Brokerii nu vor ca BVB să devină o acţiune „de 2 lei”

Autor: Roxana Daniela Pricop 12.09.2010

Societăţile de brokeraj, principalii acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti, au respins prin neprezentare în AGA propunerea managementului de a splita valoarea nominală a acţiunilor Bursei de la 10 lei la 1 leu.

Menită să asigure o creştere a lichidităţii, aşa cum anunţa Stere Farmache, preşedintele BVB, operaţiunea de splitare a valorii nominale a acţiunilor Bursei de la 10 lei la un leu s-a lovit de refuzul brokerilor care nu s-au prezentat în număr suficient la AGA pentru a se putea pune în discuţie acest subiect.

După ce vineri, 10 septembrie, brokerii, încinşi după discuţiile privind reprezentanţii BVB la conducerea Depozitarului Central, nu au mai avut răbdare pentru a vota splitarea valorii nominale şi au părăsit AGA. În ziua următoare, la a doua convocare, acţionarii s-au prezentat în număr insuficient pentru a asigura cvorumul de cel puţin 50%, fiind prezenţi doar 27,07%.

Preşedintele Bursei, Stere Farmache, a declarat că nu se va repune în discuţie în acest an splitarea valorii acţiunilor, potrivit Mediafax.

Practic, splitarea valorii ar fi făcut acţiunea BVB mult mai accesibilă micilor investitori în condiţiile în care acţionariatul Bursei este dominat de societăţile de brokeraj şi alţi investitori instituţionali.

În discuţiile de vineri ale acţionarilor, principalul argument pentru splitarea valorii acţiunilor de la 10 lei la 1 leu l-a reprezentat pregătirea tehnică a unei eventuale fuziuni cu Bursa de la Sibiu (acţiunile Sibex au valoarea nominală de 1 leu). Criticii propunerii afirmau că scăderea valorii sub echivalentul unui euro ar diminua semnificativ vizibilitatea Bursei de Valori Bucureşti, care s-ar transforma într-o "penny stock" (bursă pe care titlurile se tranzacţionează sub un dolar - n.r.), conform Mediafax.

Ultimul preţ al acţiunilor BVB a fost joi de 36 lei/acţiune. În cazul în care s-ar fi aprobat splitarea, preţul ar fi coborât la 3,6 lei/acţiune, iar un acţionar ar fi deţinut 10 acţiuni în loc de una singură.

Peste 500 de acţionari noi

Acţiunile BVB sunt în prezent printre cele mai "scumpe" de pe Bursă, fiind depăşite doar de titlurile Transgaz (cotate la 244,7 lei) şi Erste Bank (125 lei). Cu toate acestea, Bursa a reuşit în cele trei luni de listare să îşi crească numărul de acţionari de la circa 340 la 850, potrivit informaţiilor furnizate de Anca Dumitru, directorul general al Bursei, ceea ce arată că titlurile au intrat şi în vizorul micilor acţionari.

De asemenea, lichiditatea acţiunilor a fost printre cele mai mari de pe piaţă, acţiunile BVB intrând în perioada 8 iunie -10 septembrie în top 10 cele mai tranzacţionate.

Printre acţionarii nou intraţi în acţionariatul BVB s-ar număra şi fondurile de investiţii ale Franklin Templeton, care ar deţine aproape 2% din capitalul societăţii, potrivit unor surse. Informaţia nu a fost încă confirmată de oficialii Templeton. Franklin Templeton a primit săptămâna trecută mandatul de administrator al Fondului Proprietatea.

Miza societăţilor de brokeraj de a-şi păstra intactă supremaţia în acţionariatul Bursei derivă în principal din faptul că Bursa este principalul operator al pieţei de capital şi are un cuvânt greu de spus asupra desemnării conducerii Depozitarului Central, precum şi a celorlalte instituţii din grupul BVB (Casa de Compensare, Fondul de Compensare).

Acţionarii BVB au ales echipa pentru Depozitarul Central

Vineri, 10 septembrie, Bursa de Valori Bucureşti, cel mai mare acţionar al Depozitarului Central cu 66 % din capital, şi-a desemnat în AGA reprezentanţii pentru conducerea Depozitarului.

Cei nouă reprezentanţi sunt Alexandru Ioan, şef retail la societatea de brokeraj KBC Securities, Adrian Tod Raileanu, director general adjunct la Rombell Securities, Valentin Ionescu, care va prelua de la finele lunii septembrie mandatul de director general al BVB, Octavian Dragolea, director la societatea de brokeraj IFB Finwest.

Patru dintre actualii administratori au reuşit să obţină votul acţionarilor BVB: Carmen Dumitrescu, director general adjunct la SIF Banat-Crişana, Cecilia Manta, şef serviciu acţionariat la SIF Moldova, Doru Boloş, director general la Interdealer Capital Invest, Cristinel Sandu Popescu, preşedinte Voltinvest. Cosmin Ivan, preşedintele HTI Valori Mobiliare, a obţinut de asemenea votul acţionarilor pentru a reprezenta Bursa la conducerea Depozitarului.

Cei nouă vor reprezenta BVB în alegerea componenţei conducerii Depozitarului Central, vot ce va avea loc într-o adunare ce urmează a fi convocată. Miza unui loc în conducere este ridicată având în vedere că Depozitarul Central este instituţia care realizează operaţiunile de depozitare şi compensare aferente tranzacţilor cu acţiuni derulate pe Bursă. Mai mult, la Depozitarul Central se află registrul acţionarilor tuturor companiilor listate, precum şi cel al acţionarilor Fondului Proprietatea.