Oltchim, 120 mil. € pentru repornirea petrochimiei

Autor: Adrian Cojocar 19.09.2010

InvestiŢiile totale pe care com­bi­na­tul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) trebuie să le facă pentru a re­porni instalaţiile de piroliză din cadrul pe­trochimiei Arpechim, ale cărei active le-a achiziţionat la începutul anului, se ridică la 120 mil. euro, po­tri­vit condu­cerii companiei. Suma include şi preţul de 12,9 mil. euro plătit către Pe­trom pentru cumpărarea activelor din cadrul secţiei de petrochimie de la Piteşti.
Cifrele avansate în prezent de către companie pentru repornirea Arpechim sunt mult mai ridicate decât cele previzionate iniţial.
În luna martie, conducerea Oltchim es­tima că va avea nevoie de circa 15 mil. euro pentru efectuarea de reparaţii în ve­derea repornirii instalaţiilor aferente uzi­nei din Piteşti. Constantin Roibu, di­rec­torul general al combinatului chimic, spunea recent că va avea nevoie de circa 50 mil. euro capital de lucru pen­tru achiziţia materiei prime necesare acestui proces.
Chiar şi aşa, reprezentanţii Oltchim con­sideră că redeschiderea secţiei din cadrul Arpechim este mult mai puţin costisitoare decât o investiţie într-o instalaţie nouă.
"Costul total al achiziţiei, reviziei şi repornirii întregii petrochimii din Piteşti se ridică la 120 de milioa­ne de euro, în condiţiile în ca­re numai o instalaţie nouă de piroliză, cu o capacitate echivalentă s-ar ridica la 350 de milioane de euro", spun reprezentanţii Oltchim.

Oltchim a convocat recent acţio­narii pentru a decide contrac­ta­rea unor credite noi în valoare de 100 mil. euro, din care 40 mil. euro sunt des­ti­n­ate finalizării lucrărilor de revizie şi re­paraţii a instalaţiilor, iar restul pentru capital de lucru necesar pentru func­ţio­narea integrată a combinatului.
Redeschiderea secţiei de petro­chi­mie de la Piteşti este vitală pentru com­bi­natul chimic, aceasta urmând să-i asigure materia primă ne­ce­sară func­ţionării la capacitate ma­xi­mă fără de care Oltchim înregistrează anual pier­deri de 50 mil. euro.
"Suntem convinşi că rezultatele fi­nanciare înregistrate după repornirea pe­tro­chimiei de la Arpechim vor de­mon­stra că strategia aleasă de ma­nage­mentul Oltchim şi susţinută de Gu­vernul României a fost cea câştigătoare pen­tru companie şi statul român", spun re­prezentanţii combinatului din Râmnicu Vâlcea. Aceştia au lăsat să se înţeleagă că lu­crările de repornire a instalaţiilor de piroliză sunt pe final.

După integrarea activităţii Oltchim cu cea de la Piteşti conducerea com­bi­na­tului plănuieşte să-şi asigure şi minele de sare şi calcar de la Ocnele Mari, respec­tiv energia electrică, investiţii care ar pu­tea să o transforme în cel mai profitabil com­plex petrochimic din sud-estul Eu­ro­pei, potrivit unui studiu rea­lizat de fir­ma de consultanţă Tecnon Orbicem Londra.
În prezent, combinatul se află într-o situa­ţie critică din cauza pierderilor ma­-jore înregistrate în ultimii ani. În primul se­mestru din acest an pierderile Oltchim au ajuns la 177,2 mil. lei (41,9 mil. euro), nivel cu 52% mai ridicat decât în acelaşi interval din 2009.