CSA a retras autorizaţia şefilor Aviva pentru nereguli interne

Autor: Liviu Chiru 14.09.2010

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a decis în august să retragă autorizaţiile acordate lui Bartos Janos, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aviva Asigurări de Viaţă, şi Shah Rouf, fost director general şi membru al Consiliului de Administraţie, după ce constatat o serie de nereguli, mergând până la raportarea de date contabile eronate privind activitatea din 2008 şi 2009.

Deciziile, intrate în vigoare în august, au fost publicate în Monitorul Oficial.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Aviva nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

Aceasta este una dintre cele mai dure sancţiuni aplicate de autoritatea de reglementare din asigurări în ultimii ani. În general, astfel de sancţiuni au mai fost aplicate pentru conducătorii unor companii care au intrat în administrare specială, precum Ardaf (în 2006), Euroasig (2009) sau KD Life anul acesta. Plasarea în administrare specială este cea mai dură sancţiune pe care CSA o poate lua împotriva unei companii, pasul următor, în cazul în care situaţia nu se redresează, fiind declararea falimentului.

Niciunul dintre cei doi conducători sancţionaţi nu se mai află în ţară, deşi figurează încă la Registrul Comerţului cu posturile deţinute în Consiliul de Administraţie.

În luna mai, conducerea executivă a Aviva Asigurări a fost preluată de Mihai Popescu, 39 de ani, fost director de marketing al Alico Asigurări (fosta AIG Life).

Deciziile de revocare a autorizaţiilor au fost adoptate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) după analiza unei note întocmite de o echipă de control a instituţiei, care a constatat, în cazul fiecărui administrator, nu mai puţin de 34 de încălcări ale legislaţiei din domeniul asigurărilor, conform informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.

Echipa de control a CSA a constatat că Aviva, subsidiară a grupului britanic Aviva, nu a făcut dovada verificării clienţilor în lista persoanelor suspecte înainte de încheierea poliţelor, prevăzută în două hotărâri de guvern referitoare la firmele şi persoanele suspecte de săvârşirea sau de finanţarea actelor de terorism. De asemenea, asigurătorul nu a făcut dovada pregătirii specializate a persoanei responsabile cu prevenirea şi combaterea spălării banilor.

"Nu a fost transmis la CSA raportul din data de 2 octombrie 2008 (transmis la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor) privind operaţiunile cu numerar, iar operaţiunea raportată ca tranzacţie cu numerar prezintă caracteristicile unei operaţiuni suspecte", se spune în decizii.

Controlul CSA a mai scos în evidenţă că operaţiunile contabile realizate de societate au denaturat situaţiile financiare ale Aviva Asigurări de Viaţă pentru anii 2008 şi 2009. Compania a înregistrat pierderi de 21,33 milioane de lei în 2008 şi de 13,45 milioane de lei în 2009.

"Conturile contabile au fost utilizate în mod eronat, iar unele dintre acestea prezintă denumiri şi rulaje neconforme cu funcţionalitatea acestora", se arată în cele două decizii ale CSA.

În plus, Aviva Asigurări de Viaţă nu dispunea de reglementări interne privind constituirea şi menţinerea rezervelor tehnice, nu a constituit corect rezerva de prime şi rezerva de daune, iar o parte din poliţele încheiate pentru clienţii noi nu aveau ataşate documente de identificare a acestora.

"Modul de constituire a rezervei de daune neavizate nu este fundamentat. În metodologia de calcul a rezervei de daune nu se detaliază modul de constituire a rezervei de daună în cazul activării clauzelor de scutire de la plata primelor şi nici modul de eliberare a acestei rezerve", se mai arată în decizii.

Totodată, compania nu a constituit rezerva matematică pentru produsele de asigurare de viaţă legate de fonduri de investiţii (unit-linked) la nivelul unităţilor din cont sau nu a constituit rezerva pentru riscuri neexpirate pentru produsele de asigurare încadrate în clasa A.I. - Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare.

Shah Rouf a părăsit conducerea executivă a Aviva Asigurări la începutul acestui an, preluând un post în cadrul grupului în Sri Lanka