Povestea unei orori. „Fenomenul Piteşti ” ajunge la Roma

Autor: Lucian Vasilescu 16.09.2010

Comando de ceramişti români în Oraşul Luminilor

La Institutul Cultural Român din Paris poate fi vizitată, în perioada 9-21 septembrie 2010, expoziţia de grup "Arta ceramicii contemporane româneşti" (foto 1). Expoziţia reuneşte un grup de 14 artişti: Adela Bonaţ, Aniela Ovadiuc, Bianca Boeroiu, Ciprian Ariciu, Daniela Făiniş, George Tiutin, Georgiana Cosma, Lucian Ţăran, Márta Jakobovits, Monika Pădureţ, Romana Mateiaş, Simona Tănăsescu, Titu Toncian, Vasile Cercel. În cadrul Adunării Generale a Academiei Internaţionale de Ceramică, din data de 17 septembrie, vor avea loc sesiunile de conferinţe tematice la care România participă cu două comunicări: "Ceramica Contemporană Românească" (text de drd. Romana Mateiaş - artist ceramist, prezentare Monika Padureţ - artist ceramist) şi "Ceramica Neolitică de pe teritoriul României" (dr. Radian Andreescu, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie al României).

Sunetul tobelor dintr-un templu budist

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de Taiko (tobe japoneze), va susţine un concert extraordinar împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Horia Andreescu, în 20 octombrie, ora 19.00, la Sala Palatului din Bucureşti (foto 2, 3).
Eitetsu Hayashi va interpreta "Hi-Ten-Yu - A Concerto for Japanese Drum and Orchestra", lucrare semnată de compozitorul Isao Matshushita. Prima parte a concertului din seria "Marilor Întâlniri" va cuprinde lucrări ale lui George Enescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah şi Grigoraş Dinicu.
Eitetsu Hayashi, solistul concertului "Hi-Ten-Yu", este o legendă vie în Japonia, fiind considerat artistul care a revoluţionat modul cum este interpretat Taiko. Parte a ceremoniilor budiste şi shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percuţie, renumit pentru reprezentaţiile înălţătoare.
Hazashi s-a născut la Hiroshima în 1952 şi a crescut într-un templu budist, ascultând zilnic sutrele recitate de tatăl său. La 19 ani cântă la tobe într-o trupă, iar în 1972 înfiinţează legendarul grup de taiko Sado-Ondekoza sau The Demon Drummers of Japan, recunoscut pentru parcurgerea zilnică a 60 de kilometri şi pentru repetiţiile desfăşurate la temperaturi apropiate de cele de îngheţ.
Preţul biletelor variază între 50 şi 180 de lei. Biletele sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone şi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro.

London Fashion Week cu designeri români

Institutul Cultural Român din Londra organizează expoziţia de modă "Romanian New Fashion", cu cele mai noi colecţii ale designerilor Agnes Toma, Carmen Secăreanu, Cristhelen B., Diana Nita, Iris Şerban şi Vika Gorencu, selectaţi de Alin Gălăţescu, director artistic Cluj Fashion Week.
Carmen Secăreanu şi Iris Şerban vor avea, totodată, un stand la "On/Off" - secţiunea designerilor independenţi din prestigioasa "London Fashion Week". Proiectul se desfăşoară în perioada 16-21 septembrie la sediul ICR Londra din Belgrave Square, respectiv la Victoria House în Bloomsbury Square, în vecinătatea British Museum.
Acesta este primul proiect dintr-un program permanent de promovare a creaţiei de gen româneşti în Marea Britanie, care va continua în fiecare an pe durata London Fashion Week, cel mai amplu eveniment din industria modei britanice. Vor fi invitaţi curatori români şi britanici pentru a dezvolta proiecte în colaborare cu ICR. Alături de secţiunea designerilor consacraţi la London Fashion Week, On/Off activează din 2003 ca o platformă prestigioasă de lansare pentru designeri tineri şi are deja reputaţia de a fi prezentat şi lansat nume celebre precum Jasper Conran, Pam Hogg sau Karen Walker. În 2008 şi 2009, designerul român Olah Gyarfas a participat la On/Off cu sprijinul ICR Londra.
Ediţia din acest an include 14 prezentări pe catwalk si 22 de standuri de designer, cu nume recunoscute precum Roksanda Ilincic, Pam Hogg, Jean-Pierre Braganza şi Julian J Smith.
Proiectul "Romanian New Fashion" urmăreşte să multiplice aria de acţiune ICR în domenii de creativitate nevalorificate încă pe piaţa internaţională şi să atingă astfel tipuri noi de audienţă. Partener media - revista The One, cu participarea editorului de modă Maurice Munteanu.
Fotografii din colecţiile Carmen Secăreanu şi Iris Şerban (foto 4, 5).

