Finanţele ţin plafonul de 7%, dar atrag doar o treime din sumă

Autor: Liviu Chiru 13.09.2010

Ministerul Finanţelor a impus şi la licitaţia de ieri, prin care a vândut certificate de trezorerie pe un an, plafonul de 7% pe an pentru randamentul plătit, iar în aceste condiţii a atras doar 372 de milioane de lei (87 mil. euro), adică puţin peste o treime din suma propusă.

Suma atrasă rămâne astfel modestă, chiar dacă investitorii au arătat interes pentru această licitaţie, ofertele de cumpărare depuse totalizând aproape 2 miliarde de lei. De data aceasta, cele 12 bănci care acţionează ca dealeri pe piaţa primară au cumpărat titluri preponderent în contul clienţilor (aproape 294 mil. lei), în timp ce cumpărările în cont propriu au reprezentat doar 78 mil. lei. În mod tradiţional, grosul cumpărărilor erau făcute în cont propriu şi doar o mică parte în contul clienţilor.

Încă din vară statul este prins într-o încleştare cu băncile comerciale, care încearcă să obţină randamente mai mari la titlurile de stat, considerând că riscul pe care şi-l asumă trebuie mai bine răsplătit. Până acum statul a reuşit să îşi impună plafonul, însă cu preţul de a atrage finanţări doar pe termen scurt, în timp ce la ultimele licitaţii pentru plasarea de obligaţiuni cu maturităţi mai lungi de un an nu a mai găsit niciun cumpărător.

"Finanţele riscă să-şi creeze o problemă odată cu acumularea unei datorii semnificative de rostogolit pe termen scurt, din moment ce a plafonat randamentul acceptat la 7% şi nu mai reuşeşte să atragă resurse pe termen lung", afirmă Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii. El apreciază că randamentul la titlurile de stat pe termen scurt ar trebui să fie undeva la 7,5%-7,75% pe an având în vedere condiţiile solicitate de investitori pe piaţa secundară.

Pe de altă parte, analiştii notează că, în cazul în care statul ar accepta acum să plătească randamente mai mari, mişcarea i-ar dezavantaja pe investitorii care au deja în portofoliu titluri româneşti, pentru că valoarea acestora ar scădea. Pentru bănci, aceasta ar însemna "marcarea" unei pierderi din portofoliul de titluri. În prezent, băncile şi-au plasat în titluri de stat circa 15% din active.