Tabăra Lacului de la Tăul lui Dumnezeu

Ziarul Financiar 16.09.2010

Localitatea Band din judeţul Mureş a găzduit recent un real eveniment artistic, Tabăra Lacului de la Tăul lui Dumnezeu (Iştantău). Au fost executate şapte statui, din uriaşii stejarii seculari cu diametre cuprinse între 1,8 şi 2,23 metri salvaţi de ing. Constantin Husar.
S-au realizat lucrări de artă care "vor ţine sute de ani", după spusele Doinei Husar, directoarea Taberei, care a acordat participanţilor diplome de excelenţă şi premii în bani.
Un provizoriu final s-a aşternut peste Tabără, chiar dacă ea a fost declarată în continuare deschisă, asta însemnând că timp de un an, până la viitoarea ediţie, fiecare sculptor se poate întoarce la lucru, ca să-şi ajusteze lucrarea. Aşa se face că artiştii Vasile Mureşan, Eduard Costin, Mihai Frunză şi Radu Florea, cuprinşi în echipa Taberei, îşi vor finaliza sculpturile în intervalul menţionat.
În acest moment sunt finalizate şi îşi aşteaptă publicul şi admiratorii lucrările "Izvorul lui Zamolxe", de Ioan Astaluş, "Cumpăna", de Mihnea Grigore, "Preotul", de Vali Diucu, "Dealul de pe deal", de Cătălin Burtea, "Supliciul", de Emil Dumitraş, "Parazitul", de Ştefan Radu Creţu, "Arc nedefinit", de Alexandru Dumitru.
Cele şapte statui gigantice sunt rodul unei bogate imaginaţii, al unui volum de muncă de 10-12 ore zilnic, dar şi al unui proiect fără precedent în România şi Europa. La sfârşitul celor 11 ediţii ale sale, Tabăra Lacului va depăşi orice aşteptare şi se va ridica la un înalt nivel estetic. Operele de artă sus menţionate înnobilează spaţiul de pe colina ce domină Lacul şi dau un plus de valoare esteică şi locului, şi modului în care se face integrarea artei în natură.
Se cuvine menţionat faptul că toţi cei implicaţi în iniţierea, organizarea şi derularea taberei şi-au făcut datoria, iar Restaurantul "Ardealul", din Gara Târgu Mureş, condus de Vlad Papp, restaurant care a asigurat serviciile de catering şi masă, merită nu doar mulţumirile participanţilor, ci şi felicitări pentru îndestulare şi măiestrie gastronomică.