"Construcţii" norvegiene în inima Bucureştilor

Expoziţia de artă şi meşteşuguri contemporane norvegiene "Construcţii" (foto 6-8) este deschisă la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, sala Irina Nicolau. Organizată de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, expoziţia va putea fi vizitată până pe 17 octombrie, de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.
Expoziţia, semnată de 16 artişti norvegieni, oferă o interpretare contemporană a artei şi a meşteşugurilor norvegiene. Cele 22 de lucrări expuse alcătuiesc o mare varietate de forme şi expresii conceptuale, unele experimentale, altele profund ancorate în tradiţie, toate însă având drept punct de plecare un exerciţiu al practicii meşteşugăreşti.
"Construcţii" este o expoziţie itinerantă. Ea a mai fost deschisă publicului din Spania, Irlanda, Rusia, Chile, Coreea de Sud şi Islanda.

"Shaking Shakespeare" deschide stagiunea la TGST

După pauza de stagiune, Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) deschide noua stagiune cu spectacolul "Shaking Shakespeare" (foto 9), o pastorală tragi-comico-istorică de Lia Bugnar după William Shakespeare, în regia lui Radu-Alexandru Nica. Spectacolul are loc vineri, 17 septembrie, la ora 19.00 şi sâmbătă, 18 septembrie, la ora 19.00. TGST oferă în luna septembrie şi alte trei reluări din stagiunea trecută. "Aşteptându-l pe Godot" (foto 10), de Samuel Beckett, în regia Christianei J. Schneider, se va juca marţi, 21 septembrie, de la ora 19.00, "Grăsani în fustă", de Nicky Silver, în regia Simonei Vintilă, va fi văzut de public sâmbătă, 25 septembrie, tot de la ora 19.00, iar capodopera lui Edward Albee "Cui i-e frică de Virginia Woolf?, sub direcţia de scenă a lui Michael Bleiziffer, se va juca miercuri, 29 septembrie, la ora 19. Toate spectacolele se traduc în limba română. Casa de bilete este deschisă marţi, joi şi sâmbătă, de la ora 10.00 la 13.00, miercuri şi vineri, de la ora 10.00 la 13.00 şi de la ora 17.00 la 19.00, precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Claude Lelouch spune povestea unor "Iubiri din trecut"

Din 24 septembrie, regizorul Claude Lelouch aduce in premiera pe marile ecrane din Romania cea mai recenta productie a sa, filmul "Iubiri din trecut" (in cinematografele: Hollywood Multiplex, Movieplex, CinemaPRO si in reteaua Cinema City (Cotroceni, Sun Plaza, Cluj, Bacau).
Filmarile au inceput pe 8 iunie 2009 in Romania, fiind continuate apoi in orasul francez Beaune, localitate in care Claude Lelouch a infiintat o scoala de cinematografie. Primul ,,Motor!" s-a spus in Studiourile MediaPro din Buftea, regizorul scriindu-si mai departe povestea in locatii celebre din centrul si imprejurimile capitalei: ArCuB, Tribunalul Bucuresti, Teatrul National, Casa Scriitorilor, Palatul Mogosoaia si pe strazile romantice din centrul istoric al Bucurestiului.
Din distributie fac parte vedete consacrate ca Anouk Aimee si Dominique Pinon, dar si actori la inceput de cariera, precum Audrey Dana, Samuel Labarthe, Laurent Couson, Giles Lemaire si Jacky Ido. Pe generic se regasesc si actori romani - Zoltan Butuc, Stefan Velniciuc, Ingrid Bisu, Nicolle Gheorghiu si Marie Beldiman.
Filmat in 5 saptamani, "Iubiri din trecut" (foto 11, 12) reuseste sa cuprinda intr-un mod ingenios sase decenii de istorie europeana vazute prin ochii personajului principal feminin, Ilva, interpretata de actrita Audrey Dana. Inspirat din cartea lui Lelouch - "Ces Annees la", "Iubiri din trecut" prezinta cu multa emotie povestea unei femei al carei curaj si atitudine contureaza perfect silueta eroinei moderne.

