Cehii de la Wood au ajuns să controleze 2,7% din Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 13.09.2010

Casa cehească de brokeraj Wood & Co. se numără printre cei mai mari acţionari instituţionali ai Fondului Proprietatea cu o participaţie de 2,7% din capital, în urma achiziţiilor susţinute de acţiuni făcute pe piaţa locală menite să asigure activul suport din spatele produselor derivate listate la Bursa din Viena.

Într-un raport de evaluare emis recent, Wood & Co. a dezvăluit în premieră cât deţine din Fondul Proprietatea.

Prin pachetul de 2,7% pe care îl deţine la Fond, firma de brokeraj Wood se alătură celor mai mari acţionari instituţionali, care controlează împreună un pachet de circa 13,5%, potrivit raportului care citează ca sursă şi Fondul Proprietatea.

Printre marii investitori instituţionali se numără şi fondul american Cartesian, cu o participaţie de 2,85%, un alt fond american Elliot Advisor cu participaţie de peste 1%, precum şi fondurile East Capital cu un pachet de peste 1%. Firma suedeză East Capital a intrat în acţionariatul Fondului prin aproape toate vehiculele de investiţii disponibile: fonduri mutuale şi vehicule speciale de investiţii.

Brokerii cehi se aşteaptă ca participaţia statului să scadă sub "pragul de aur" de 33% din capital, de la 49%, cât este în prezent, până în august 2011, în condiţiile în care listarea la Bursa de Valori Bucureşti ar avea loc în ianuarie 2011.

Prezenţa firmei ceheşti de brokeraj în acţionariatul Fondului Proprietatea se explică şi prin faptul că Wood trebuie să cumpere şi să asigure activul suport din spatele produsului derivat de tip warrant pe care l-a listat la Bursa din Viena în decembrie 2009.

Altfel spus, pentru fiecare warrant vândut la Viena, care are ca activ suport un pachet de 500.000 de acţiuni FP, brokerii trebuie fie să aibă acţiunile în portofoliu, fie să se asigure că le vor avea atunci când produsul îşi atinge maturitatea.

Maturitatea acestui warrant este 30 noiembrie 2010, fiind emise un număr de 1.000 de warrant-uri. Pe 30 noiembrie, brokerii fie livrează acţiunile la FP deţinătorilor de warrant-uri, fie le răscumpără plătindu-le cash deţinătorilor, fie le pot prelungi durata de viaţă.

Firma cehească de brokeraj a cumpărat cele peste 370 de milioane de acţiuni FP de pe piaţa locală de anunţuri de mică publicitate, denumită de aceştia piaţa Over the Counter - având în vedere că nu este reglementată.

Pe piaţa locală, tranzacţiile cu titluri FP se realizează prin intermediul Depozitarului Central, pe baza înţelegerilor dintre vânzători şi cumpărători.

Brokerii cehi susţin că lichiditatea (rulajul) pe piaţa Over the Counter este în medie de 0,5 milioane de euro pe zi, valoare comparabilă cu cea a întregii Burse de Valori Bucureşti în şedinţele din lunile de vară.

"În calitate de unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa locală OTC, am observat că evoluţia (acţiunilor FP - n. red.) a fost în mod evident ascendentă în ultimele câteva luni, iar aşteptările pozitive privind deciziile AGA au ridicat preţul acţiunilor înspre 0,6 lei/titlu", spun reprezentanţii Wood în raportul de evaluare.

Firma de brokeraj îşi menţine recomandarea de "cumpărare" a acţiunilor FP, de la ultima evaluare (pe 2 august) îmbunătăţindu-şi evaluarea asupra activului net.

Astfel, firma estimează o valoare unitară a activului net cuprinsă între 1,06 şi 1,13 lei pe acţiuni la data de 10 septembrie, valoare formată pe baza evaluării celor peste 80 de participaţii din portofoliu, faţă de un preţ al acţiunii de 0,56-0,6 lei, bazat pe tranzacţiile făcute pe piaţa OTC. Wood evaluează astfel Fondul la 14,59-15,56 miliarde de lei.