ANAF a pus sechestru asigurător pe terenurile şi instalaţiile Petromidia

Autor: Roxana Petrescu 12.09.2010

Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) a instituit sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, firmă care deţine rafinăria Petromidia, precum şi asupra participaţiilor în filialele companiei, aceasta fiind ultima mişcare pe care o fac autorităţile române în ceea ce se anunţă a fi unul dintre cele mai mari scandaluri ale anului: soarta datoriilor de 570 de milioane de euro pe care Petromidia le are către bugetul de stat.

Decizia ANAF vine după ce la începtutul acestei luni consiliul de administraţie al Rompetrol Rafinare a lansat o propunere potrivit căreia firma şi-ar putea ipoteca toate activele în favoarea acţionarului majoritar, grupul Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, pentru a garanta creditele de 900 de milioane de dolari luate de la aceasta.

Propunerea urmează să fie analizată mâine şi vine în contextul în care, cel mai probabil statul va deveni în acest an acţionar minoritar al Rompetrol Rafinare prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de companie până la 30 septembrie.

Statul riscă astfel ca, în cazul în care Rompetrol Rafinare nu-şi va putea plăti datoriile faţă de acţionarul majoritar, kazahii să ceară executarea garanţiilor şi compania să rămână fără active. Soluţia găsită de stat în acest context a fost chiar sechestrul pe unele terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare.

"Grupul Rompetrol a luat act cu surpindere, în data de 10 septembrie, de decizia emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare precum şi asupra participaţiilor în filialele sale. Sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate. Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în grupul Rompetrol se ridică la peste 1 miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunaiGaz. Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare dar creează un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi grupul Rompetrol", spun reprezentanţii Rompetrol.