Proprietarii, expropriaţi la lucrări de interes naţional

Autor: Alexandru Moise 15.09.2010

Proprietarii bunurilor imobile vor fi consideraţi expropriaţi în momentul în care Guvernul aprobă parametrii tehnico-economici ai unor lucrări de interes naţional în domeniile rutier, aerian, naval, extractiv, energetic şi al gospodăririi apelor, a decis ieri Executivul printr-un proiect de lege.

Proiectul a fost trimis la Parlament pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Conform noului act normativ, prevederile Legii 198/2004 referitoare la exproprierile efectuate pentru construcţia infrastructurii rutiere sunt extinse şi la infrastructurile feroviară, aeriană şi navală, la liniile de transport şi distribuţie a energiei, precum şi pentru lucrări de gospodărire a apelor şi de exploatare a zăcămintelor de lignit.

"Acest proiect de lege este important deoarece în anumite situaţii, individualizate şi argumentate, statul poate să decidă să exproprieze anumite persoane de anumite bunuri imobile pe care acestea le au în proprietate atunci când exproprierea ţine de un interes public", a declarat, după şedinţa Guvernului, secretarul de stat de la Ministerul Justiţiei Alina Bica.

Ea a arătat că aproximativ 51% dintre proiectele de infrastructură au fost blocate în situaţii în care procedurile de expropriere erau finalizate după o perioadă cuprinsă între 1 şi 4 ani.

Potrivit secretarului de stat, exproprierea va fi efectivă în momentul publicării în Monitorul Oficial a hotărârii guvernului care aprobă parametrii tehnico-economici şi sumele alocate unei investiţii de interes naţional, care afectează bunul imobil al unui proprietar.

"Am decis, pentru urgentarea acestei proceduri, ca transferul dreptului de proprietate să se realizeze în momentul în care se adoptă hotărârea de guvern care stabileşte indicatorii tehnico-economici şi suma globală aferentă proiectului de investiţii. Prin această modificare nu afectăm drepturile persoanelor fizice şi juridice care vor fi expropriate. De ce? Chiar dacă dreptul de proprietate se transferă în momentul în care se publică hotărârea, se păstrează întreaga procedură în conformitate cu care, dacă persoana nu este mulţumită cu preţul care îi este oferit pe proprietate, ea se poate duce în instanţă, la fel cum face şi în prezent, şi se poate judeca cu toate probele prevăzute de lege astfel încât să obţină un preţ stabilit prin hotărârea judecătorească", a precizat Bica.

În opinia secretarului de stat, această măsură asigură statului posibilitatea să realizeze o investiţie de interes naţional, iar expropriatului să se poată adresa în continuare instanţei pentru a solicita un preţ mai mare decât cel plătit de expropriator.