Apatia macină în continuare nervii brokerilor şi ai investitorilor

Autori: Andrei Chirileasa , Stefan Musgociu 14.09.2010

Indicele BET se tranzacţionează de circa două luni în jurul nivelului de 5.200 de puncte, nivel la care se situa şi imediat înainte de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, pe 15 septembrie 2008.

În acest răstimp de doi ani, BET-ul a suferit cea mai dramatică prăbuşire din istorie, pierzând în câteva luni peste 60%, după care a urmat o revenire la fel de spectaculoasă, care a durat un an, răstimp în care şi-a triplat valoarea. A mai urmat o corecţie de mică amploare, iar de două luni în piaţă domneşte o stare de apatie tot mai pronunţată.

Drept dovadă, numărul de tranzacţii şi valoarea tranzacţiilor se situează la un nivel apropiat de minimele atinse în decembrie 2008, când panica era cuvântul de ordine pe pieţele de capital internaţionale.

Acum, indiferenţa pare să fie principalul sentiment pe care-l încearcă atât investitorii, cât şi brokerii. Majoritatea analiştilor nu văd nici motive de creştere, dar nici de scădere, prognozând şi în următoarele luni o evoluţie "laterală" a pieţei sau "în range", o stare nenaturală a pieţei şi dăunătoare atât pentru câştigurile investitorilor, cât şi pentru afacerile brokerilor.

Bursa a crescut marţi cu 0,45%, evoluţie măsurată de indicele BET-C, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat o dinamică mai accelerată, avansând în medie cu 1,88%, ca urmare a unor ordine mai mari de cumpărare introduse în piaţă în ultimele minute ale şedinţei.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au debutat la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni, în condiţiile în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare nu au avut un reper clar de pe bursele mature din Europa, care au înregistrat variaţii reduse. Ulterior, deşi bursele vest-europene au înregistrat corecţii uşoare, preţurile celor mai multe acţiuni de la BVB au oscilat nesemnificativ în jurul cotaţiilor de referinţă până după ora 15:00.

În ultima o oră şi jumătate de tranzacţionare în piaţă au fost introduse mai multe ordine de cumpărare pentru volume puţin mai mari de acţiuni SIF decât cele transferate până la acel moment, astfel că preţurile au avansat uşor peste valorile de luni.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,78%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,62% peste referinţă.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 1,01%.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 8,1 mil. lei (1,9 mil. euro), sumă cu 21% mai redusă decât rulajul pieţei principale din şedinţa precedentă, de 10,3 mil. lei (2,4 mil. euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu schimburi de 2,5 mil. lei şi, respectiv, 1,1 mil. lei. Cele două titluri au asigurat 45% din rulajul pieţei principale. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a avansat cu 1,42%, la 1,43 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile BRD a fost efectuată la 11,7 lei, preţ cu 0,86% peste referinţă.