Ţiganiada reloaded

Autor: Stelian Turlea 16.09.2010

Stelian Ţurlea
Trei femei
Editura Cartea românească

O tânără dornică să ajungă în celebra trupă de dans a irlandezului Michael Flatley e nevoită să revină în ţară înainte să afle rezultatul probelor date la Dublin, când primeşte un sms referitor la un accident al mamei sale. Tânăra nu ajunge decât la înmormântare, după care se încăpăţânează să afle dacă cineva i-ar fi dorit moartea mamei şi de ce. Din scotociri în arhive, sunt scoase la lumină secrete sumbre de aproape o jumătate de veac. Prin destinul a trei generaţii de femei - mamă, fiică, nepoată - sunt desfoliate realităţile unei Românii postbelice în care s-a înstăpânit comunismul, s-au fărâmat destine, s-au născut speranţe, s-au schimbat structuri şi s-a născocit o revoluţie pe care nimeni n-o înţelege. Fiecare generaţie are visele ei pe care e nevoită să şi se constrângă.

James Levine
Jurnalul albastru
Editura Trei

Este povestea lui Batuk, o fetiţă indiană dusă la Mumbai de la ţară şi vândută pentru a se prostitua de către tatăl ei. Dureroasă la lectură, povestea lui Batuk vorbeşte despre exploatarea copiilor şi despre nepăsarea cu care aceştia sunt trataţi în toată lumea, dar ne oferă şi un mesaj încurajator despre puterea de a te ridica pe care ţi-o dau cuvintele şi cititul. Dr. Levine donează tot profitul obţinut din vânzarea cărţii în Statele Unite pentru a ajuta copiii exploataţi. James A. Levine este profesor de medicină la Clinica Mayo si un savant cunoscut pe plan internaţional, medic şi cercetător. Traducere din engleză şi note de Laurenţiu Dulman.

Peter Carey
Viaţa mea clandestină
Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză şi note de Vali Florescu. Peter Carey este unul dintre cei doi scriitori care au obţinut de două ori premiul Man Booker, alături de alte premii nu mai puţin importante. Romanul de faţă este o evocare a Americii sfarşitului anilor 60, dublată de o poveste de iubire dintre un băiat crescut de bunică şi tanjind după părinţii absenţi şi o tanără hipiotă pasionată de literatură. Intalnirea ii schimbă complet viaţa. Tânăra se converteşte, treptat, în figura maternă îndelung aşteptată de copil. Aventurile celor doi includ fuga de poliţie, camuflarea identităţii reale a băiatului, întâlnirea cu mai multe comunităţi hipiote, totul pe fundalul unei Americi tulburi.

Traci Harding
Trilogia mistică
Cartea întai. Gena lui Isis
Editura Leda

Un roman fantasy pentru cei (sau cele) dornici de poveşti mistice. Mia Montrose este o australiancă din secolul XXI, cu un doctorat în limbi vechi. Ashlee Granville este o clarvăzătoare din secolul XIX, silită să-şi reprime harurile atunci cand iese pe piaţa matrimonială a cercurilor de elită din Anglia. Lillet du Lac este o preoteasă din secolul XIII, aparţinand unui vechi ordin, protejat de catari. Între cele trei femei despărţite în timp există o legătură - apartenenţa la vechea linie de sange a regilor Graalului şi gena lui Isis pe care o poartă.Traducere din limba engleză şi note de Ligia Caranfil.

Ray Loriga
Căzuţi din cer
Editura Curtea veche

Un autor spaniol tânăr, influenţat de americanii Jack Kerouac şi Charles Bukowski, cel mai cunoscut reprezentant al Generaţiei X în Europa. Romanul de faţă e un fel de road movie. Un adolescent fuge împreună cu o fată pe care a sechestrat-o după ce a împuşcat un agent de pază şi a furat maşina tatălui ei. Urmărirea şi împuşcarea tânărului ajung spectacol de televiziune. Cartea a fost adaptată pentru cinematografie chiar de autor - filmul s-a numit "La pistola de mi hermano". Traducere din limba spaniolă de Florin Galiş.

Traian Ştef
Povestea Ţiganiadei
după Ioan Budai-Deleanu
Editura Paralela 45

"Ioan Budai-Deleanu este comparabil în literatura romană doar cu Eminescu şi Caragiale, dintre clasici. Iar eu sper ca prin această încercare să mai determin încă un pas pentru ca, la 200 de ani de la scriere, <<Ţiganiada>> să intre într-o nouă lumină a receptării, că este un <<Don Quijote>> al nostru. Mai mult însă decat o <<comedie a literaturii>>. Dar nu am luat în serios nici noi, ardelenii, acest adevăr. Ce să mai vorbesc despre autorii de curriculă şcolară şi de autorii de manuale?" Postfeţe de Al.Cistelecan şi Ovidiu Pecican. Ilustraţii de Ioan Augustin Pop.