Vinul a pierdut lupta cu berea în coşul de consum. Producătorii încearcă să câştige teren prin deschiderea de crame
Magazinele specializate de vin sunt extrem de puţine, potrivit
unor estimări fiind vorba numai de 20-30 la nivelul întregii
ţări.
Până acum, dintre producători, cele mai agresive planuri de
extindere au fost anunţate de Murfatlar care vrea să ajungă la
câteva sute de crame în următorii doi-trei ani, acestea urmând să
genereze mai bine de jumătate din cifra de afaceri din prezent.
Compania a motivat decizia de a investi în crame prin
"oportunităţile create de modificarea obiceiurilor de consum pe
perioada crizei".
Optează pentru franciză
Pe de altă parte,Tohani, un alt producător important de vin,
operează deja în jur de 60 crame proprii şi are în vedere
extinderea. Ambele companii optează pentru un sistem de franciză,
cramele fiind operate de diferiţi parteneri
locali. Murfatlar, spre exemplu, vine cu brandul, know-how-ul,
produsele, investiţia de marketing, politica comercială, iar
partenerul cu spaţiul, care poate să fie închiriat sau în
proprietate, şi amenajarea. Deschiderea unei crame se ridică la
10-15.000 de euro, iar recuperarea investiţiei se poate face între
patru şi şapte luni.
Tohani a început să dezvolte crame proprii la începutul anilor
2000, dar au fost şi câteva, până în cinci unităţi, închise.
"Nu suntem legaţi de un obiectiv cantitativ în ceea ce priveşte
deschiderea de crame. Din punctul de vedere al vânzărilor cea mai
bună cramă este cea din Iaşi", a spus Florin Timău, director de
marketing al Tohani.
Alte informaţii din piaţa vinului arată că Adrian Rădulescu, care,
potrivit datelor disponibile, este secretar de stat la Ministerul
Agriculturii, urmează să deschidă magazine proprii de vin. El nu a
putut fi contactat până la închiderea ediţiei. Deschiderea acestor
unităţi este însă departe de a anunţa o efervescenţă pe piaţa
vinului, piaţa pe care cele mai mari rulaje se fac prin
hipermarketuri. Nici măcar vânzările prin intermediul hotelurilor
şi restaurantelor nu au putut ţine pasul.
De ce nu rezistă magazinele specializate de
vin
Tiberiu Duma, unul dintre acţionarii Patria Vinum, care a închis
cele două locaţii din Capitală, a explicat faptul că magazinele
specializate nu rezistă pentru că pe de o parte nu există o cultură
a vinului în rândul consumatorilor fără pretenţii, iar pe de altă
parte, există o alternativă, consumul de bere, mult mai ieftină,
pentru care românii optează. El a decis să închidă magazinele pe
fondul unui consum în scădere şi a majorării TVA în iulie.
Primul magazin Patria Vinum a fost deschis în octombrie anul trecut
şi a lansat conceptul de vin la pompă şi vin la hartă. Patria Vinum
s-a poziţionat pe segmentul scăzut şi mediu de preţ, iar planul era
ca la sfârşitul acestui an reţeaua să ajungă la 10 magazine. Cele
două unităţi care au funcţionat au necesitat investiţii de 75.000
de euro.
Şi Cătălin Păduraru, critic de vin şi fost acţionar al retailerului
Vinexpert, care se poziţionează pe segmentul ridicat de preţ,
vorbeşte despre o lipsă a "culturii vinului". Vinexpert se
poziţionează pe segmentul mediu şi înalt de preţ.
"Este vorba în primul rând de o specificitate a pieţei. Deocamdată
criteriul de alegere nu e neapărat calitatea. Pe segmentul
preţurilor reduse, magazinele de vin, fie că vorbim de
supermarketuri sau de magazine specializate, rezistă pentru că aici
logica vinului poate să fie înţeleasă. În situaţia în care apar
lucruri mai specifice, există posibilitatea să nu se ajungă la
break-even", afirmă Păduraru.
Consumul de bere e susţinut de multinaţionale
puternice
El adaugă faptul că logica produselor de masă este mult mai simplă,
iar tendinţa de consum este înspre mainstream. Păduraru aminteşte
şi de consumul de bere, susţinut de multinaţionale cu putere
financiară, berea fiind un produs cu o valoare adăugată
scăzută.
"Pe de altă parte, există o piaţă gri şi suficienţi producători
mici şi mijlocii care vizează direct consumatorul final. Această
sintagmă «preţuri de producător» nu face decât rău şi îndreaptă un
deget în direcţia comerţului (specializat - n.red.). Acestea sunt
acţiuni disparate, dar care deteriorează piaţa, o bulversează", a
mai spus Păduraru. Bugetul de marketing al producătorilor de vin
este "infinit mai mic" comparativ cu producătorii de bere, astfel
că nici campaniile de promovare nu au forţa competitorilor din
industria berii.
La rândul său, omul de afaceri Octavian Radu care în trecut a
investit în industria vinului, unde a deţinut importatorul
Depozitul de Vinuri, este de acord cu lipsa educaţiei
consumatorului român.
"Nu există încă o cultură a vinului în România şi acumularea
durează mult timp. Pe de altă parte şi diferenţele de preţ între
vinurile (bune) de import şi cele româneşti este încă mare, iar în
plus se găsesc multe vinuri şi la supermarket. La baza
"problemelor" fiind lipsa dorinţei de vinuri exclusive, soluţia
vine în timp, prin creşterea gradului de sofisticare a
consumatorului român. Adesea văd oameni cu
Bentley şi iaht, care beau însă o «poşircă» franţuzească de la
supermarket", spune Octavian Radu.
O piaţă în scădere
Şi competitori mai mici, cum este, spre exemplu, Casa Vinului - Dr Puşcă, vor să se extindă în franciză. "Vinul este un aliment pretenţios ca şi prezentare. Dacă ai un magazin de acest fel, trebuie să te pricepi. Menţinerea magazinului în piaţă depinde de brandul pe care ţi-l creezi", a spus Ion Puşcă, care deţine magazinele Casa Vinului, Dr. Puşcă şi care anul trecut au avut afaceri de 0,4 mil. lei şi pierderi de 0,2 mil. lei. Planurile de extindere anunţate de companii vin însă pe fondul unui consum în scădere, astfel că piaţa vinului s-ar putea întoarce la nivelul din 2006 după o scădere de 10% anul acesta şi una similară în 2009.