Concurenţă tot mai mare pentru intermedierea plăţilor curente

Autor: Liviu Chiru 15.09.2010

Începând din toamna trecută, piaţa intermedierii plăţilor de mică valoare, monopolizată în trecut de bănci, este deschisă şi pentru societăţile comerciale. Concurenţa mai mare ar trebui să aducă tarife mai mici pentru clienţi.



Nu mai puţin de 28 de instituţii de plată din Uniunea Europeană au notificat BNR în privinţa intenţiei de a oferi servicii în mod direct pe piaţa locală, în baza paşaportului financiar european.

Practic, aceste instituţii vor putea să intermedieze pentru populaţie servicii de plăţi - de la facturile de utilităţi până la transferul de numerar sau achiziţii pe internet. Spre exemplu, facturile de telefonie mobilă ar putea fi plătite inclusiv la casieriile marilor retaileri.

"Este important de menţionat că există operatori foarte bine poziţionaţi - cu prezenţă în mai multe ţări, care au o infrastructură tehnică foarte bună şi pot astfel să aibă costuri mult mai mici. De aici vine concurenţa", spune Adrian Apolzan, preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO).

Potrivit reglementărilor în vigoare, aceste companii pot intermedia orice tip de plată, de la cele cu numerar până la servicii de debit direct.

BNR a început să primească notificări de la aceşti operatori în toamna trecută, iar cele mai recente au sosit în august anul acesta. Lista rămâne deschisă.

"Ei pot interveni în orice verigă pe care o implică un proces de plată. De la carduri la achiziţia pe internet. Chiar operatorii de reţele de bancomate pot veni cu servicii care să permită transferul de fonduri", mai spune Apolzan.

Pe lista instituţiilor de plată străine care au notificat BNR apar inclusiv nume cunoscute din domeniul transferurilor de fonduri - Western Union (prin filiala irlandeză) sau MoneyGram International, cu sediul la Londra.

Totuşi, impactul instituţiilor de plată pe piaţa locală este încă modest, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul instituţiilor de credit care au notificat intenţia de a furniza servicii financiare pe baza paşaportului financiar european încă din 2007.

Pe lângă cele 28 de instituţii de plată străine care au notificat BNR, în vara acestui an s-au autorizat şi două companii locale - Meridiana - Transfer de bani şi Poşta Atlassib Curier Rapid, ambele cu sediul în Sibiu. În cazul operatorilor locali, activitatea lor este reglementată şi supravegheată de către BNR, existând inclusiv cerinţe pentru deţinerea unui capital minim.

Din punct de vedere tehnic, aceste instituţii de plată acţionează ca un intermediar, gestionând procesul de transfer al fondurilor, însă în cazul în care nu se utilizează numerar, banii scripturali trebuie să plece dintr-un cont bancar şi ajung la final tot într-un cont bancar. Instituţiile de plată deschid în nume propriu conturi curente la o bancă sau mai multe, în cadrul cărora gestionează prin subconturi fondurile pentru fiecare client.

Ce servicii de plăţi oferă: