ANAF: Dacă Rompetrol nu plăteşte întreaga datorie, vom trece la executarea silită

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Petrescu 13.09.2010

Fiscul a pus sechestru asigurător pe activele Rompetrol Rafinare (Petromidia) pentru a împiedica vânzarea acestora până la recuperarea datoriei de 517 milioane de euro.



Kazahii de la Rompetrol, care controlează Rompetrol Rafinare (RRC) - compania care deţine rafinăria Pe­tro­midia au optat pentru plata cash a întregii datorii de 571 mil. euro în momentul în care au făcut prima plată parţială de 54 mil. euro în luna august, susţine Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

"Rompetrol putea să convertească obligaţiunile în acţiuni, însă a făcut deja o plată prin care a optat pentru răscumpărarea totală, deci nu mai are posibilitatea de a opta pentru conversia în acţiuni, în opinia juriştilor noştri. În cazul în care compania nu-şi plăteşte restul datoriei, vom trece la executarea silită a activelor", a declarat pentru ZF Sorin Blejnar.

La finele săptămânii tre­cute, ANAF a pus sechestru asigurător asupra activelor Rompetrol Rafi­nare, pentru a împiedica vânzarea acestora.

Rompetrol Rafinare mai are de răscumpărat obligaţiuni de 517 mil. euro până la finele lunii septembrie, însă reprezentanţii grupului Rompetrol au declarat la finele lunii august că nu dispun de lichidităţile necesare şi că vor opta pentru conversia acestor obligaţiuni în acţiuni. Avocaţii Rompetrol susţin că este posibilă şi o răscumpărare parţială a obligaţiunilor, respectiv o conversie a restului de obligaţiuni în acţiuni.

Dacă conflictul va ajunge în instanţă, acesta ar putea fi cel mai mare proces comercial din ultimii 20 de ani. Rompetrol şi-a angajat deja cele mai mari trei case de avocatură de pe piaţă, NNDKP (Nestor), Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii şi Muşat şi Asociaţii pentru reprezentare juridică în acest caz.

"RRC are la acest moment o simplă datorie comercială neajunsă la scadenţă, rezultată dintr-o operaţiune de emitere de obligaţiuni subscrise de statul român. Mai mult, nici la scadenţă RRC nu va avea vreun debit fiscal rezultat din această operaţiune, întrucât RRC îl va stinge prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la acea dată. Această modalitate de stingere a datoriei este clar şi neechivoc recunoscută în convenţia de emisiune a obligaţiunilor şi în legislaţia specială şi deja clientul nostru a luat măsurile necesare implementării sale. De aceea, nu există niciun temei pentru instituirea unei măsuri de asigurare a recuperării unui debit care nu există nici în prezent şi nu va exista nici în viitor", se arată într-o declaraţie comună a avocaţilor de la NNDKP şi Ţuca.