Conducta Arad - Szeged îi permite Romgaz să spargă monopolul rusesc şi să se orienteze spre Viena

Autor: Roxana Petrescu 19.09.2010

Romgaz Mediaş va folosi posibilitatea de conectare directă cu piaţa gazelor din Occident prin conducta nou deschisă Arad - Szeged pentru a aduce gaze de pe Bursa de Viena. Această mişcare reprezintă primii paşi pe care îi face România pentru a mai slăbi monopolul rusesc în ceea ce priveşte importurile de gaze necesare alimentării pieţei interne.



Romgaz a fost prima companie care a făcut un import de gaze de probă prin Arad - Szeged, surse din piaţă precizând că producătorul de stat a fost singurul dispus să facă acest import, în contextul în care toate celelalte companii care au rezervat capacitate pe conductă au refuzat invocând cererea scăzută de gaze din piaţă. Ulterior, şi Petrom a anunţat că a început importurile de gaze prin Arad - Szeged.

Până acum, România îşi asigura necesarul de consum, importând circa 30% din Rusia, procentaj care a mai scăzut din cauza crizei. Problema preţurilor mari cu care se realizau aceste importuri s-a întâlnit în discursul multor politicieni, fără a fi însă rezolvată vreodată. Existenţa unei alternative de import ar putea însă schimba acest lucru.
"Vrem să începem aceste tranzacţii la jumătatea anului viitor. Nu aş putea să fac o estimare la acest moment privind preţul cu care am putea importa pentru că, fiind vorba de o bursă, vorbim de fluctuaţii zilnice. Oricum, diferenţele nu vor fi semnficative, să nu ne facem iluzii de economii mari. Vom importa atât cât ne este necesar pentru a ne face programul de înmagazinare. Acest lucru nu înseamnă că renunţăm la contractele cu Gazprom. Noi cu ei avem două tipuri de contracte: unul take or pay, prin care suntem obligaţi să cumpărăm, iar altul adiţional care poate varia. Am putea aduce 100-200 de milioane de metri cubi de gaze pe an de la bursa din Viena", spune Francisc Toth, directorul general adjunct al Romgaz.
Potrivit datelor disponibile, în luna iunie, mia de metri cubi importată din Rusia costa 354 de dolari (circa 270 de euro). În aceeaşi lună, pe Bursa de la Viena, gazele pe piaţa spot se tranzacţionau la un preţ de circa 200 de euro pe mia de metri cubi.

Dacă aceste diferenţe s-ar păstra şi la momentul în care Romgaz va începe să importe prin Arad - Szeged, economiile făcute de compania locală, pentru cantităţile indicate de Toth, s-ar putea ridica la circa 7-14 milioane de euro, fără a lua însă în calcul costurile legate de transportul gazelor până la graniţă.
Tranzacţiile cu gaze naturale au început la Bursa de la Viena la sfârşitul anului trecut când a fost pusă în funcţiune o platformă de profil, Central European Gas Hub (CEGH), care este deţinută de către grupul petrolier OMV, acţionarul majoritar al Petrom. Ideea care a stat la baza realizării acestei platforme a fost, potrivit OMV, încurajarea competiţiei pe piaţa europeană de profil şi consolidarea siguranţei în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze naturale.

De altfel, şi Petrom a anunţat la rândul său că dacă achiziţiile de gaze de la Bursa de la Viena se vor dovedi avantajoase din punct de vedere comercial, compania va participa şi ea la tranzacţiile pe această platformă. În ceea ce priveşte bugetul de investiţii pentru anul viitor al Romgaz, acesta va avea o valoare de 1,2 miliarde de lei (285 de milioane de euro), similar cu cel pentru anul acesta, cea mai mare parte a fondurilor urmând să meargă pe partea de explorare şi producţie.