BCR, evaluată de austrieci la 2,6 mld. euro, mai puţin de jumătate decât au plătit

Autor: Andrei Chirileasa 12.09.2010

Austriecii de la Erste Bank (EBS) evaluează BCR la 2,6 mld. euro, conform unei oferte de cumpărare acţiuni adresată acţionarilor minoritari alţii decât SIF-urile. În 2005, Erste a plătit 3,75 mld. euro pentru 62% din BCR, evaluând banca la 6 mld. euro.

Oferta de cumpărare de acţiuni adresată doar acţionarilor persoane fizice ai BCR este primul reper oficial de preţ pentru acţiunile celei mai mari bănci locale după privatizarea acesteia, în 2005. Austriecii oferă acum un preţ de 14,03 lei (3,28 euro) pentru o acţiune BCR, în condiţiile în care la privatizare a plătit statului 7,65 euro/acţiune.

Oferta Erste arată că deţinătorii de acţiuni BCR au pierdut peste 50% de la privatizarea băncii. Principalii acţionari minoritari ai BCR sunt SIF-urile, care deţin câte 6% din bancă (cu excepţia SIF Oltenia care are 6,12%).

"Oferta Erste pentru acţiunile BCR este parte a acelei convenţii pe care am încheiat-o anul trecut pentru amânarea listării şi are scopul de a proteja acţionarii minoritari. Oferta este adresată doar acţionarilor persoane fizice, nefiind vizate şi participaţiile SIF-urilor. Sigur că este un reper de preţ şi pentru noi", a declarat pentru ZF Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2).

El a mai precizat că preţul oferit de Erste acţionarilor minoritari a fost calculat având ca reper evoluţia acţiunilor BRD pe Bursa de la Bucureşti, dar conţine şi o bonificaţie faţă de preţul rezultat din evaluarea comparativă cu piaţa. Analiştii susţin că SIF-urile ar putea obţine un preţ mai bun decât cel oferit salariaţilor, datorită forţei de negociere mai mare.

La preţul de 14,03 lei/acţiune, BCR este evaluată la 11 mld. lei, adică de peste două ori valoarea capitalurilor proprii, de circa 5 mld. lei la care banca este înregistrată în activul SIF-urilor.

În comparaţie, BRD-Société Générale este evaluată în prezent pe Bursă la 8,08 mld. lei (1,89 mld. euro), adică de circa 1,6 ori valoarea capitalurilor proprii. Acţiunile BRD au pierdut circa 20% din decembrie 2005 până în prezent.

BCR ar fi trebuit să fie listată la Bursă în 2009, însă Erste a convenit cu SIF-urile amânarea listării până în 2011 din cauza contextului nefavorabil, care ar fi făcut ca preţul acţiunilor pe Bursă să scadă sub nivelul de la privatizare.

Reprezentanţii BCR nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

La un an de la preluarea pachetului majoritar, în 2006, Erste a derulat o ofertă adresată salariaţilor BCR, care deţineau 8% din acţiunile băncii. Aceştia au avut trei posibilităţi pentru a-şi valorifica acţiunile: vânzarea contra cash la un preţ fix de 6,5 euro/acţiune, schimbul cu acţiuni Erste (o acţiune Erste pentru 6 acţiuni BCR) sau schimbul de acţiuni cu opţiunea vânzării a până la 50% din acţiunile Erste către banca austriacă. Erste garanta răscumpărarea pe loc la preţul de 45,9 euro pentru o acţiune Erste, echivalentul unui preţ de 7,65 euro pentru o acţiune BCR.

Peste 11.000 dintre cei 12.000 de salariaţi BCR au acceptat atunci oferta austriecilor.

În prezent, acţionarii persoane fizice mai deţin circa 0,57% din acţiunile BCR. Printre ei se numără şi Nicolae Dănilă, fostul preşedinte al BCR şi actual membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, care mai are 100.000 de acţiuni BCR, potrivit ultimei declaraţii de avere. El ar încasa circa 327.000 de euro dacă va accepta oferta Erste.

Oferta Erste a debutat pe 1 septembrie şi se va încheia pe 22 septembrie.