Cine este Emanuel Muntmark, omul care a pus pe picioare proiecte eoliene cât un reactor nuclear

Autor: Roxana Petrescu 14.09.2010

O simplă căutare a numelui Muntmark pe Registrul Comerţului scoate la iveală 43 de rezultate, adică zeci de nume de firme în care un membru al familiei Muntmark deţine anumite participaţii. La rândul lor, multe dintre aceste rezultate conţin cuvinte cheie-precum "Energy", "Wind", "Power Park" sau chiar nume de localităţi din Dobrogea.



Dacă la începutul lui 2008 puţină lume ştia cine este Emanuel Muntmark, în numai doi ani omul de afaceri suedez de origine română a ajuns să fie considerat ca unul dintre cei mai puternici dezvoltatori de proiecte eoliene, vânzându-şi parcurile către companii precum CEZ, Petrom sau ButanGas.

Datele de la începutul lunii august din partea Transelectrica arată că firmele în care numele Muntmark apare ca acţionar au în dezvoltare sau au fost implicate în realizare unor parcuri eoliene cu o capacitate de peste 890 MW, mai mult decât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, ceea ce înseamnă investiţii de circa 1,3 - 1,6 miliarde de euro, toate fiind localizate în Dobrogea.

Cum energia eoliană este unul dintre cele mai fierbinţi investiţii ale momentului, întrebarea vine de la sine: cine este Emanuel Muntmark?

"Nu l-aţi cunoscut pe Muntmark? Păi este foarte simplu să daţi de el! Cumpăraţi un parc eolian şi aşa îl veţi cunoaşte", spun surse din piaţă.

Potrivit datelor disponibile de la registrul Comerţului, Muntmark are 57 de ani şi are cetăţenie suedeză, însă locul naşterii este Voluntari, Ilfov. Până în acest moment, omul de afaceri a refuzat constant orice interviu sau discuţie on the record cu presa.

"Este un om pe care sincer nici nu ştii de unde să-l iei. Sunt tare puţine informaţii despre el, fiind practic opţiunea lui de a-şi menţine o prezenţă discretă. Din câte ştiu, au început relativ devreme să cumpere pământuri acolo unde vântul bătea cel mai bine, în Dobrogea. După ce au dezvoltat aceste proiecte, au bătut la uşa investitorilor pentru a le vinde. Unii au deschis", spun alte surse din piaţă.

Cei care au decis să deschidă uşa familiei Muntmark în ceea ce priveşte proiectele eoliene nu au fost orice investitori, ci lideri pe segmentul în care activează cum ar fi CEZ, Petrom sau ButanGas.

Cele mai mari tranzacţii

Cel mai mare parc eolian pe care Muntmark l-a vândut până acum a fost cel care în cele din urmă a fost preluat de cehii de la CEZ. În total este vorba de 600 MW, amplasaţi în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac, investiţia totală ridicându-se la 1,1 miliarde de euro. Tranzacţia nu este făcută în mod direct, iniţial în dezvoltarea parcului eolian intrând un alt dezvoltator de proiecte din surse regenerabile, şi anume, Continental Wind Partners (CWP).

La un an de la vânzarea parcului eolian către CEZ, reprezentanţii Continental Wind Partners (CWP) dădeau câteva detalii în legătură cu întâlnirea cu Emanuel Muntmark.

"Căutam locuri bune pentru a începe dezvoltarea unor proiecte eoliene. Un coleg de-al meu se plimba prin Dobrogea în căutarea unei locaţii bune pentru un astfel de proiect şi l-a întâlnit pe Emanuel Muntmark. Emanuel se apucase deja de lucrările la ceea ce avea să devină cel mai mare proiect eolian al României, dar nu avea bani să meargă mai departe. El ştia locurile, iar noi aveam banii, aşa că ne-am apucat de lucru", declarau în 2009 reprezentanţii CWP, pentru care intrarea în parteneriat cu Muntmark avea să devină cea mai mare afacere pe care au dezvoltat-o până în prezent în România. Întâlnirea despre care vorbeau reprezentanţii CWP a avut loc la sfârşitul anului 2005, an în care foarte puţină lume vorbea despre eoliene, iar în 2006 colaborarea deja a început.

