Cea mai mare bancă din Afganistan a fost naţionalizată

Autor: Catalina Apostoiu 15.09.2010

Banca centrală a Afganistanului a preluat controlul asupra băncii cu probleme Kabul Bank, de la care clienţii au retras sute de milioane de dolari în numai câteva zile, scrie BBC News.

Şeful băncii centrale, Abdul Qadir Fitrat, a declarat că au fost lansate de asemenea o serie de anchete privitoare la afacerile a doi directori de top şi acţionari ai băncii. Clienţii îşi retrag în continuare banii, temându-se că aceasta s-ar putea prăbuşi în urma acuzaţiilor de corupţie şi management eronat.

La începutul acestei luni, Abdul Qadir Fitrat declarase că banca este una "sigură şi solidă". La acea vreme, el a negat de asemenea intervenţia băncii centrale, spunând că presa exagerează.

Mahmoud Karzai, fratele preşedintelui Karzai, este unul dintre cei mai mari acţionari ai băncii. Un oficial apropiat preşedintelui a declarat că măsura a fost luată în scopul protejării sistemului financiar al ţării.

"Fiecare bănuţ din cadrul Kabul Bank aparţine ţării şi fiecare bănuţ va fi justificat", a declarat oficialul respectiv. Banca, cea mai importantă instituţie financiară din Afganistan, intermediază plata salariilor a 250.000 de angajaţi guvernamentali. Conform presei internaţionale, banca are datorii de aproximativ 300 de milioane de dolari.

Săptămâna trecută, banca centrală a îngheţat activele principalilor acţionari ai Kabul Bank, inclusiv ale fostului preşedinte şi CEO.