De auzit neapărat

Autor: Ziarul de Duminica 17.09.2010

Orchestra Naţională Radio realizează, în premieră, o serie de înregistrări speciale alături de soprana Teodora Gheorghiu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, în perioada 13-20 septembrie 2010.
Înregistrările, făcute de Radio România în parteneriat cu Fundaţia Pan Classics, cuprind 10 dintre cele mai cunoscute arii de operă din repertoriul internaţional, precum aria Gildei - "Caro nome" din "Rigoletto" (Giuseppe Verdi), Wolfgang Amadeus Mozart - "Nozze di Figaro" - "Susanna" - "Deh vieni", Charles Gounod - "Romeo şi Julieta" - "Je veux vivre", Gioachino Rossini - "Bărbierul din Sevilla" - "Rosina" - "Una voce" şi vor putea fi ascultate pe frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. Incepand cu anul viitor, vor fi disponibile şi pe CD.

Soprana Teodora Gheorghiu şi-a desăvârşit formarea muzicală la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca si a debutat pe scena lirică în 2002 pe scena Operei Naţionale din Cluj-Napoca, în rolul Reginei Nopţii din "Flautul fermecat" de Mozart.
În anul 2002 a fost distinsă cu Premiul special al concursului Julián Gayarre, iar în anul 2003 a obţinut Premiul al II-lea la Concursul Internaţional "George Enescu" şi bursa de studii Herbert von Karajan, care a propulsat-o ulterior în postura de solistă a Operei de Stat din Viena. A colaborat şi cu alte prestigioase instituţii dintre care amintim Opera Studio - Chapelle Reine Elisabeth, operele din Bucureşti şi Cluj-Napoca, abordând un repertoriu variat şi complex.
Solista va reveni pe scena Sălii Radio pe 26 noiembrie, când va susţine, alături de Orchestra Naţională Radio, un program de arii de operă.

Născut în 1977, Tiberiu Soare este, din 2005, dirijor al Operei Naţionale Bucureşti. De-a lungul timpului a fost distins cu numeroase premii printre care Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului Traviata -150 în 2003, Premiul Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România "Mihail Jora" şi premiul decernat în 2006 de revista "Actualitatea muzicală" pentru activitatea sa în stagiunea precedentă. Între anii 2002-2004 a fost dirijor al Filarmonicii in Giurgiu, în anul 2003 a fost dirijor al Ansamblului de Muzică Contemporană "Profil", din anul 2002 fiind şi profesor asociat la catedra de dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.