Studenţii români se aşteaptă la salarii de 800 de euro

Autor: Adelina Mihai 15.09.2010

Studenţii români cred în continuare că actuala criză se va termina până vor absolvi facultatea, iar angajatorii vor fi nevoiţi să le dea 800 de euro la absolvire când vor vedea "cât sunt de competenţi".

Angajatorii spun însă că aşteptările lor sunt nerealiste, iar în anii următori va exista un trend descendent al ofertelor salariale pentru tineri.

Cel puţin 6.600 de studenţi români se aşteaptă la un salariu net de 800 de euro după absolvire, iar majoritatea cred că îşi vor găsi într-o perioadă medie de patru luni după terminarea facultăţii un loc de muncă, arată rezultatele unui sondaj al institutului german de cercetare Trendence.

"Va trece criza până termin eu facultatea şi mă aştept să câştig un salariu de minim 3.000 de lei (715 euro) la primul loc de muncă. O să învăţ în facultate şi o să fiu competentă, aşa că nu văd de ce nu mi s-ar oferi aceşti bani", susţine Cristina Luca, studentă în anul I la Facultatea de Geografia Turismului, care îşi doreşte să devină ghid turistic. Nu de aceeaşi părere sunt însă angajatorii.

"Piaţa salariilor pentru tinerii absolvenţi s-a degradat constant mai ales în ultimii doi ani, iar dorinţele lor sunt nerealiste. Angajatorii sunt mai prudenţi în acordarea de salarii nete mari, pentru că nu ştiu cum va arăta Codul Fiscal anul viitor şi ce contribuţii sociale ar putea plăti la un salariu net de 800 de euro pe lună. Nu cred că se va reveni la ritmul de creştere a ofertelor salariale din anii anteriori", susţine Adrian Lupulescu, directorul de HR al Freescale Semiconductor România.

Atât studenţii români, cât şi studenţii din alte ţări europene se aşteaptă la salarii duble faţă de salariile medii pe economie din ţara în care trăiesc. Spre exemplu, aşteptările salariale ale studenţilor români sunt mai mari decât ale celor polonezi: dacă românii vor salarii mai mari de 2,4 ori faţă de media pe economie, polonezii cer un salariu mai mare de 0,8 ori.

"Nu numai în România absolvenţii au aşteptări salariale oarecum ridicate şi care pot părea puţin nerealiste. Absolvenţii români sunt foarte dornici să meargă în alte state europene şi să caute noi oportunităţi de carieră şi chiar salarii mai mari", susţine Caroline Dépierre, director de cercetare în cadrul institutului Trendence. Un alt rezultat al institutului german arată că 40% din studenţii români s-ar muta în orice parte a lumii pentru un loc de muncă, în timp ce unul din trei ar vrea să lucreze într-o ţară europeană.

Optimismul dispare însă în cazul absolvenţilor de anul acesta, care încearcă de luni bune să se angajeze şi nu reuşesc, odată ce firmele nu mai sunt interesate să investească în dezvoltarea angajaţilor fără experienţă, odată ce au o plajă mult mai largă de candidaţi. Alexandra, 22 de ani, care a absolvit anul acesta Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, încearcă să se angajeze de câteva luni şi nu reuşeşte.

"E mult mai greu să-ţi găseşti de lucru, pentru că şi concurenţa e mai mare. În plus, nu mai angajează nimeni candidaţi fără experienţă. Dacă la începutul facultăţii nici nu mă gândeam că aş putea lucra pe mai puţin de 500 de euro pe lună, acum mi-aş dori un salariu de 350 de euro, ba chiar aş fi dispusă să fac câteva luni muncă voluntară", spune Alexandra. Ea a mai precizat că ştie absolvenţi de facultate care au domiciliul în Bucureşti şi care ar accepta să lucreze şi pe 200 de euro pe lună, necesitatea plăţii chiriei fiind principalul motiv pentru care ea solicită un salariu mai mare.

Pe de altă parte, unii angajatori spun că nici măcar nu-i întreabă pe candidaţi ce salarii şi-ar dori să obţină, negocierea salariului nefiind posibilă într-o companie în care există grile de salarizare bine stabilite.

"Nu i-am întrebat niciodată pe candidaţi care sunt aşteptările lor salariale, pentru că noi le prezentam oferta noastră, iar ei acceptau sau nu. Anul acesta, majoritatea ne-au acceptat propunerile", susţine Simona Podgoreanu, directorul de resurse umane al grupului Agricover, unul dintre cei mai importanţi jucători din agricultură cu afaceri de 96 de milioane de euro şi 650 de angajaţi.

Cele mai mari salarii pentru poziţiile de entry level sunt însă oferite celor care au terminat o facultate cu profil tehnic, sectorul IT fiind unul din singurele în care salariile au crescut şi care mai fac angajări.

"În IT, un salariu de 1.000 de euro brut este foarte bun pentru un tânăr absolvent care are şi doi ani de colaborare într-o companie de profil", a mai spus Lupulescu. De regulă, un programator junior primeşte un salariu net cuprins între 500 şi 1.000 de euro pe lună, acesta fiind probabil cel mai bine plătit job de entry level, potrivit informaţiilor de la firmele de recrutare.

Anul trecut, unu din cinci absolvenţi de facultate s-a înscris în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru a primi ajutorul de şomaj în valoare de 300 de lei, pentru că nu au reuşit să se angajeze. La jumătatea acestui an, 42.000 de absolvenţi de facultate erau şomeri, potrivit datelor ANOFM.