Cum a reuşit Vântu să fie implicat în puncte-cheie ale finanţelor - Miza mare a fost pe bănci

Autor: Iulian Anghel 12.09.2010

Lui Sorin Ovidiu Vântu i-au plăcut dintotdeauna băncile şi de aceea afacerile lui s-au împletit întotdeauna cu aceste instituţii care atrăgeau bani în depozite şi aveau posibilitatea să acorde credite.

BID

Prima afacere curată a lui Vântu a fost BID - Banca de Investiţii - unde era acţionar direct, sursa fondării băncii fiind banii de la FNI. Dar la FNI, Vântu nu figura cu suma care fusese investită în bancă. BNR i-a făcut, ulterior, dosar pe care l-a înaintat instanţei şi pentru care Vântu a primit prima sa condamnare, de doi ani, de după 1990. Dar fapta s-a prescris după ce Vântu a contestat an în şir decizia instanţei. BID a fost lichidată.

RBS

De numele lui Vântu se leagă şi BRS - Banca Română de Scont - un alt nume care s-a prăbuşit într-un scandal în care a fost implicat şi Mihai Iacob, cel care cumpărase instituţia pe ultima sută de metri. După prăbuşire, Iacob a făcut dezvăluiri la televiziuni despre dedesubturile acestei afaceri. În final, cel care a plătit cu ani de închisoare a fost Theodor Nicolaescu, fost preşedinte al băncii şi unul dintre vechii colaboratori ai lui Vântu. Nicolaescu a fost şi unul dintre cei care au pus bazele pieţei de capital după 1990, fiind în primul comitet al Bursei de Valori. Romexterra, o bancă care a fost făcută cu ajutorul societăţilor din industria gazelor şi a sindicatelor din acest domeniu, a fost singura care a rezistat de-a lungul anilor. Acţionarii au vândut-o unei filiale din Ungaria - MKB - a grupului german WestLandesbank. Această bancă a fost mulţi ani condusă de Adrian Radu, fost director în BNR, care fusese şi vicepreşedinte la BRS.