Francezilor le-a scăzut interesul pentru investiţii

Autor: Diana Tudor Stoica 14.09.2010

Reprezentanţii Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie a României (CCIFER) susţin că 50 de companii sunt interesate în prezent să investească în România, cu 30% mai puţine faţă de acum doi ani.

"Aproximativ 50 de întreprinderi franceze care prospectează în prezent piaţa românească pentru a investi în România au contactat Camera Franceză de Comerţ şi Industrie a României. Numărul lor a scăzut însă cu 30% faţă de acum doi ani", a declarat Daniela Apolozan, director executiv al Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie a României, adăugând că aproximativ 15% din companiile franceze care prospectează România ajung să facă afaceri pe plan local.

Apolozan susţine că în ultimii doi ani aproape 100 de companii franceze au prospectat piaţa românească, principalele domenii de interes ale acestora fiind în prezent sectorul energetic, cel al transporturilor, al sănătăţii, al mediului sau IT&C.

"Reglarea infrastructurii este un subiect vital pentru România. Când investitorii francezi se interesează de România, întreabă de infrastructură şi avem o jenă în a le răspunde. Soluţia este însă parteneriatul public-privat. A mers în UE, nu văd de ce nu ar merge şi în România", a declarat Bruno Roche, preşedintele CCIFER şi CEO Apa Nova-Veolia. El a adăugat însă că în ciuda crizei economice, nicio companie franceză importantă nu a părăsit România. La Registrul Comerţului sunt înregistrate în prezent peste 6.000 de companii cu participaţii franceze în acţionariat.