Cum a reuşit Vântu să fie implicat în puncte-cheie ale finanţelor - Lovituri în asigurări

Autor: Iulian Anghel 12.09.2010

Sorin Ovidiu Vântu a fost amestecat în industria financiar-bancară şi de asigurări în ultimii 20 de ani în puncte cheie: Bancorex, Astra Asigurări, Omniasig.

Schimb de replici în 2003 între BNR şi SRI

Constituirea celor două bănci, Banca Română de Scont (BRS) şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), care au avut avizul BNR, a adus chiar un schimb de replici între Banca Naţională şi Serviciul Român de Informaţii. În 2003, SRI a acuzat BNR într-un raport că a reacţionat timid şi tardiv la informaţiile SRI în cazurile de fraudă bancară precum cel de la BRS şi BID. Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR, a spus atunci, conform ZF: "BNR nu a reacţionat tardiv. Cât este el de SRI, nu ştie tot. SRI cunoaşte numai o faţetă a acestor cazuri şi nu are de unde să ştie ce s-a întâmplat".

BRS a intrat în faliment, iar BID a fost lichidată.

Atracţia de la Astra Asigurări

Astra Asigurări, care apăruse în 1990 prin împărţirea fostului ADAS, monopolul asigurărilor înainte de Revoluţie, rămăsese în 2000 singura companie de asigurări de stat. Societatea, care preluase divizia de reasigurări a fostului ADAS, avea în conturi câteva zeci de milioane de euro. Prin privatizare, în urma unei licitaţii la care a fost permisă şi participarea unor companii care nu erau din industria de profil, a ajuns până la urmă la Dan Adamescu, omul de afaceri care controlează Unirea Shopping Center şi România Liberă. Însă până să preia compania Nova Trade, societatea controlată de Dan Adamescu, Astra a scos din conturi 8 mil. $ pe care i-a transferat la Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare, ca garanţie a unui credit acordat de aceste bănci pentru o afacere cu cuarţ în Transilvania.

A încercat să dea lovitura cu ADAS

În 2000, cu câteva luni înainte să cadă FNI, Sorin Ovidiu Vântu a încercat să dea lovitura pe piaţa asigurărilor cu brandul ADAS, care rămăsese în mintea românilor dinainte de 1990, când însemna Administraţia Asigurărilor de Stat. Societatea a apărut prin schimbarea denumirii SOREAG, o firmă de asigurări deţinută de grupul Gelsor cu venituri destul de slabe. La acea dată, reprezentanţii companiei anunţau investiţii de un milion de dolari în companie. Pe primele şase luni din 2000, firma a avut venituri de 160.000 de lei, dar nu a reuşit să-şi facă loc pe piaţă.

SOV a avut 15% din Omniasig

Sorin Ovidiu Vântu a deţinut multă vreme 15% din una dintre cele mai mari companii de asigurări din România, Omniasig, aflată şi acum între primele trei firme de asigurări generale de pe piaţă. Vântu a devenit acţionar la Omniasig încă de la început, când Bancorex a preluat o societate de asigurări, Mondragon, în 1994, pentru a construi o companie de asigurări şi a ieşit din companie în 2002, când acţiunile sale au fost preluate de fondul de investiţii israelian TBIH şi Constantin Toma, directorul general de atunci al companiei, în funcţie şi astăzi. Constantin Toma a fost de altfel pentru o scurtă perioadă şi în managementul Clubului de Fotbal Rapid, atunci când au fost informaţii că a fost preluat de Sorin Ovidiu Vântu şi de omul de afaceri Fathi Taher, care deţine hotelul Marriott.

"Sunt în Deltă, nu ştiu de Delta Asigurări"

Delta Asigurări, firma care a fost controlată la un moment dat de off-shore-ul Tabor Projects, despre care s-a spus că ar fi aparţinut lui Sorin Ovidiu Vântu, se află acum în proces de lichidare voluntară. De asemenea, iese de pe piaţă şi Delta Asigurări de Viaţă, controlată de Delta Asigurări. Întrebat de Ziarul Financiar, la un moment dat, dacă intenţionează să intre în pensii private şi dacă este în spatele societăţii Delta Asigurări, care a administrat un fond de pensii în colaborare cu MKB Romexterra, Vântu a negat, spunând că este "în Deltă, dar nu ştie de Delta Asigurări". Fondul a funcţionat puţin timp, retrăgându-se de pe piaţa pensiilor private. Totuşi, Vântu a rămas legat de sistemul de pensii private prin faptul că unul din "oamenii săi", angajat în 2000 pentru a dezvolta un grup financiar autohton, Vlad Soare, este membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii private.