Noul ministru al comunicaţiilor susţine folosirea softurilor gratuite în instituţiile statului

Autor: Magraon Andreea 14.09.2010

Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme, numit la începutul lunii în această funcţie, susţine că ia în considerare elaborarea unei strategii pentru introducerea în instituţiile publice a softurilor open-source, care sunt gratuite, ceea ce ar duce la o scădere a contractelor cu statul a producătorilor de software de pe piaţa locală şi reducerea cheltuielilor guvernamentale.

"Vom lucra la o strategie care să aibă în considerare folosirea softurilor open-source. Sunt ţări la nivel european, precum Franţa sau Germania care folosesc la scară largă astfel de softuri", a declarat Vreme în cadrul unei conferinţe de presă.

Vreme (47 de ani), care a lucrat peste zece ani în mediul privat în domeniul IT, susţine că mai întâi se vor stabili anumite reguli de interoperabilitate, pentru ca o instituţie care foloseşte un soft open-source să poată comunica cu una care nu foloseşte un asemenea produs. Softurile open-source, precum suita de aplicaţii OpenOffice, sistemul de operare Linux sau browser-ul Firefox, sunt gratuite şi pot fi variante la Windows şi Office ale Microsoft, cel mai mare producător de software din lume. Spre exemplu, Office 2010, cea mai recentă variantă a suite de aplicaţii a Microsoft, are preţuri cuprinse între 110 şi 578 de euro.

Susţinute de companii ca Sun (Oracle) şi IBM, sistemele de operare bazate pe Linux au avansat puternic în ultimii ani din punct de vedere al performanţelor şi interfeţei grafice, utilizarea lor fiind asemănătoare sistemului de operare Windows. În plus, softurile contra cost presupun şi mai mulţi bani atunci când trebuie actualizate, deoarece acest proces este făcut numai de firma producătoare.

În luna iunie, comisarul european pentru agendă digitală, Neelie Kroes, susţinea că softurile contra cost "sunt o pierdere de bani" pe timp de criză şi că guvernele europene trebuie să ia în considerare folosirea celor gratuite.

"Alegerea este a Guvernului, dacă va folosi un soft gratuit sau unul contra cost. Evident, performanţele Microsoft sunt recunoscute la nivel mondial", a declarat pentru ZF Călin Tatomir, director general al filialei Microsoft România. El a adăugat că folosirea de către instituţiile statului a unor softuri gratuite nu reprezintă o ameninţare pentru contractele Microsoft cu statul, deoarece "toate companiile au concurenţi, a căror existenţă este constructivă".

Pe de altă parte, Varujan Pambuccian, membru al Comisiei de IT&C a Camerei Deputaţilor, susţine că orice soft "care este funcţional şi bun şi mai este şi ieftin trebuie luat în considerare". El a declarat că a prezentat coaliţiei de guvernare un proiect de informatizare a instituţiilor publice, a cărei actualizare să poate fi făcută de un birou de funcţionari specializaţi şi nu neapărat de firma producătoare. Pambuccian a mai spus că acest proiect poate fi realizat ieftin şi într-un timp foarte scurt. "Până când acest lucru nu se va realiza, nu vom face decât să cheltuim şi mai mulţi bani", a mai spus Pambuccian, care a estimat că s-ar economisi 20-25% din cheltuielile statului cu un asemenea proiect.

Vreme a mai spus că până pe 31 decembrie va fi disponibil sistemul de plăţi online pentru taxe şi impozite, iar în următorii doi ani se va realiza interoperabilitatea sistemelor IT din instituţiile publice.

Întrebat fiind de situaţia Poştei Române şi a Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR), instituţii cu dificultăţi financiare, ministrul a declarat că săptămâna trecută a fost început un proces de audit, şi în urma acestuia se va vedea ce măsuri vor fi luate. Vreme a precizat că în urma acestor analize se va stabili dacă face disponibilizări la Poşta Română.

Ministrul comunicaţiilor a mai spus că vrea să unească infrastructura de comunicaţii a Teletrans, CFR şi Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (RoEduNet), la care se poate adăuga reţeaua SNR.

În ceea ce priveşte procesul de trecere la televiziunea digitală, pe care Guvernul a amânat-o până în 2015, Vreme a spus că Ministerul Comunicaţiilor va continua această strategie. El a spus că există o hotărâre de guvern din 11 august pentru modificarea strategiei de trecere la televiziunea digitală, iar în 45 de zile trebuie pregătită o strategie care să continue calendarul licitaţiei. Decizia de a amâna cu trei ani tranziţia la televiziunea digitală va duce practic la anularea unei licitaţii aflate în curs la care participau şapte companii locale şi internaţionale şi care era organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Ce a spus Valerian Vreme