Cercul vicios: Fără speculatori nu se mişcă nimic, dar nu mai au ce specula

Autor: Stefan Musgociu 16.09.2010

Bursa a crescut joi cu 0,69%, pe indicele BET-C, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) şi BRD au asigurat 52% din lichiditatea de numai 10,1 mil. lei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, cuprinse în indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu 0,41%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG la nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Totodată, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avansat în medie cu 0,89%. Acţiunile SIF Oltenia, SIF Moldova şi BRD au fost cele mai lichide din piaţă şi au susţinut 52% din rulajul bursei. Titlurile celor două SIF-uri au avut rulaje apropiate, de 1,9 mil. lei şi, respectiv, 1,8 mil. lei. Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a avansat cu 1,42%, la 1,43 lei, iar titlurile SIF Moldova au urcat cu 0,91%, la 1,11 lei.

A treia lichiditate din piaţă a fost înregistată de acţiunile BRD, cu care au fost efectuate operaţiuni de 1,6 mil. lei. La finalul zilei, titlurile băncii erau cotate la 12 lei.

"S-au făcut unele tranzacţii mai mari decât în şedinţele anterioare cu acţiunile care sunt de obicei lichide, la preţuri în creştere. În cazul BRD am văzut că s-a ajuns foarte uşor la nivelul de 12 lei, unde în alte şedinţe apăreau de obicei ordine de vânzare mai mari. Acum, însă, întrucât piaţa este foarte puţin lichidă, este uşor ca preţurile să crească, mai ales dacă intră la cumpărare un investitor ceva mai mare. Cred că este nevoie de unele mişcări mai ample pentru ca speculatorii, dar şi investitorii pe termen lung, care au luat o pauză, să revină în piaţă", a declarat Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al Broker Cluj.

El consideră că absenţa din piaţă a celor mai mulţi speculatori este determinată de variaţiile reduse ale bursei locale, care de obicei reacţiona mai vizibil la mişcările pieţelor externe. Moldovan a adăugat că investitorii nu mai reacţionează vizibil la ştirile de pe plan local, ci sunt mai atenţi la evoluţia burselor externe.

"Dacă piaţa ar fi ţinut cont de ştirile de la nivel macroeconomic din România, atunci sigur am fi văzut preţurile mai jos. Investitorii sunt mai atenţi la ceea ce se întâmplă pe plan extern, iar variaţiile reduse au fost determinate şi de acalmia de pe bursele mature", a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 780.000 de lei, sumă cu puţin peste rulajul de miercuri, de 733.000 de lei.

Titlurile Argus (UARG) şi Ropharma (IAFR) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 256.000 de lei şi, respectiv, 130.000 de lei. Rulajul cumulat al celor două acţiuni a reprezentat 50% din lichiditatea pieţei. Titlurile Argus au avansat cu 5,63%, la 1,69 lei, iar ultima operaţiune cu acţiunile Ropharma a fost efectuată la 2,04 lei, preţ în creştere cu 6,81%.

Pe plan extern, la închiderea şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,5%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de până la 1,2%.

Pieţele din Slovenia şi Bulgaria avansau, însă, cu 0,1% şi, respectiv, 0,2 procente.