Kazahii merg înainte cu conversia obligaţiunilor RRC

Autor: Andrei Chirileasa 14.09.2010

Grupul Rompetrol, controlat de KazMu­nai­Gaz, a aprobat ieri de principiu conversia în acţiuni a obligaţiunilor Rompetrol Rafinare - Petromidia (RRC) nerăscumpărate de la stat până la 30 sep­tembrie şi gajarea oricăror active ale com­paniei pentru garantarea creditelor luate de la acţionarul majoritar, în valoare de peste 920 mil. dolari.

Decizia finală privind con­versia obli­ga­ţiunilor în acţiuni şi majorarea capitalului social al RRC ar urma să fie luată la finele lunii sep­tembrie.

Kazahii rămân fermi pe poziţie, deşi Mi­nis­te­rul de Finanţe le cere să plătească întreaga datorie în numerar. Rompetrol a răscumpărat deja obligaţiuni de 54 mil. euro dintr-un total de 571 mil. euro, iar ANAF consideră că prin aceas­tă plată kazahii şi-au exprimat opţiunea de a achita întreaga datorie. Şeful ANAF a decla­rat că în cazul în care compania nu plă­teşte restul de 517 mil. euro, se va declanşa exe­cu­tarea silită a activelor de la Petromidia, care au fost puse deja sub sechestru asigurător la finele săptămânii trecute.

De cealaltă parte, Rompetrol şi avocaţii săi susţin în continuare că au opţiunea de a plăti doar o parte din datorie şi de a converti restul obligaţiunilor în acţiuni.