"Fenomenul Piteşti" a îngrozit Italia

La Accademia di Romania din Roma a avut loc, recent, prezentarea volumului "Musica per lupi. Il racconto del più terribile atto carcerario nella Romania del dopoguerra" (Marsilio editore, 2010) semnat de Dario Fertilio (foto 13).
Jurnalist la Corriere della Sera, Dario Fertilio este primul şi unicul scriitor italian care s-a dedicat "Fenomenului Piteşti".
Între 1949 şi 1952 închisoarea din Piteşti a fost teatrul a ceea ce Aleksandr Soljeniţîn a numit în Arhipelagul Gulag, «cea mai mare barbarie a lumii moderne». La Piteşti, scrie Dario Fertilio «s-a întâmplat un lucru... un lucru despre care ar trebui să se tacă dat fiind că nu există cuvinte pentru a-l descrie. Gândiţi-vă la spaima cea mai iraţională, la originea oricărei orori şi vă veţi afla pe calea spre Piteşti." Volumul este o mărturie literară despre unul din cele mai teribile episoade din timpul regimului comunist din România: "experimentul Piteşti". Torturile aveau ca scop reeducarea opozanţilor regimului prin torturi fizice, psihice şi spirituale de o violenţă greu imaginabilă.
Pe lângă autor, la prezentarea volumului a luat cuvântul regizorul Sorin Ilieşiu, care lucrează în prezent la realizarea unui film documentar despre experimentul Piteşti intitulat "Genocidul sufletelor. Fenomenul Piteşti - reeducarea prin tortură". Alături de ei, dl Paul Dumitrescu, în vârsta de 86 de ani, a adus mărturii despre torturile de la Piteşti în calitate de supravieţuitor.

Zilele Bucureştilor la Muzeului Naţional al Literaturii Române

Programul manifestărilor găzduite de MLR în zilele de 17-18-19 septembrie 2010:

Vizitarea Expoziţiei permanente (sălile I-VII- etaj) în toate cele trei zile, între orele 10,00-18,00.
Holul şi Rotonda MNLR vor găzdui Expoziţia foto-documentară
O istorie insolită a manuscrisului românesc.
Între orele 10.00 - 12.00 şi 12.00-14.00 se vor desfăşura Ateliere pentru elevii din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, sala Creion, parter.

Vineri, 17 septembrie, ora 14.00, proiecţia filmului "Caravana cinematografică" (2010, în regia lui Titus Muntean), ecranizare după nuvela cu acelaşi nume de Ioan Groşan. Vor fi prezenţi: regizorul Titus Muntean, producătorul Tudor Giurgiu şi regizorul Vivi Drăgan Vasile. În Rotonda MNLR.

Vineri, 17 septembrie, ora 17,00 concert cameral cu grupul Philarmonia. Dirijor prof.univ.dr. Nicolae Iliescu. În Rotonda MNLR

Sâmbătă, 18 septembrie, între orele 14.00-16.00, proiecţie de filme documentare pe teme literare, puse la dispoziţie de Fundaţia Arte Vizuale. În Rotonda MNLR.

Sâmbătă, 18 septembrie, ora 16.00, recital de poezie şi jazz, cu: Ion Mureşan, Traian T. Coşovei, Ioan Es Pop, Teodor Dună, Bogdan G. Stoian. Prezintă Cosmin Perţa. Muzica: Mircea Tiberian şi Nadia Trohin.
În Rotonda MNLR

Duminică, 19 septembrie, ora 14.00, proiecţia filmului "Balanţa" după romanul lui Ion Băieşu, în regia lui Lucian Pintilie.

Duminică, 19 septembrie, ora 17,00, spectacol de teatru: "Neguţătorul de ochelari" de Tudor Arghezi, în regia lui Dan Tudor. În Rotonda MNLR

Accesul publicului este liber.

Expoziţie Ion Lazăr itinerată în judeţul Covasna

La puţin timp după ce a împlinit 50 de ani, pictorul Ion Lazăr, cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, este autorul unei excelente expoziţii itinerate în mai multe locuri din judeţul Covasna. Prima dată, Centrul de cultură de la Arcuş a găzduit icoanele sale în lemn, precum şi o tabăra de restaurare icoane . Apoi a venit rândul Muzeului spiritualităţii româneşti, coordonat de preotul Sebastian Lucian Pârvu, să prezinte lucările sale. Expoziţia de la muzeul Catedralei ortodoxe din Sfântu Gheorghe este deschisă publicului până la data de 1 decembrie 2010.