Cum se va aplica impozitul pe câştigurile de pe Bursă după noile norme propuse

Autor: Andrei Chirileasa 16.09.2010

CNVM a publicat miercuri pe pagina proprie de internet un proiect de ordin privind normele de aplicare a impozitului pe câştigurile obţinute pe piaţa de capital care a intrat în vigoare de la 1 iulie. Proiectul a fost redactat împreună cu Ministerul Finanţelor.

Conform acestui proiect, investitorii va trebui să calculeze câştigul sau pierderea la sfârşitul fiecărui trimestru şi, în cazul în care are câştig, să plătească statului un impozit anticipat de 16%. De asemenea, la fiecare sfârşit de trimestru investitorii vor primi de la brokeri situaţia tranzacţiilor derulate, pe care va trebui să o depună la administraţiile fiscale împreună cu declaraţia de impunere. La finele anului, investitorii mai trebuie să facă un drum la Fisc pentru a depune declaraţiile anuale pe baza cărora se va face regularizarea impozitului anual.

Astfel, un investitor va trebui să facă cel puţin cinci drumuri la Administraţia Fiscală pe parcursul unui an, faţă de unul singur până în prezent.

Cum se aplică impozitul trimestrial?

Într-un limbaj foarte încâlcit, proiectul spune că la sfârşitul fiecărui trimestru investitorul va calcula câştigul net obţinut din toate tranzacţiile efectuate de la începutul anului (exemplu: la finele trimestrului al doilea se calculează profitul total obţinut în perioada 1 ianuarie-30 iunie).

Impozitul datorat la sfârşitul trimestrului se calculează aplicând cota de 16% la câştigul net calculat.

Impozitul de plătit anticipat la finele trimestrului se determină însă scăzând din impozitul datorat impozitul plătit anticipat la sfârşitul trimestrului anterior. Dacă investitorul are pierdere la sfârşitul unui trimestru, el nu va plăti impozit anticipat.

Exemplul nr. 1:
Dacă în primul trimestru al anului investitorul obţine un câştig de 5.000 de lei, el va plăti un impozit anticipat de 800 de lei.
Dacă la sfârşitul celui de-al doilea trimestru el va înregistra un profit de 10.000 de lei (5.000 de lei din trimestrul întâi şi 5.000 de lei din trimestrul al doilea), el va datora un impozit de 1.600 de lei şi va plăti anticipat 800 de lei (diferenţa dintre impozitul datorat de 1.600 de lei şi cel plătit la finele primului trimestru, de 800 de lei).
Dacă la sfârşitul celui de-al doilea trimestru investitorul are o pierdere netă de 2.000 de lei (5.000 de lei profit în primul trimestru şi 7.000 de lei pierdere în al doilea), el nu plăteşte nimic.
Dacă la sfârşitul celui de-al doilea trimestru investitorul are un profit net de 2.000 de lei (5.000 de lei profit în primul trimestru şi 3.000 de lei pierdere în al doilea trimestru), teoretic el datorează un impozit pe profit de 320 de lei. Impozitul anticipat în acest caz este de -480 de lei (din 320 de lei se scad cei 800 de lei plătiţi după primul trimestru).
Normele nu precizează clar ce se întâmplă în acest caz, dar este de presupus că investitorul nu plăteşte nimic, dar nici nu primeşte nimic, regularizarea făcându-se la sfârşitul anului.

Normele mai spun că investitorul este obligat să calculeze impozitul şi să depună declaraţia de impunere trimestrială, împreună cu documentele justificative primite de la broker până la data de 25 a lunii următoare (pentru trimestrul întâi până la 25 aprilie etc.).

Cum se face regularizarea anuală?

Câştigul net anual sau pierderea netă anuală se calculează ca diferenţă între câştigurile şi pierderile obţinute pe tot parcursul anului, fiind egal cu câştigul net determinat la sfârşitul trimestrului al patrulea în vederea plăţii impozitului anticipat.

Din acesta se scad pierderile reportate din anii precedenţi, rezultând câştigul net anual impozabil la care se aplică cota de 16%, obţinându-se impozitul anual.

Din acesta se scad plăţile anticipate efectuate pe parcursul anului, iar dacă diferenţa este pozitivă, investitorul trebuie să plătească diferenţa, iar dacă diferenţa este negativă, statul va returna investitorului diferenţa.

Exemplul nr. 2:
Un investitor are un prim trimestru bun şi câştigă 5.000 de lei, din care plăteşte 800 de lei impozit anticipat, un al doilea trimestru şi mai bun, în care câştigă 10.000 de lei, din care mai plăteşte 1.600 de lei impozit, iar în trimestrul al treilea şi al patrulea pierde câte 5.000 de lei, el va avea la finele anului un profit net de 5.000 de lei, pentru care datorează un impozit de 800 de lei. Cum pe parcursul anului el a plătit anticipat 2.400 de lei impozit, el are de recuperat 1.600 de lei de la stat. Dacă investitorul respectiv mai are pierderi reportate din anii precedenţi de 5.000 de lei, câştigul său impozabil este 0, deci va trebui să recupereze de la stat tot impozitul de 2.400 de lei plătit pe parcursul anului.

În realitate, modul de aplicare a impozitului face ca aproape niciodată la regularizare investitorul să mai trebuiască să plătească ceva. În schimb, investitorul va avea de cele mai multe ori de recuperat bani, deci prin plăţile anticipate el creditează statul.

Un factor care vine în sprijinul investitorilor este posibilitatea de a reporta pierderile acumulate într-un an pentru următorii şapte ani. Deci dacă investitorul are un an foarte prost, cum a fost cazul în 2008, el va putea duce pierderile în următorii ani pentru a-şi scădea câştigul impozabil.

Ce lipseşte din normele de aplicare?

Una dintre principalele scăpări sesizate de brokeri este faptul că normele de aplicare pentru noul impozit nu specifică modul în care se face calculul impozitului pentru trimestrul al treilea şi al patrulea din acest an.

Conform algoritmului descris mai sus, la sfârşitul trimestrului al treilea ar trebui calculat profitul total obţinut de la începutul anului, însă până la 30 iunie modul de impozitare a fost diferit, perioada 1 ianuarie - 30 iunie având un tratament fiscal special.

Aşadar, nu este clar ce impozit anticipat vor plăti investitorii pentru trimestrul al treilea, deşi acesta este aproape de sfârşit, iar în circa o lună investitorii va trebui să depună primele declaraţii la Fisc.

Cum s-a schimbat impozitarea

Începând de la 1 iulie 2010, brokerii nu mai reţin la sursă 1% din profitul obţinut de investitori într-o tranzacţie.

Impozitul nu se mai aplică diferenţiat ca până acum (1% pentru acţiuni deţinute mai mult de 1 an şi 16% pentru deţineri mai mici de un an), ci se aplică o cotă unică de 16%.

Investitorii depun declaraţii şi plătesc impozit anticipat la sfârşitul fiecărui trimestru.

Pierderile dintr-un an pot fi reportate în următorii şapte ani.