Cum a reuşit Vântu să fie implicat în puncte-cheie ale finanţelor - Finanţiştii lui SOV

Autor: Iulian Anghel 12.09.2010

Sorin Ovidiu Vântu a fost legat de-a lungul timpului de afaceri pe piaţa de capital, în fonduri mutuale, asigurări, bănci şi petrol, căutând sprijinul politic şi al experţilor de pe piaţă prin plata unor salarii fabuloase oamenilor pe care i-a convins să i se alăture. Vântu a avut chiar ambiţia, la momentul de vârf al afacerii FNI, în 2000, să creeze un pol financiar românesc. Intenţia a eşuat.

Vlad Soare

Numele lui Vlad Soare, actualmente membru în consiliul de supraveghere a pensiilor private, este legat de Bancorex, dar şi de Vântu. Înainte de a pleca de la Bancorex, Vlad Soare a aprobat o emisiune de obligaţiuni de 50 de milioane de lei vechi pentru SOV Invest. AVAB a făcut plângere penală la Parchet. Soare a fost angajat apoi ca preşedinte al societăţii de investiţii Gelsor, a lui Vântu. Vlad Soare a fost timp de opt ani viceguvernator al BNR, după ce înainte de 1989 lucrase la BRCE, precursoarea Bancorex. După plecarea din BNR, Soare a condus Bancorex înainte să se prăbuşească cea mai cunoscută bancă la vremea respectivă. Soare, un specialist al pieţelor financiare, a fost convins de Vântu să creeze un grup financiar românescu, care să preia locul Bancorex, în sprijinirea afacerilor antreprenorilor români. Acest grup trebuia să conţină o bancă, fonduri mutuale - FNI, FNA - companii de leasing etc. Soare a atras, în 2000, la rândul lui, pentru crearea acestui grup, mai mulţi directori din BNR. Grupul s-a destrămat imediat după ce a izbucnit scandalul FNI în vara lui 2000. Soare a ajuns peste ani să supravegheze pensiile private, o afacere de miliarde de euro, fiind impus în consiliu de PSD şi sindicate. Soare chiar a fost şi consilier al fostului premier Adrian Năstase.

Nicolae Văcăroiu

Nicolae Văcăroiu, fost premier şi multă vreme preşedinte al Senatului, este unul dintre cele mai răsunătoare nume de politicieni care s-au aflat pe statele de plată ale lui SOV. A fost angajat al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, bancă despre care controversatul om de afaceri a recunoscut că a fost înfiinţată cu banii de la FNI. În 1999, Văcăroiu care era atunci senator PDSR s-a lăudat că noua bancă "va fi unicat pe piaţa financiară românească". Spusele sale se bazează, arăta Vacăroiu, pe faptul că unul dintre acţionari este firma Gelsor a lui Vântu. În iunie 1999, Văcăroiu a semnat un contract prin care urma să fie plătit ca "specialist" cu 10,8 mld. lei (peste 700.000 $). Văcăroiu l-a adus alături de el şi pe Florin Georgescu, cel care fusese ministru de finanţe în guvernul lui, iar pe partea executivă i-a încredinţat afacerea lui Corneliu Croitoru, fost viceguvernator al BNR în perioada 1990 -1998. Acum Nicolae Văcăroiu este preşedintele Curţii de Conturi, după ce a fost preşedinte al Senatului.