Transportatorul Edy se aşteaptă la venituri mai mari cu 20%

Autor: Bogdan Alecu 14.09.2010

Grupul Edy, controlat de omul de afaceri Alin Popa, estimează că va finaliza acest an cu un avans de 20% al cifrei de afaceri, la peste 140 mil. euro, în condiţiile în care transportatorul şi-a extins în acest an flota de camioane cu 135 de unităţi.

"Planurile de dezvoltare ale grupului Edy pentru anul acesta includ extinderea flotei prin achiziţionarea de noi camioane şi mărirea echipei. În acelaşi timp, pentru 2010 avem în vedere o serie de cursuri de pregătire pentru o mare parte din angajaţii noştri", a spus Florin Gontariu, director operaţional al Edy Group.

Anul trecut, grupul care include transportatorul Edy International Spedition, Edy Logistics, Autocamion Service şi Diesel One a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 118 mil. euro, potrivit oficialilor companiei, în scădere cu aproximativ 20% faţă de anul anterior, din care peste 55 mil. euro reprezintă aportul diviziei de tranporturi rutiere.

Edy International Spedition are în prezent peste 1.500 de angajaţi şi peste 1.000 de camioane. Flota companiei a fost extinsă în 2010 după ce acţionarii au achiziţionat 70 de camioane de transport Iveco, 30 de camioane de transport Mercedes-Benz şi 35 de camioane de distribuţie Mercedes-Benz. Potrivit declaraţiilor lui Gontariu, o nouă achiziţie de camioane este programată pentru finele acestui an.

Decizia de achiziţie a unor noi camioane vine după ce în 2008 transportatorul a returnat 200 de camioane Volvo către compania de leasing.

Piaţa camioanelor de peste 18 tone a revenit pe creştere în primele şapte luni, cu un avans de aproape 40%, la 940 de unităţi an potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) după o prăbuşire de aproape 90% în 2009, avansul fiind susţinut de marile companii de transport care îşi înnoiesc flotele.

Potrivit analiştilor din piaţă, creşterea se datorează companiilor mari de tranport care doresc să-şi consolideze cota de piaţă pe segmentul de distribuţie şi logistică după ce firmele mici şi-au închis businessul.

Peste 4.500 de companii de transport din piaţa locală au închis activitatea în ultimul an şi jumătate pe fondul crizei economice, iar parcul de autovehicule rutiere înscris în circulaţie s-a redus cu 40.000 de unităţi, la aproape 105.000 de unităţi în trimestrul doi al acestui an, potrivit statisticilor Autorităţii Rutiere Române (ARR) citate de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri (UNTR).

Potrivit estimărilor UNTRR, cifra de afaceri a transportatorilor rutieri de marfă va creşte anul acesta cu 6%, la aproximativ 2 miliarde de euro, dar în acelaşi timp alte 4.000 de firme de transport şi-ar putea închide afacerea în 2010.