. Aceste credite totalizau 30,8 miliarde de lei (7,2 miliarde de euro) la sfârşitul lunii iulie, reprezentând 15,2% din totalul expunerilor băncilor faţă de clientelă.

Pe lângă provizioane, băncile pot executa şi garanţiile deţinute pentru a recupera pierderile.

BNR permite băncilor să deducă până la 25% din valoarea garanţiilor deţinute în cazul creditelor garantate cu imobile şi care au întârzieri mai vechi de 90 de zile la plata ratelor.

Valoarea ajustată a creditelor cobora astfel la circa 19 miliarde de lei (4,5 mld. euro) în iulie.