"Când Emanuel a început să lucreze la acest proiect avea 3 oameni, iar la final echipa lui a ajuns la 60 de oameni. Din partea noastră, au fost circa 10 oameni împreună cu consultanţi", mai spuneau reprezentanţii CWP în urmă cu un an.

Dincolo de CEZ, alte companii mari au ales să facă afaceri cu Muntmark. Petrom a cumpărat un parc de 45 MW de la o firmă controlată de omul de afaceri, iar ButanGas a preluat o firmă care face un parc de 25 MW, care la rândul ei era controlată de Muntmark.

Cea mai cunoscută afacere

Cea mai cunoscută afacere a lui Emanuel Muntmark este Monsson Alma. Potrivit site-ul firmei, Monsson Alma este compania-mamă a Monsson Group.

"Monsson Alma deţine acţiuni în 33 de companii, unele dintre ele mai active şi mai influente decât altele. Mai mult de 20 dintre ele sunt SPV-uri (Special Purpose Vehicles - firme cu scop special), adică sunt companii de proiect. În majoritatea companiilor subsidiare, Monsson Alma sau Emanuel Muntmark deţin majoritatea acţiunilor sau controlul direct", se precizează pe site-ul Monsson. Firma a fost înfiinţată în 1997, iar din 2004 acţionarii se axează pe energie eoliană. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, Monsson Alma avea 35 de angajaţi şi afaceri de peste 4 milioane de euro anul trecut.

Ce alte proiecte mai dezvoltă Muntmark?

Muntmark şi familia sa pot fi consideraţi principalul dezvoltator de proiecte eoliene din România luând în calcul faptul că numele acestora a apărut în dezvoltarea unor parcuri eoliene cu o capacitate de peste 890 MW.

Din cei 890 MW, 600 MW au fost preluaţi de către cehii de la CEZ, 45 MW au fost cumpăraţi de Petrom, cea mai mare companie locală, iar 25 MW au intrat în portofoliul ButanGas România, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa locală a distribuţiei de gaz petrolier lichefiat.

Restul de circa 220 MW au contracte de racordare la reţea, acesta fiind unul dintre cei mai importanţi paşi în dezvoltarea unui parc eolian, şi sunt dezvoltaţi prin mai multe firme controlate de Muntmark.

"Monsson Alma are proiecte în curs de dezvoltare pe coasta română a Mării Negre şi în partea de sud-vest a României. Portofoliul Monsson Alma cuprinde 1.850 MW", se mai arată pe site-ul companiei. Emanuel Muntmark nu a fost disponbil pentru declaraţii până la închiderea ediţiei.

De 45 de ori mai mult vânt

Datele Transelectrica arată că la începutul lunii august aveau contracte de racordare la reţea, fie că este vorba despre Transelectrica, fie că sunt reţelele de distribuţie din diferitele regiuni ale României, peste 130 de proiecte care totalizau aproximativ 3.600 MW, adică mai mult de cinci reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă.

Specialiştii din piaţă spun că odată obţinut contractul de racordare, cel mai probabil este ca investitorul respectiv să finalizeze construirea parcului eolian.

Potrivit estimărilor făcute de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană, anul acesta sunt şanse să fie puse în funcţiune parcuri eoliene cu o capacitate totală de 650 MW, ceea ce ar însemna de peste 45 de ori mai mult faţă de capacitatea în proiecte eoliene pe care o avea România anul trecut. Cele mai mari contribuţii le vor avea parcurile făcute de cehii de la CEZ şi de Energias de Portugal.

Un investitor necunoscut